Lukier królewski – instrukcja obsługi
Tym razem zdradzę Ci różne triki związane z lukrem królewskim, dzięki którym start w pracy dekoratorskiej maksymalnie dostosujesz do swoich preferencji. Mam nadzieję, że dzięki mojemu poprzedniemu wpisowi udało Ci się wybrać składniki na lukier królewski, z którym...
Logo dla słodkiej branży
Jeśli robisz swoje logo samodzielnie lub zlecasz jego zaprojektowanie to chciałabyś móc z niego korzystać przez jakiś czas, prawda? W związku z tym przyda ci się parę złotych wskazówek na początek, o co warto zadbać, gdy powstaje Twoje logo dla słodkiej branży....
Produkty przydatne przy tortowaniu – polecajki od Uli Stępniak
Uwielbiam produkty, które ułatwiają życie, są piękne i funkcjonalne. W pracowni korzystam tylko ze sprawdzonych firm. Nie mogę sobie pozwolić na wpadkę, opóźnienie albo produkt… kiepskiej jakości. Poznajcie moje ulubione firmy i ich produkty przydatne przy tortowaniu,...
Lukier królewski – od czego zacząć?
Wszyscy doskonale wiemy, że ciasteczka i pierniczki dekoruje się lukrem. Jednak słysząc słowo lukier najczęściej mamy przed oczami polewę z cukru pudru i soku z cytryny, którą dekorujemy świąteczne wypieki. I chociaż taki rodzaj lukru świetnie pasuje do wielkanocnej...
Jak dobrze wystartować w social mediach w słodkiej branży?
Social media to pierwsze „okno na świat” w słodkiej branży. To cenne źródło klientów, spoza grona znajomych, ale i wielkie wyzwanie. Jak do niego podejść? Ile kanałów prowadzić? Odpowiedź znajdziesz we wpisie. Pracuję z klientkami z branży tortowej już ładnych parę...
Narzędzia do lukrowania – bardziej i mniej niezbędne
Wbrew pozorom, do dekorowania pierniczków lukrem królewskim nie potrzeba zbyt wielu narzędzi… Dlatego zupełnie nie rozumiem, dlaczego każda wolna przestrzeń w mojej kuchni wypełniona jest lukrowymi przydasiami? Dziś z lekkim przymrużeniem oka o tym, co jest niezbędne,...
Mniej myśl, więcej czuj!
Myślenie logiczne jest przeceniane. Umysł wcale nie jest całkowicie nasz, to nabyte przekonania, wartości naszych rodziców czy społeczeństwa – czyli coś, co wzięłyśmy z zewnątrz. To dobry sługa, ale nie pan, bo pięknie nas oszukuje. Może jesteś teraz zaskoczona, no...
Zaliczki, zadatki, przedpłaty – jak to ugryźć?
Częstą praktyką w słodkiej działalności jest przyjmowanie od klientek płatności na poczet dostarczenia zamówienia w przyszłości. Można wtedy spisać umowę dotyczącą jego realizacji, ale co z płatnością? Jak ją zaksięgować? Jak postąpić w przypadku działalności...
Granice służą relacjom, także w biznesie
Nie warto więc mylić miłości, przyjaźni czy relacji biznesowych z pozwoleniem na wchodzenie sobie na głowę, na brak szacunku czy na przekraczanie swoich granic. Bo zawsze odbije się czkawką. Jesteśmy wychowywane – zwłaszcza my kobiety – w poczuciu, że dla dobrych...
Kontrole z Sanepidu
Nikt chyba nie lubi, gdy patrzy mu się na ręce i kiedy ktoś dopytuje: co i jak? I musi poznać odpowiedź na każde swoje pytanie: dlaczego? Po co? I kiedy? I od kogo? A w czym? A gdzie? A w jaki sposób? ALE… Każdy producent żywności, nie tylko kuchnie domowe i pracownie...
10 LUKROWYCH KOSZMARÓW POCZĄTKUJĄCEGO PIERNICZĄCEGO
Dekorowanie pierniczków lukrem królewskim to wciągająca, a wręcz uzależniająca pasja, która daje dużo satysfakcji. Jednak zanim do tego dojdzie, początkujący dekorator musi pokonać kilka lukrowych koszmarków ? Każdy kto rozpoczyna swoją słodką drogę, napotyka na...
Wsparcie na starcie
Kiedy dopiero zaczynasz swoją przygodę z własną firmą wszystko wydaje się być przytłaczające i straszne. Od papierologi w założeniu działalności, poprzez założenie strony internetowej, a na pozyskaniu klientów kończąc. Jesteś jednocześnie ekspertką z zakresu...
Czy muszę mieć dwie lodówki w kuchni domowej?
