fbpx
Formy opodatkowania

Formy opodatkowania

Na pewno słyszałaś już z każdej możliwej strony pojęcie Polski Ład. Emocji z nim związanych jest cała paleta. Jedni mają skorzystać, inni stracić. Tylko co to tak naprawdę oznacza? Po pierwsze, oznacza to, że lepiej się poznamy i będę się tutaj dzielić swoją wiedzą,...

czytaj dalej
Oszczędzanie dzięki planowaniu

Oszczędzanie dzięki planowaniu

Kiedy zaczynałam swoją przygodę z biznesem usłyszałam wiele “cennych” rad. Jedna jednak była wyjątkowo trafna a brzmiała “w biznesie nie ma sentymentów”. I ja tę jedną radę wzięłam sobie do serca i oczywiście dostosowałam ją do siebie i swojego biznesu. I mogłabym...

czytaj dalej
Komponowanie jesienno-zimowego menu

Komponowanie jesienno-zimowego menu

W swojej pracowni zmieniam menu tortowe dwa razy w roku. To, co najbardziej uwielbiam w swojej pracy to właśnie testowanie, komponowanie, odkrywanie smaków i tekstur. Co tworzy idealny klimat jesienno-zimowy w słodkim menu? Przyprawy, czekolada, miód i orzechy.....

czytaj dalej
Jego wysokość tort!

Jego wysokość tort!

Nasz król, nasza praca, nasza pasja… tort. Czy zastanawiałyście się kiedyś, jak to w ogóle się stało, że zagościł na naszych stołach? I dlaczego przeważnie jest okrągły? Dziś zapraszam na historyczno-ciekawostkowy wpis na temat tego, jak to z tym tortem na przestrzeni...

czytaj dalej
A jak Ty dbasz o swój samorozwój?

A jak Ty dbasz o swój samorozwój?

Patrzysz na osoby, które uczą się czegoś nowego z podziwem, czy raczej z powątpiewaniem? Gdy słyszysz propozycję nauczenia się czegoś, zmiany to wchodzisz w to chętnie, czy raczej myślisz – to nie dla mnie, albo to JUŻ nie dla nie? Każdy wiek jest dobry na to, aby...

czytaj dalej
Historia pewnego tortu

Historia pewnego tortu

Opowiem Wam historię tortu, który był tak pyszny i wyjątkowy, że o prawa do niego toczono wielkie boje. Tort, przez który ktoś zbankrutował, a ktoś inny zbił majątek. O jaki tort chodzi? Czekoladowy tort przełożony marmoladą morelową i oblany polewą czekoladową. Król...

czytaj dalej
Sesja stylizowana – czy warto?

Sesja stylizowana – czy warto?

Tydzień temu pisałam o tym, jak zacząć przygodę z candy barami. Jednym z pomysłów na stworzenie portfolio była sesja stylizowana. Dziś opowiem Wam o tym, czy warto wziąć udział w takiej sesji. A może nie czy warto tylko... kiedy warto. Zanim opiszę swoje doświadczenia...

czytaj dalej
Jak złożyć tort na sali weselnej?

Jak złożyć tort na sali weselnej?

Sposobów na transport tortów piętrowych jest tyle ile cukiernic. Każda ma na to trudne zadanie swoje triki i wie co się najlepiej sprawdza. Mimo wszystko najczęściej pojawiająca się rada od bardziej doświadczonych koleżanek brzmi: “złóż tort na sali”. I tu pojawia się...

czytaj dalej
Piernik niejedno ma imię

Piernik niejedno ma imię

Słodki biznes to nie tylko torty, babeczki i figurki 3D. Sposobów na dekorację tortów jest tyle, ile cukierników na świecie i co chwila pojawiają się nowe pomysły i nowe techniki. I super, bo nie lubię nudy w życiu (w pracy też nie). Dziś przedstawiam Wam technikę...

czytaj dalej
Błędy popełniane przy wycenie tortów

Błędy popełniane przy wycenie tortów

Temat wycen nie jest łatwy. Żeby go omówić do ostatniego okruszka poświęciłam ostatni miesiąc pisząc ebooka “Wyceń się!”.Aleeee jak już poznasz tajniki wycen i weźmiesz pod uwagę wszystkie zmienne, które wpływają na cenę - wówczas będziesz się czuła w wycenach jak...

czytaj dalej
Wycena niejedno ma imię

Wycena niejedno ma imię

W moim życiu jest wiele przypadków, które są początkiem wspaniałych rzeczy. Podobnie było z powstaniem mojego słodkiego biznesu, z powstaniem grupy na facebooku, od której zaczął się biznes online i tak też było z dniem wycen, który był momentem zwrotnym. Ale po...

czytaj dalej
Czy na małym candy barze da się zarobić?

