Jak zrobić domek z piernika krok po kroku?
Już niedługo Boże Narodzenie, a więc to najlepszy moment, żeby stworzyć własną piernikową chatkę. Wykonanie tej efektownej dekoracji nie jest tak trudne jak się wydaje i mam nadzieję, że poniższy instruktaż pomoże Ci stworzyć całe świąteczne osiedle dla piernikowych...
Jak przechowywać dekoracje z masy cukrowej?
Zaczęłaś przygodę z lepieniem figurek z masy cukrowej, ale zastanawiasz się pewnie, jak to wszystko przechowywać, aby pozostało w stanie idealnym. Jestem tu, żeby rozwiać Twoje wątpliwości. Wiedziałaś, że w niektórych przypadkach dekoracje z masy cukrowej można...
Na jakie dotacje można liczyć w 2023 roku?
Jakie dotacje można zdobyć w 2023 roku, a których nie będzie? Jak się przygotować? Co można zrobić jeszcze w tym roku, jeśli od stycznia planujesz “skok na kasę”? Czy będą dotacje po nowym roku? Oczywiście. I kwartał każdego roku to spora ilość naborów dla osób...
Wysyłasz wniosek i czekasz… a co Cię czeka?
Decyzja podjęta… przygotowywanie słodkości to już od jutra nie tylko pasja. To też pomysł na biznes, słodki biznes. Po tej pierwszej najważniejszej decyzji przychodzi czas na kolejne i kolejne. Aż przychodzi taki dzień, w którym słowo WNIOSEK materializuje się. Nie...
Zrealizuj swoje marzenia o własnym słodkim biznesie
Czy pieczesz przepyszne ciasta torty a może babeczki lub inne monoporcje? Rodzina i znajomi mówią Ci, że robisz obłędne pyszności i powinnaś je sprzedawać? Zatem najwyższy czas pomyśleć o zamienieniu pasji i umiejętności w płacących klientów. Wiem, droga niełatwa,...
Proporcje figurek z masy cukrowej: Jak je ustalić?
Jeśli w lepieniu figurek z masy cukrowej trudność sprawia Ci ustalenie proporcji – zapoznaj się z moją prostą metodą ich ustalania. Mam nadzieję, że te wskazówki pomogą Ci w sztuce projektowania nowych, wspaniałych dekoracji na torty. Niedawno zaczęłaś przygodę z masą...
Sprzedaż i koszty w słodkiej branży
Zdecydowałaś się podjąć pracę w słodkiej branży. Masz chęci, umiejętności i zapas czasu, aby rozpocząć działalność. Chciałabyś jednak odpowiednio się przygotować pod względem sprzedaży i kosztów. Jak poradzić sobie z tą kwestią przy działalności nierejestrowanej, a...
Lukier królewski – techniki dekoratorskie
Lukier królewski to materiał, który daje nam całe mnóstwo możliwości dekoratorskich. Czasami, żeby osiągnąć zachwycający efekt, wystarczy po prostu wylać obok siebie kilka równych płaszczyzn w dopasowanych kolorach. W ten sposób uzyskujemy mozaikę barw, która tworzy...
Kiedy klient kupuje od Ciebie?
“Jak sprawić, aby ludzie kupowali właśnie od Ciebie?” – to jedno z najczęstszych pytań, jakie powstaje w głowie osób, które zaczynają słodki biznes. Tak, jak łatwo sobie wyobrazić znajomych czy przyjaciół, którzy realizują zamówienia na tort właśnie u Ciebie, tak ten...
Jak odnaleźć swoją niszę w słodkiej branży?
Znalezienie swojej niszy na rynku to klucz do sukcesu. Dlaczego? Tylko się rozejrzyj. Ile znasz firm produkujących ubrania? Nie mam na myśli dużych sieciówek, tylko małe rzemieślnicze pracownie. Jest ich całe mnóstwo, ale tylko część z nich odnosi ogromny sukces,...