Czy zdarzyło Ci się słyszeć, że biznes cukierniczy prowadzony jako kuchnia domowa musi mieć dwie lodówki? Bo przecież jest to wymagane. Mi się zdarzyło. I to co najmniej kilka razy. Czasem nawet w bardzo poważnych sytuacjach. Dobrze, że w każdej z nich mogłam...
Zajmij się swoim ogródkiem
Byron Katie w swojej książce „Kochaj, co masz! Cztery pytania, które zmienią twoje życie” mówi o tym, że w naszym życiu są tylko 3 biznesy. I wcale nie ma na myśli zakładania czy prowadzenia biznesu… A raczej nie tylko o to jej chodzi. Autorka ma na myśli relacje w...
Dotacja z Urzędu Pracy w słodkim biznesie
Czy warto skorzystać z dotacji z Urzędu Pracy, która jest formą bezzwrotnych środków w przypadku słodkiego biznesu? Jakie warunki musisz spełnić i jaką kwotę możesz otrzymać? Dotacja z Urzędu Pracy jest najczęściej wybieraną formą wsparcia. Dlaczego? Ponieważ to...
Boję się, że stracę klientów
Prowadzenie swojego biznesu to nie bułka z masłem. Strach to nieodzowny kompan przedsiębiorcy. Strach o to, czy wyjdzie, czy starczy na rachunki, czy klienci nie odejdą do konkurencji… W obliczu zmian, które dzieją się tu i teraz obaw jest dużo. Polski Ład, pandemia,...
Jak uniknąć paproszków na masie cukrowej?
Której z Was nie trafia szlag, kiedy w trakcie lepienia figurki pojawiają się na niej kłaczki i inne paproszki? A na białej masie to już w ogóle… Rozumiem Was doskonale, bo sama borykałam się z tym problemem, dopóki nie wyrobiłam sobie rutyny, która minimalizuje...
Jak połączyć słodki biznes z pracą na etacie?
Możesz być zatrudniona w firmie, w której pracujesz jako Specjalistka ds. sprzedaży, a po godzinach przyrządzać wypieki czy słodkości w swojej domowej kuchni. Na pewno zastanawiasz się jak to wszystko połączyć? Sprawdź, jakie masz możliwości. Duża część osób zaczyna...
Jak połączyć słodki biznes z pracą na etacie?
Możesz być zatrudniona w firmie, w której pracujesz jako Specjalistka ds. sprzedaży, a po godzinach przyrządzać wypieki czy słodkości w swojej domowej kuchni. Na pewno zastanawiasz się jak to wszystko połączyć? Sprawdź, jakie masz możliwości. Duża część osób zaczyna...
Pracuj na swoim
Bezpieczny słodki biznes, z którym zrealizujesz swoje marzenia o własnej firmie. Prowadzenie firmy to ogromne wyzwanie. Wiąże się z koniecznością pilnowania wielu formalności, ale to droga do spełniania marzeń. Dzięki własnej działalności w słodkiej branży możemy...
Formy opodatkowania
Na pewno słyszałaś już z każdej możliwej strony pojęcie Polski Ład. Emocji z nim związanych jest cała paleta. Jedni mają skorzystać, inni stracić. Tylko co to tak naprawdę oznacza? Po pierwsze, oznacza to, że lepiej się poznamy i będę się tutaj dzielić swoją wiedzą,...
Jedyną stałą rzeczą w życiu jest zmiana
"Jedyną stałą rzeczą w życiu jest zmiana" Tytuł dzisiejszego artykułu to cytat z Heraklita z Efezu. Pasował idealnie do tego, o czym dziś Wam opowiem. Ponad 3 lata temu, będąc na wakacjach, miałam uraz kręgosłupa, który przykuł mnie na 3 dni do hotelowego łóżka....
Plusy i minusy pracy w kuchni domowej
Jestem ogromną fanką przepisów pozwalających na wypieki w domowej kuchni. To jedno z lepszych rozwiązań kiedy chcemy otworzyć swój biznes, ale nie stać nas na inwestowanie w wynajmowany lokal, nie mamy pewności czy ten biznes jest dla nas i czy sobie poradzimy. ...
TOP 5, bez których nie wyobrażam sobie tortowania
Początek grudnia obfituje w prezentowniki, kalendarze adwentowe i cuda wianki, które mają nam umilić okres przygotowań do Świąt a Mikołajowi podpowiedzieć o czym marzy każda Torciara. Nie byłabym sobą gdybym nie podeszła do tematu po swojemu. Nie pokażę Wam więc 24...
Czy tłumaczyć się klientom ze wzrostu cen?
Wzrost inflacji spowodował, że nawet te osoby, które przed podwyżkami cen tortów broniły się rękoma i nogami, zostały postawione przed faktem dokonanym: bez podwyżki biznes rozłoży się na łopatki. O tym, czy tłumaczyć się klientom ze swoich cen pisałam tutaj...