Czy na małym candy barze da się zarobić?

Tydzień temu na swoim profilu na instagramie pokazałam realizację małego candy baru urodzinowego. Na stole znalazło się 9 rodzajów słodyczy i tort. Każda osoba, która kiedykolwiek candy bar przygotowywała, wie ile pracy i czasu zajmuje przygotowanie takiego słodkiego stołu. Pojawiło się więc mnóstwo pytań: czy to się w ogóle opłaca? 

czytaj dalej
Social media nie sprzedają. Zadbane social media sprzedają jak szalone!

Social media nie sprzedają. Zadbane social media sprzedają jak szalone!

Social media nie sprzedają. Zadbane social media sprzedają jak szalone!

O tym, że social media to potężne narzędzie sprzedażowe, powiedziano już bardzo wiele. W słodkiej branży zwrócić uwagę trzeba na kilka aspektów, które w przypadku innego rodzaju działalności mogą nie mieć aż takiego znaczenia. Przygotowałam dla Was kilka porad, które warto od razu wdrożyć w życie!

czytaj dalej
Jej wysokość Pavlova

Jej wysokość Pavlova

uważany za jeden z najbardziej dostojnych i eleganckich deserów. Za jego nazwą stoi równie intrygująca historia
i… międzynarodowy spór, który rozstrzygać musieli antropolodzy.

czytaj dalej
Jeśli nie pracownia cukiernicza to co?

Jeśli nie pracownia cukiernicza to co?

Wszystkie zaczynamy biznes cukierniczy w podobny sposób-od słów „to jest pyszne, powinnaś sprzedawać swoje słodkości!”. Na początku myślisz, że to tylko takie uprzejme gadanie, ale gdy słyszysz ten tekst od kilku różnych osób to zaczynasz się zastanawiać czy może nie mają racji. W końcu trochę już napiekłaś tych babeczek, ciast, i tortów, to chyba trochę umiesz. A skoro tak, to może ktoś to kupi?

czytaj dalej
8 złotych zasad obsługi klienta

8 złotych zasad obsługi klienta

Obsługa klienta ma ogromne znaczenie w każdym biznesie. To właśnie od tego elementu często zależy czy klient zdecyduje się złożyć zamówienie u Ciebie czy u Twojej konkurencji. Niestety jest też niedoceniana przez usługodawców i traktowana po macoszemu. A to już duży błąd. 
Dziś chcę pokazać Wam, że obsługi klienta, jak tynkowania tortów, można się nauczyć 🙂 

czytaj dalej
Największa wartość Słodkiego Klubu

Największa wartość Słodkiego Klubu

Dzisiejszy wpis będzie słodki do bólu, więc jak Ci to przeszkadza to sorry, musisz przeczytać coś innego. Dziś będę piać z zachwytu nad tym, jak dziewczyny ze Słodkiego Klubu poszły do przodu ze swoimi biznesami, w stylu, którego może im pozazdrościć niejeden z wielkich tego świata.

czytaj dalej
Nie ma magicznej różdżki

Nie ma magicznej różdżki

Myślisz sobie czasem: „Ona taka pewna siebie, skąd ona to ma?!”, „Ludzie są albo pewni siebie, albo nie”, „Ja już tak mam, że nie wierzę w siebie”?  Wierzysz, że jest jakiś magiczny, tajemny sposób na to, aby stać się pewną siebie i mieć wysokie poczucie własnej...

