fbpx
Lukier królewski – instrukcja obsługi

Lukier królewski – instrukcja obsługi

Tym razem zdradzę Ci różne triki związane z lukrem królewskim, dzięki którym start w pracy dekoratorskiej maksymalnie dostosujesz do swoich preferencji. Mam nadzieję, że dzięki mojemu poprzedniemu wpisowi udało Ci się wybrać składniki na lukier królewski, z którym...

czytaj dalej
Logo dla słodkiej branży

Logo dla słodkiej branży

Jeśli robisz swoje logo samodzielnie lub zlecasz jego zaprojektowanie to chciałabyś móc z niego korzystać przez jakiś czas, prawda? W związku z tym przyda ci się parę złotych wskazówek na początek, o co warto zadbać, gdy powstaje Twoje logo dla słodkiej branży....

czytaj dalej
Lukier królewski – od czego zacząć?

Lukier królewski – od czego zacząć?

Wszyscy doskonale wiemy, że ciasteczka i pierniczki dekoruje się lukrem. Jednak słysząc słowo lukier najczęściej mamy przed oczami polewę z  cukru pudru i soku z cytryny, którą dekorujemy świąteczne wypieki. I chociaż taki rodzaj lukru świetnie pasuje do wielkanocnej...

czytaj dalej
Mniej myśl, więcej czuj!

Mniej myśl, więcej czuj!

Myślenie logiczne jest przeceniane. Umysł wcale nie jest całkowicie nasz, to nabyte przekonania, wartości naszych rodziców czy społeczeństwa – czyli coś, co wzięłyśmy z zewnątrz. To dobry sługa, ale nie pan, bo pięknie nas oszukuje. Może jesteś teraz zaskoczona, no...

czytaj dalej
Granice służą relacjom, także w biznesie

Granice służą relacjom, także w biznesie

Nie warto więc mylić miłości, przyjaźni czy relacji biznesowych z pozwoleniem na wchodzenie sobie na głowę, na brak szacunku czy na przekraczanie swoich granic. Bo zawsze odbije się czkawką. Jesteśmy wychowywane – zwłaszcza my kobiety – w poczuciu, że dla dobrych...

czytaj dalej
Kontrole z Sanepidu

Kontrole z Sanepidu

Nikt chyba nie lubi, gdy patrzy mu się na ręce i kiedy ktoś dopytuje: co i jak? I musi poznać odpowiedź na każde swoje pytanie: dlaczego? Po co? I kiedy? I od kogo? A w czym? A gdzie? A w jaki sposób? ALE… Każdy producent żywności, nie tylko kuchnie domowe i pracownie...

czytaj dalej
Wsparcie na starcie

Wsparcie na starcie

Kiedy dopiero zaczynasz swoją przygodę z własną firmą wszystko wydaje się być przytłaczające i straszne. Od papierologi w założeniu działalności, poprzez założenie strony internetowej, a na pozyskaniu klientów kończąc. Jesteś jednocześnie ekspertką z zakresu...

czytaj dalej
Czy muszę mieć dwie lodówki w kuchni domowej?

Czy muszę mieć dwie lodówki w kuchni domowej?

Czy zdarzyło Ci się słyszeć, że biznes cukierniczy prowadzony jako kuchnia domowa  musi mieć dwie lodówki? Bo przecież jest to wymagane. Mi się zdarzyło. I to co najmniej kilka razy.  Czasem nawet w bardzo poważnych sytuacjach.  Dobrze, że w każdej z nich mogłam...

czytaj dalej
Zajmij się swoim ogródkiem

Zajmij się swoim ogródkiem

Byron Katie w swojej książce „Kochaj, co masz! Cztery pytania, które zmienią twoje życie” mówi o tym, że w naszym życiu są tylko 3 biznesy. I wcale nie ma na myśli zakładania czy prowadzenia biznesu… A raczej nie tylko o to jej chodzi. Autorka ma na myśli relacje w...

czytaj dalej
Dotacja z Urzędu Pracy w słodkim biznesie

Dotacja z Urzędu Pracy w słodkim biznesie

Czy warto skorzystać z dotacji z Urzędu Pracy, która jest formą bezzwrotnych środków w przypadku słodkiego biznesu? Jakie warunki musisz spełnić i jaką kwotę możesz otrzymać? Dotacja z Urzędu Pracy jest najczęściej wybieraną formą wsparcia. Dlaczego? Ponieważ to...

czytaj dalej
Boję się, że stracę klientów

Boję się, że stracę klientów

Prowadzenie swojego biznesu to nie bułka z masłem. Strach to nieodzowny kompan przedsiębiorcy. Strach o to, czy wyjdzie, czy starczy na rachunki, czy klienci nie odejdą do konkurencji… W obliczu zmian, które dzieją się tu i teraz obaw jest dużo. Polski Ład, pandemia,...

czytaj dalej
Jak uniknąć paproszków na masie cukrowej?

Jak uniknąć paproszków na masie cukrowej?

Której z Was nie trafia szlag, kiedy w trakcie lepienia figurki pojawiają się na niej kłaczki i inne paproszki? A na białej masie to już w ogóle… Rozumiem Was doskonale, bo sama borykałam się z tym problemem, dopóki nie wyrobiłam sobie rutyny, która minimalizuje...

czytaj dalej
Jak połączyć słodki biznes z pracą na etacie?

Jak połączyć słodki biznes z pracą na etacie?

Możesz być zatrudniona w firmie, w której pracujesz jako Specjalistka ds. sprzedaży, a po godzinach przyrządzać wypieki czy słodkości w swojej domowej kuchni. Na pewno zastanawiasz się jak to wszystko połączyć? Sprawdź, jakie masz możliwości. Duża część osób zaczyna...

czytaj dalej

Jak połączyć słodki biznes z pracą na etacie?

