Logo dla słodkiej branży

Logo dla słodkiej branży

Jeśli robisz swoje logo samodzielnie lub zlecasz jego zaprojektowanie to chciałabyś móc z niego korzystać przez jakiś czas, prawda? W związku z tym przyda ci się parę złotych wskazówek na początek, o co warto zadbać,...

czytaj dalej
Lukier królewski – od czego zacząć?

Lukier królewski – od czego zacząć?

Wszyscy doskonale wiemy, że ciasteczka i pierniczki dekoruje się lukrem. Jednak słysząc słowo lukier najczęściej mamy przed oczami polewę z  cukru pudru i soku z cytryny, którą dekorujemy świąteczne wypieki. I chociaż taki rodzaj lukru...

czytaj dalej
Mniej myśl, więcej czuj!

Mniej myśl, więcej czuj!

Myślenie logiczne jest przeceniane. Umysł wcale nie jest całkowicie nasz, to nabyte przekonania, wartości naszych rodziców czy społeczeństwa – czyli coś, co wzięłyśmy z zewnątrz. To dobry sługa, ale nie pan, bo pięknie nas...

czytaj dalej
Kontrole z Sanepidu

Kontrole z Sanepidu

Nikt chyba nie lubi, gdy patrzy mu się na ręce i kiedy ktoś dopytuje: co i jak? I musi poznać odpowiedź na każde swoje pytanie: dlaczego? Po co? I kiedy? I od kogo? A w czym? A gdzie?...

czytaj dalej
Wsparcie na starcie

Wsparcie na starcie

Kiedy dopiero zaczynasz swoją przygodę z własną firmą wszystko wydaje się być przytłaczające i straszne. Od papierologi w założeniu działalności, poprzez założenie strony internetowej, a na pozyskaniu klientów kończąc. Jesteś jednocześnie...

czytaj dalej
Zajmij się swoim ogródkiem

Zajmij się swoim ogródkiem

Byron Katie w swojej książce „Kochaj, co masz! Cztery pytania, które zmienią twoje życie” mówi o tym, że w naszym życiu są tylko 3 biznesy. I wcale nie ma na myśli zakładania czy prowadzenia biznesu… A raczej...

czytaj dalej
Dotacja z Urzędu Pracy w słodkim biznesie

Dotacja z Urzędu Pracy w słodkim biznesie

Czy warto skorzystać z dotacji z Urzędu Pracy, która jest formą bezzwrotnych środków w przypadku słodkiego biznesu? Jakie warunki musisz spełnić i jaką kwotę możesz otrzymać? Dotacja z Urzędu Pracy jest najczęściej wybieraną formą...

czytaj dalej
Boję się, że stracę klientów

Boję się, że stracę klientów

Prowadzenie swojego biznesu to nie bułka z masłem. Strach to nieodzowny kompan przedsiębiorcy. Strach o to, czy wyjdzie, czy starczy na rachunki, czy klienci nie odejdą do konkurencji… W obliczu zmian, które dzieją się...

czytaj dalej
Pracuj na swoim

Pracuj na swoim

Bezpieczny słodki biznes, z którym zrealizujesz swoje marzenia o własnej firmie. Prowadzenie firmy to ogromne wyzwanie. Wiąże się z koniecznością pilnowania wielu formalności, ale to droga do spełniania marzeń. Dzięki własnej...

czytaj dalej
Formy opodatkowania

Formy opodatkowania

Na pewno słyszałaś już z każdej możliwej strony pojęcie Polski Ład. Emocji z nim związanych jest cała paleta. Jedni mają skorzystać, inni stracić. Tylko co to tak naprawdę oznacza? Po pierwsze, oznacza to, że lepiej się...

czytaj dalej
Jego wysokość tort!

Jego wysokość tort!

Nasz król, nasza praca, nasza pasja… tort. Czy zastanawiałyście się kiedyś, jak to w ogóle się stało, że zagościł na naszych stołach? I dlaczego przeważnie jest okrągły? Dziś zapraszam na historyczno-ciekawostkowy wpis na temat...

czytaj dalej
A jak Ty dbasz o swój samorozwój?