czytaj dalej
Marzenia się spełniają

Marzenia się spełniają

Z pieczenia muffinek dla dziecka zrodziła się miłość do wypieków i tworzenia nowych połączeń smaków i tekstur. Z pasji do pisania nowych przepisów i dzielenia się nimi, zrodziła się propozycja udziału w programie Dzień Dobry TVN.

czytaj dalej
Najlepsze słodkie prezenty

Najlepsze słodkie prezenty

Rękodzieło jest na fali! (Chociaż Dawid Podsiadło twierdzi, że nie ma fal... :)) Wszystko, co robione ręcznie jest mile widziane. Do łask wróciły babcine kapcie wydziergane na drutach i haftowane serwetki, a makramy i łapacze snów to hicior ostatniego roku. Czy...

czytaj dalej
Czekolada – najsłodszy afrodyzjak

Czekolada – najsłodszy afrodyzjak

Czy wiesz, że czekoladę sprzedawano w aptekach? To dlatego, że uważano ją za afrodyzjak i jako ten wyjątkowy specyfik, można ją było nabyć tylko w aptece. Nic więc dziwnego, że w okresie Dnia Zakochanych producenci pralinek i czekoladek zabiegają o uwagę odbiorców....

czytaj dalej
Słodka Konferencja 2021: Zaistniej online

Słodka Konferencja 2021: Zaistniej online

Nie do wiary. Za chwilę minie rok od dnia, kiedy spotkałam Was w Łodzi na pierwszej Słodkiej Konferencji. To był magiczny dzień, tak pełen wrażeń, że nie mogłam z tych emocji zasnąć, mimo całego zmęczenia spowodowanego organizacją wydarzenia. Dlatego też nie...

czytaj dalej
Baba babie wilkiem

Baba babie wilkiem

Kiedy weszłam w słodki świat spotkałam się ze zmową milczenia. Nikt nie chciał podzielić się wiedzą jaki krem położyć pod masę cukrową, dlatego mój pierwszy tort popłynął (dosłownie). Całe dnie spędzałam na poszukiwaniu odpowiedzi na podstawowe pytania - najczęściej...

czytaj dalej
Słodka Konferencja w nowej odsłonie

Słodka Konferencja w nowej odsłonie

2020 rok zaczął się niezwykłym wydarzeniem, które zgromadziło na jednej sali ponad 150 pasjonatów słodkości. Tym wydarzeniem była Słodka Konferencja. Już wtedy wiedziałam, że to nie będzie jednorazowe wydarzenie. Nie przewidziałam jedynie tego, jak będzie wyglądało za...

czytaj dalej
Sylwestrowe szaleństwa na słodko

Sylwestrowe szaleństwa na słodko

Ten Sylwester będzie inny niż wszystkie. Pisząc to nie mam na myśli tylko obostrzeń związanych z pandemią. Myślę głównie o tym wszystkim, co działo się przez cały rok. Spotkało nas dużo nieprzewidzianych i niestandardowych rzeczy. Część z nas chciałaby już pożegnać...

czytaj dalej
Jak przechowywać słodycze

Jak przechowywać słodycze

Podczas ostatniego webinaru omawiałam temat między innymi przechowywania słodyczy i półproduktów takich jak: spody do tart, curdy, frużeliny itp. Jeszcze długo po webinarze odpowiadałam na Wasze pytania dotyczące tego jak, gdzie i w czym przechowywać słodycze i przede...

czytaj dalej
Nie ma Świąt bez…

Nie ma Świąt bez…

Kiedy myślę o Świętach Bożego Narodzenia od razu oczami wyobraźni widzę dom w puchowej śnieżnej kołderce, choinkę w ciepłych kolorach i uśmiechy moich najbliższych. W powietrzu unosi się zapach czekolady, korzennych przypraw i miodu.  Na moim stole nie może zabraknąć...

czytaj dalej
Książki biznesowe, czyli moje polecajki

Książki biznesowe, czyli moje polecajki

Obiecałam Wam ten wpis wieki temu. Za każdym razem kiedy na instatories wklejam ciekawe cytaty z książek, które czytam otrzymuję kilkanaście wiadomości pod tytułem “plisssss, zrób polecajki książkowe”. Długo mi zajęło zebranie tych najbardziej wartościowych książek,...

czytaj dalej