Oszczędzanie dzięki planowaniu
Kiedy zaczynałam swoją przygodę z biznesem usłyszałam wiele “cennych” rad. Jedna jednak była wyjątkowo trafna a brzmiała “w biznesie nie ma sentymentów”. I ja tę jedną radę wzięłam sobie do serca i oczywiście dostosowałam ją do siebie i swojego biznesu. I mogłabym...
Który deser po polsku nazywałby się “Popraw mi humor”?
Nie da się ukryć, że tłumaczenie włoskiej nazwy jest nad wyraz trafne, bo faktycznie, trudno o lepszy sposób na poprawę humoru niż dobre tiramisu. Historia tego kultowego deseru nie jest jednak aż taka słodka, bo jak to we Włoszech, była o niego niezła awantura…...
Komponowanie jesienno-zimowego menu
W swojej pracowni zmieniam menu tortowe dwa razy w roku. To, co najbardziej uwielbiam w swojej pracy to właśnie testowanie, komponowanie, odkrywanie smaków i tekstur. Co tworzy idealny klimat jesienno-zimowy w słodkim menu? Przyprawy, czekolada, miód i orzechy.....
Jego wysokość tort!
Nasz król, nasza praca, nasza pasja… tort. Czy zastanawiałyście się kiedyś, jak to w ogóle się stało, że zagościł na naszych stołach? I dlaczego przeważnie jest okrągły? Dziś zapraszam na historyczno-ciekawostkowy wpis na temat tego, jak to z tym tortem na przestrzeni...
Szkolenie u Marleny Doroś i Kasi Chudy – czy warto?
W sierpniu brałam udział w dwóch szkoleniach cukierniczych. Z tortów piętrowych (tzw. kolosów) i candy barów. Łącznie 4 intensywne dni wypełnione nauką, praktycznymi wskazówkami i morzem słodkości. Jak takie szkolenie wygląda i czy warto na nie pojechać? W lipcu...
Co może się zmienić przez 6 miesięcy?
Zmienić się może bardzooo dużo. Ot na przykład, dziecię może nauczyć się chodzić, ktoś może zrzucić 10 kg (to z pewnością nie o mnie), a ktoś inny może spełnić swoje marzenie i otworzyć autorską pracownię cukierniczą. Jak (to ostatnie) zrobić? Największym hamulcowym...
Nic mi się w życiu nie udało…
Pamiętam dokładnie, kiedy pierwszy raz w swoim dorosłym życiu mogłam sobie pozwolić na zakup drogiej torebki. Oszczędzałam na nią przez 2 miesiące. Żeby kupić tę torebkę pracowałam jako pani sprzątająca w Stanach Zjednoczonych. Myłam podłogi na kolanach, szorowałam...
A jak Ty dbasz o swój samorozwój?
Patrzysz na osoby, które uczą się czegoś nowego z podziwem, czy raczej z powątpiewaniem? Gdy słyszysz propozycję nauczenia się czegoś, zmiany to wchodzisz w to chętnie, czy raczej myślisz – to nie dla mnie, albo to JUŻ nie dla nie? Każdy wiek jest dobry na to, aby...
Historia pewnego tortu
Opowiem Wam historię tortu, który był tak pyszny i wyjątkowy, że o prawa do niego toczono wielkie boje. Tort, przez który ktoś zbankrutował, a ktoś inny zbił majątek. O jaki tort chodzi? Czekoladowy tort przełożony marmoladą morelową i oblany polewą czekoladową. Król...
Sesja stylizowana – czy warto?
Tydzień temu pisałam o tym, jak zacząć przygodę z candy barami. Jednym z pomysłów na stworzenie portfolio była sesja stylizowana. Dziś opowiem Wam o tym, czy warto wziąć udział w takiej sesji. A może nie czy warto tylko... kiedy warto. Zanim opiszę swoje doświadczenia...
Jak zacząć przygodę z candy barami?
Candy bar jest wyzwaniem, a zajęcie się nim “na poważnie” nie jest tak proste jak w przypadku tortów. Sporo rzeczy trzeba umieć, żeby podjąć się realizacji. Dziś przeczytasz o tym co warto wiedzieć przed pierwszą realizacją i w jaki sposób się do niej przygotować....
Jak zrobić logotyp na babeczki?
Ostatnio na swoim instagramie pokazałam w jaki sposób robię logotypy na babeczki. Ilość reakcji na ten materiał przeszła moje wszelkie wyobrażenie dlatego pomyślałam, że fajnie będzie podzielić się tą “tajemną wiedzą” również na blogu. Pracę zaczynam od przygotowania...