Pułapki przy braniu dotacji
Dotacja to bardzo wygodna i szybka forma rozwoju firmy. Dzięki pozyskanym środkom Twoja firma ma szansę szybciej i efektywniej działać. Wiadomo, że zwykłym mikserem też ubijesz białka, a i w zwykłym piekarniku też ciasto się upiecze. Jednakże każdy, kto ma mikser...
Barwienie lukru królewskiego
Lukier królewski daje nam niemal nieograniczone możliwości dekoratorskie. Pozwala na zabawę formą oraz teksturą, ale również kolorem – i to we wszystkich jego nasyceniach. Naturalna barwa lukru królewskiego to biel. Na jej intensywność bieli lukru ma wpływ, to jak...
Kasa fiskalna w słodkiej branży
Słodka branża to pojemne pojęcie. Może zawierać różne usługi – od pieczenia pysznych babeczek, poprzez catering, aż po szkolenia online. Jak zatem przygotować się do prowadzenia działalności nierejestrowanej czy gospodarczej pod kątem kasy fiskalnej, aby spełnić...
Nie bierz na siebie wszystkich emocji wokół!
Jako przedsiębiorczynie mamy tendencję do tego, aby czuć się za wszystko odpowiedzialne. To my jesteśmy “mózgiem operacji” i naszym zadaniem jest wszystkiego dopilnować. Są jednak sfery, w których powinnyśmy odpuścić i właśnie o nich jest ten wpis! Gdy zajmujesz się...
Jak uratować tort-bułę?
Jest problemem i powoduje wzrost ciśnienia we krwi. Zawsze pojawia się w złym momencie. Niechciany gość, zamiast prostego jak linijka tortu. Jak uratować tort-bułę? Pisałam już o tym skąd się bierze ten niezwykły stan i jak go uniknąć. Dziś dowiesz się co robić jeśli...
Etykieta czy Karta produktu – a może oba?
Prowadzisz kuchnię domową, pracownię – jesteś producentem. A producent ma przed sobą wiele obowiązków. Jednym z nich jest odpowiednie opisanie, w naszym wypadku słodkości, za pomocą kart produktów lub/i etykiet. Robiąc zakupy, w sumie już chyba większość z nas czyta...
Tort buła – jak go uniknąć?
Nie zna życia ten, komu chociaż raz nie zrobiła się buła w torcie. W moim kolejnym wpisie przeczytasz jak taki tort uratować, ale dziś dowiesz się dlaczego buła w ogóle powstaje i jak jej zapobiegać. Bo od dawien dawna wiadomo, że lepiej zapobiegać niż leczyć ;)...
Jak uratować przesączony tort?
Nasączenie w torcie jest ważnym elementem. Może fantastycznie podkreślić smak tortu i wydobyć to, co w nim najlepsze. Często jednak pojawia się problem z tym, ile i czym nasączyć blaty biszkoptu, żeby nie był zbyt suchy i żeby tort w efekcie nie był przesączony…Czym...
Stabilny tort, czyli jaki?
Tort, aby utrzymać ciężar ozdób z masy cukrowej, kwiatów, owoców itp. musi być stabilny. To stwierdzenie pojawia się często, ale tak właściwie – co się za nim kryje? Rozłóżmy nasz tort na czynniki pierwsze. Biszkopt a stabilny tort Im bardziej puszysty, tym gorzej....
Nie jesteś sama
Gdy zaczynasz swoją działalność, nawet jeśli to są torty dla znajomych, przechodzisz wewnętrzną przemianę. Zmienia się Twój sposób myślenia i postrzegania. Niektóre z nas przechodzą tę lekcję śpiewająco, a niektóre wręcz oblewają egzamin. Oprócz spraw oczywistych,...
Terminy przydatności i przechowywanie żywności i produktów spożywczych w kuchni domowej i pracowni wypieków
Jak prawdopodobnie wiesz, przechowywanie żywności i produktów spożywczych ma ogromny wpływ na ich jakość. Słowem – terminy przydatności mają znaczenie. Przygotowując się do prowadzenia lub już prowadząc słodki biznes – Twoim priorytetem, jako producenta, musi...
Jak mocować dekoracje z masy cukrowej na torcie?