A jak Ty dbasz o swój samorozwój?

Patrzysz na osoby, które uczą się czegoś nowego z podziwem, czy raczej z powątpiewaniem? Gdy słyszysz propozycję nauczenia się czegoś, zmiany to wchodzisz w to chętnie, czy raczej myślisz – to nie dla mnie,...

czytaj dalej
Historia pewnego tortu

Historia pewnego tortu

Opowiem Wam historię tortu, który był tak pyszny i wyjątkowy, że o prawa do niego toczono wielkie boje. Tort, przez który ktoś zbankrutował, a ktoś inny zbił majątek. O jaki tort chodzi? Czekoladowy tort przełożony...

czytaj dalej
Jak złożyć tort na sali weselnej?

Jak złożyć tort na sali weselnej?

Sposobów na transport tortów piętrowych jest tyle ile cukiernic. Każda ma na to trudne zadanie swoje triki i wie co się najlepiej sprawdza. Mimo wszystko najczęściej pojawiająca się rada od bardziej doświadczonych koleżanek brzmi:...

czytaj dalej
Wycena niejedno ma imię

Wycena niejedno ma imię

W moim życiu jest wiele przypadków, które są początkiem wspaniałych rzeczy. Podobnie było z powstaniem mojego słodkiego biznesu, z powstaniem grupy na facebooku, od której zaczął się biznes online i tak też było...

czytaj dalej
Czy na małym candy barze da się zarobić?

Czy na małym candy barze da się zarobić?

Tydzień temu na swoim profilu na instagramie pokazałam realizację małego candy baru urodzinowego. Na stole znalazło się 9 rodzajów słodyczy i tort. Każda osoba, która kiedykolwiek candy bar przygotowywała, wie ile pracy i czasu zajmuje przygotowanie takiego słodkiego stołu. Pojawiło się więc mnóstwo pytań: czy to się w ogóle opłaca? 

czytaj dalej
Social media nie sprzedają. Zadbane social media sprzedają jak szalone!

Social media nie sprzedają. Zadbane social media sprzedają jak szalone!

Social media nie sprzedają. Zadbane social media sprzedają jak szalone!

O tym, że social media to potężne narzędzie sprzedażowe, powiedziano już bardzo wiele. W słodkiej branży zwrócić uwagę trzeba na kilka aspektów, które w przypadku innego rodzaju działalności mogą nie mieć aż takiego znaczenia. Przygotowałam dla Was kilka porad, które warto od razu wdrożyć w życie!

czytaj dalej
Jej wysokość Pavlova

Jej wysokość Pavlova

uważany za jeden z najbardziej dostojnych i eleganckich deserów. Za jego nazwą stoi równie intrygująca historia
i… międzynarodowy spór, który rozstrzygać musieli antropolodzy.

czytaj dalej
Jeśli nie pracownia cukiernicza to co?

Jeśli nie pracownia cukiernicza to co?

Wszystkie zaczynamy biznes cukierniczy w podobny sposób-od słów “to jest pyszne, powinnaś sprzedawać swoje słodkości!”. Na początku myślisz, że to tylko takie uprzejme gadanie, ale gdy słyszysz ten tekst od kilku różnych osób to zaczynasz się zastanawiać czy może nie mają racji. W końcu trochę już napiekłaś tych babeczek, ciast, i tortów, to chyba trochę umiesz. A skoro tak, to może ktoś to kupi?

czytaj dalej
8 złotych zasad obsługi klienta

8 złotych zasad obsługi klienta

Obsługa klienta ma ogromne znaczenie w każdym biznesie. To właśnie od tego elementu często zależy czy klient zdecyduje się złożyć zamówienie u Ciebie czy u Twojej konkurencji. Niestety jest też niedoceniana przez usługodawców i traktowana po macoszemu. A to już duży błąd. 
Dziś chcę pokazać Wam, że obsługi klienta, jak tynkowania tortów, można się nauczyć 🙂 

czytaj dalej