Nietypowe narzędzia w służbie cukierniczki
Tworzenie tortowych kreacji nauczyło mnie, że jedynym ograniczeniem jest wyobraźnia. Im bardziej daję się jej ponieść, tym lepsze efekty mogę uzyskać. Idąc tym tokiem rozumowania zaczęłam poszukiwania różnego rodzaju gadżetów do dekoracji tortów w miejscach...
Jak złożyć tort na sali weselnej?
Sposobów na transport tortów piętrowych jest tyle ile cukiernic. Każda ma na to trudne zadanie swoje triki i wie co się najlepiej sprawdza. Mimo wszystko najczęściej pojawiająca się rada od bardziej doświadczonych koleżanek brzmi: “złóż tort na sali”. I tu pojawia się...
Piernik niejedno ma imię
Słodki biznes to nie tylko torty, babeczki i figurki 3D. Sposobów na dekorację tortów jest tyle, ile cukierników na świecie i co chwila pojawiają się nowe pomysły i nowe techniki. I super, bo nie lubię nudy w życiu (w pracy też nie). Dziś przedstawiam Wam technikę...
Dlaczego nie wyceniam tortów za kilogram?
Hasło: ile za kilo torta? działa na mnie jak płachta na byka. Chyba nie ma nic gorszego.Nooo może jeszcze “czy ten tort jest ze złota”? Dziś opowiem Wam o tym dlaczego nie wyceniam tortów na kilogramy i czym różni się tort “standardowy” od tortu w wersji “na bogato”....
Błędy popełniane przy wycenie tortów
Temat wycen nie jest łatwy. Żeby go omówić do ostatniego okruszka poświęciłam ostatni miesiąc pisząc ebooka “Wyceń się!”.Aleeee jak już poznasz tajniki wycen i weźmiesz pod uwagę wszystkie zmienne, które wpływają na cenę - wówczas będziesz się czuła w wycenach jak...
Wycena niejedno ma imię
W moim życiu jest wiele przypadków, które są początkiem wspaniałych rzeczy. Podobnie było z powstaniem mojego słodkiego biznesu, z powstaniem grupy na facebooku, od której zaczął się biznes online i tak też było z dniem wycen, który był momentem zwrotnym. Ale po...
Krótka historia remontu pracowni
To moja piąta przeprowadzka pracowni. Wydawało mi się, że o remontach i przeprowadzkach wiem już wszystko. Tak, wydawało mi się… bo o remoncie i przeprowadzce w trakcie pandemii nie wiedziałam kompletnie NIC.
Słodka Konferencja – podsumowanie trzeciej edycji
Ależ to było emocjonujące wydarzenie! Nie mogłam się doczekać spotkania z Wami i tej energii, która jest nie do podrobienia. Tylko na Słodkiej Konferencji jest tyle niesamowitych osób z pasją, marzeniami i konkretnymi celami do osiągnięcia. Zacznijmy jednak od...
Planowanie pracy na cały tydzień
Wraz z odblokowaniem części obostrzeń ruszyła fala zamówień. Czekaliśmy na to długo i aż chciałoby się krzyczeć z radości, że w końcu jest pełny kalendarz… ale zamiast tego jest płacz bo nie jesteśmy w stanie zrealizować wszystkich napływających zamówień.
Dlaczego lepiej zrobić własne słodycze dla dzieci zamiast kupować im lody Ekipy?
Na wstępie powiem, że nie mam nic do lodów Ekipy, próbowałam ich i faktycznie mają ładne papierki (jak je wyrzucałam to poczułam się jak Pablo Escobar palący pieniędzmi w piecu). Za nic w świecie nie przemierzałabym jednak warszawskich spożywczaków z dzieckiem, żeby na nie zapolować!
Czy na małym candy barze da się zarobić?
Tydzień temu na swoim profilu na instagramie pokazałam realizację małego candy baru urodzinowego. Na stole znalazło się 9 rodzajów słodyczy i tort. Każda osoba, która kiedykolwiek candy bar przygotowywała, wie ile pracy i czasu zajmuje przygotowanie takiego słodkiego stołu. Pojawiło się więc mnóstwo pytań: czy to się w ogóle opłaca?
Social media nie sprzedają. Zadbane social media sprzedają jak szalone!
Social media nie sprzedają. Zadbane social media sprzedają jak szalone! O tym, że social media to potężne narzędzie sprzedażowe, powiedziano już bardzo wiele. W słodkiej branży zwrócić uwagę trzeba na kilka aspektów, które w przypadku innego rodzaju działalności mogą nie mieć aż takiego znaczenia. Przygotowałam dla Was kilka porad, które warto od razu wdrożyć w życie!
Jej wysokość Pavlova
uważany za jeden z najbardziej dostojnych i eleganckich deserów. Za jego nazwą stoi równie intrygująca historia
i… międzynarodowy spór, który rozstrzygać musieli antropolodzy.