Wydruki cukrowe
Dzisiejszy wpis blogowy został podzielony na dwie części. W pierwszej opowiem o swoich doświadczeniach z drukarką spożywczą, z wydrukami i programem, na którym pracuję. W drugiej części ekspertka Biznesu na Słodko, Kasia Wojtowicz, opowie o tym jak na wydruki,...
Działalność nierejestrowana
Dla kogo działalność nierejestrowana to dobre rozwiązanie? Jakie warunki trzeba spełnić, aby z niej korzystać? Ile można zarobić? Często spotykam się z obawą osób planujących wystartować z własną firmą, czy na pewno to dobra droga, odpowiedni moment. Czy nie pogubią...
Lukier królewski – instrukcja obsługi
Tym razem zdradzę Ci różne triki związane z lukrem królewskim, dzięki którym start w pracy dekoratorskiej maksymalnie dostosujesz do swoich preferencji. Mam nadzieję, że dzięki mojemu poprzedniemu wpisowi udało Ci się wybrać składniki na lukier królewski, z którym...
Logo dla słodkiej branży
Jeśli robisz swoje logo samodzielnie lub zlecasz jego zaprojektowanie to chciałabyś móc z niego korzystać przez jakiś czas, prawda? W związku z tym przyda ci się parę złotych wskazówek na początek, o co warto zadbać, gdy powstaje Twoje logo dla słodkiej branży....
Produkty przydatne przy tortowaniu – polecajki od Uli Stępniak
Uwielbiam produkty, które ułatwiają życie, są piękne i funkcjonalne. W pracowni korzystam tylko ze sprawdzonych firm. Nie mogę sobie pozwolić na wpadkę, opóźnienie albo produkt… kiepskiej jakości. Poznajcie moje ulubione firmy i ich produkty przydatne przy tortowaniu,...
Lukier królewski – od czego zacząć?
Wszyscy doskonale wiemy, że ciasteczka i pierniczki dekoruje się lukrem. Jednak słysząc słowo lukier najczęściej mamy przed oczami polewę z cukru pudru i soku z cytryny, którą dekorujemy świąteczne wypieki. I chociaż taki rodzaj lukru świetnie pasuje do wielkanocnej...
Jak dobrze wystartować w social mediach w słodkiej branży?
Social media to pierwsze „okno na świat” w słodkiej branży. To cenne źródło klientów, spoza grona znajomych, ale i wielkie wyzwanie. Jak do niego podejść? Ile kanałów prowadzić? Odpowiedź znajdziesz we wpisie. Pracuję z klientkami z branży tortowej już ładnych parę...
Narzędzia do lukrowania – bardziej i mniej niezbędne
Wbrew pozorom, do dekorowania pierniczków lukrem królewskim nie potrzeba zbyt wielu narzędzi… Dlatego zupełnie nie rozumiem, dlaczego każda wolna przestrzeń w mojej kuchni wypełniona jest lukrowymi przydasiami? Dziś z lekkim przymrużeniem oka o tym, co jest niezbędne,...
Mniej myśl, więcej czuj!
Myślenie logiczne jest przeceniane. Umysł wcale nie jest całkowicie nasz, to nabyte przekonania, wartości naszych rodziców czy społeczeństwa – czyli coś, co wzięłyśmy z zewnątrz. To dobry sługa, ale nie pan, bo pięknie nas oszukuje. Może jesteś teraz zaskoczona, no...
Zaliczki, zadatki, przedpłaty – jak to ugryźć?
Częstą praktyką w słodkiej działalności jest przyjmowanie od klientek płatności na poczet dostarczenia zamówienia w przyszłości. Można wtedy spisać umowę dotyczącą jego realizacji, ale co z płatnością? Jak ją zaksięgować? Jak postąpić w przypadku działalności...
Granice służą relacjom, także w biznesie
Nie warto więc mylić miłości, przyjaźni czy relacji biznesowych z pozwoleniem na wchodzenie sobie na głowę, na brak szacunku czy na przekraczanie swoich granic. Bo zawsze odbije się czkawką. Jesteśmy wychowywane – zwłaszcza my kobiety – w poczuciu, że dla dobrych...