Możesz być zatrudniona w firmie, w której pracujesz jako Specjalistka ds. sprzedaży, a po godzinach przyrządzać wypieki czy słodkości w swojej domowej kuchni. Na pewno zastanawiasz się jak to wszystko połączyć? Sprawdź, jakie masz możliwości. Duża część osób zaczyna...

czytaj dalej
Pracuj na swoim

Pracuj na swoim

Bezpieczny słodki biznes, z którym zrealizujesz swoje marzenia o własnej firmie. Prowadzenie firmy to ogromne wyzwanie. Wiąże się z koniecznością pilnowania wielu formalności, ale to droga do spełniania marzeń. Dzięki własnej działalności w słodkiej branży możemy...

czytaj dalej
Formy opodatkowania

Formy opodatkowania

Na pewno słyszałaś już z każdej możliwej strony pojęcie Polski Ład. Emocji z nim związanych jest cała paleta. Jedni mają skorzystać, inni stracić. Tylko co to tak naprawdę oznacza? Po pierwsze, oznacza to, że lepiej się poznamy i będę się tutaj dzielić swoją wiedzą,...

czytaj dalej
Oszczędzanie dzięki planowaniu

Oszczędzanie dzięki planowaniu

Kiedy zaczynałam swoją przygodę z biznesem usłyszałam wiele “cennych” rad. Jedna jednak była wyjątkowo trafna a brzmiała “w biznesie nie ma sentymentów”. I ja tę jedną radę wzięłam sobie do serca i oczywiście dostosowałam ją do siebie i swojego biznesu. I mogłabym...

czytaj dalej
Jego wysokość tort!

Jego wysokość tort!

Nasz król, nasza praca, nasza pasja… tort. Czy zastanawiałyście się kiedyś, jak to w ogóle się stało, że zagościł na naszych stołach? I dlaczego przeważnie jest okrągły? Dziś zapraszam na historyczno-ciekawostkowy wpis na temat tego, jak to z tym tortem na przestrzeni...

czytaj dalej
A jak Ty dbasz o swój samorozwój?

A jak Ty dbasz o swój samorozwój?

Patrzysz na osoby, które uczą się czegoś nowego z podziwem, czy raczej z powątpiewaniem? Gdy słyszysz propozycję nauczenia się czegoś, zmiany to wchodzisz w to chętnie, czy raczej myślisz – to nie dla mnie, albo to JUŻ nie dla nie? Każdy wiek jest dobry na to, aby...

czytaj dalej
Historia pewnego tortu

Historia pewnego tortu

Opowiem Wam historię tortu, który był tak pyszny i wyjątkowy, że o prawa do niego toczono wielkie boje. Tort, przez który ktoś zbankrutował, a ktoś inny zbił majątek. O jaki tort chodzi? Czekoladowy tort przełożony marmoladą morelową i oblany polewą czekoladową. Król...

czytaj dalej
Sesja stylizowana – czy warto?

Sesja stylizowana – czy warto?

Tydzień temu pisałam o tym, jak zacząć przygodę z candy barami. Jednym z pomysłów na stworzenie portfolio była sesja stylizowana. Dziś opowiem Wam o tym, czy warto wziąć udział w takiej sesji. A może nie czy warto tylko... kiedy warto. Zanim opiszę swoje doświadczenia...

czytaj dalej
Jak złożyć tort na sali weselnej?

Jak złożyć tort na sali weselnej?

Sposobów na transport tortów piętrowych jest tyle ile cukiernic. Każda ma na to trudne zadanie swoje triki i wie co się najlepiej sprawdza. Mimo wszystko najczęściej pojawiająca się rada od bardziej doświadczonych koleżanek brzmi: “złóż tort na sali”. I tu pojawia się...

czytaj dalej
Błędy popełniane przy wycenie tortów

Błędy popełniane przy wycenie tortów

Temat wycen nie jest łatwy. Żeby go omówić do ostatniego okruszka poświęciłam ostatni miesiąc pisząc ebooka “Wyceń się!”.Aleeee jak już poznasz tajniki wycen i weźmiesz pod uwagę wszystkie zmienne, które wpływają na cenę - wówczas będziesz się czuła w wycenach jak...

czytaj dalej
Wycena niejedno ma imię

Wycena niejedno ma imię

W moim życiu jest wiele przypadków, które są początkiem wspaniałych rzeczy. Podobnie było z powstaniem mojego słodkiego biznesu, z powstaniem grupy na facebooku, od której zaczął się biznes online i tak też było z dniem wycen, który był momentem zwrotnym. Ale po...

czytaj dalej
Czy na małym candy barze da się zarobić?

Czy na małym candy barze da się zarobić?

Tydzień temu na swoim profilu na instagramie pokazałam realizację małego candy baru urodzinowego. Na stole znalazło się 9 rodzajów słodyczy i tort. Każda osoba, która kiedykolwiek candy bar przygotowywała, wie ile pracy i czasu zajmuje przygotowanie takiego słodkiego stołu. Pojawiło się więc mnóstwo pytań: czy to się w ogóle opłaca? 

czytaj dalej
Social media nie sprzedają. Zadbane social media sprzedają jak szalone!

Social media nie sprzedają. Zadbane social media sprzedają jak szalone!

Social media nie sprzedają. Zadbane social media sprzedają jak szalone!

O tym, że social media to potężne narzędzie sprzedażowe, powiedziano już bardzo wiele. W słodkiej branży zwrócić uwagę trzeba na kilka aspektów, które w przypadku innego rodzaju działalności mogą nie mieć aż takiego znaczenia. Przygotowałam dla Was kilka porad, które warto od razu wdrożyć w życie!

czytaj dalej