Kontrole z Sanepidu
Nikt chyba nie lubi, gdy patrzy mu się na ręce i kiedy ktoś dopytuje: co i jak? I musi poznać odpowiedź na każde swoje pytanie: dlaczego? Po co? I kiedy? I od kogo? A w czym? A gdzie? A w jaki sposób? ALE… Każdy producent żywności, nie tylko kuchnie domowe i pracownie...
10 LUKROWYCH KOSZMARÓW POCZĄTKUJĄCEGO PIERNICZĄCEGO
Dekorowanie pierniczków lukrem królewskim to wciągająca, a wręcz uzależniająca pasja, która daje dużo satysfakcji. Jednak zanim do tego dojdzie, początkujący dekorator musi pokonać kilka lukrowych koszmarków ? Każdy kto rozpoczyna swoją słodką drogę, napotyka na...
Wsparcie na starcie
Kiedy dopiero zaczynasz swoją przygodę z własną firmą wszystko wydaje się być przytłaczające i straszne. Od papierologi w założeniu działalności, poprzez założenie strony internetowej, a na pozyskaniu klientów kończąc. Jesteś jednocześnie ekspertką z zakresu...
Czy muszę mieć dwie lodówki w kuchni domowej?
Czy zdarzyło Ci się słyszeć, że biznes cukierniczy prowadzony jako kuchnia domowa musi mieć dwie lodówki? Bo przecież jest to wymagane. Mi się zdarzyło. I to co najmniej kilka razy. Czasem nawet w bardzo poważnych sytuacjach. Dobrze, że w każdej z nich mogłam...
Zajmij się swoim ogródkiem
Byron Katie w swojej książce „Kochaj, co masz! Cztery pytania, które zmienią twoje życie” mówi o tym, że w naszym życiu są tylko 3 biznesy. I wcale nie ma na myśli zakładania czy prowadzenia biznesu… A raczej nie tylko o to jej chodzi. Autorka ma na myśli relacje w...
Dotacja z Urzędu Pracy w słodkim biznesie
Czy warto skorzystać z dotacji z Urzędu Pracy, która jest formą bezzwrotnych środków w przypadku słodkiego biznesu? Jakie warunki musisz spełnić i jaką kwotę możesz otrzymać? Dotacja z Urzędu Pracy jest najczęściej wybieraną formą wsparcia. Dlaczego? Ponieważ to...
Boję się, że stracę klientów
Prowadzenie swojego biznesu to nie bułka z masłem. Strach to nieodzowny kompan przedsiębiorcy. Strach o to, czy wyjdzie, czy starczy na rachunki, czy klienci nie odejdą do konkurencji… W obliczu zmian, które dzieją się tu i teraz obaw jest dużo. Polski Ład, pandemia,...
Jak uniknąć paproszków na masie cukrowej?
Której z Was nie trafia szlag, kiedy w trakcie lepienia figurki pojawiają się na niej kłaczki i inne paproszki? A na białej masie to już w ogóle… Rozumiem Was doskonale, bo sama borykałam się z tym problemem, dopóki nie wyrobiłam sobie rutyny, która minimalizuje...
Jak połączyć słodki biznes z pracą na etacie?
Możesz być zatrudniona w firmie, w której pracujesz jako Specjalistka ds. sprzedaży, a po godzinach przyrządzać wypieki czy słodkości w swojej domowej kuchni. Na pewno zastanawiasz się jak to wszystko połączyć? Sprawdź, jakie masz możliwości. Duża część osób zaczyna...
Jak połączyć słodki biznes z pracą na etacie?
Możesz być zatrudniona w firmie, w której pracujesz jako Specjalistka ds. sprzedaży, a po godzinach przyrządzać wypieki czy słodkości w swojej domowej kuchni. Na pewno zastanawiasz się jak to wszystko połączyć? Sprawdź, jakie masz możliwości. Duża część osób zaczyna...
Pracuj na swoim
Bezpieczny słodki biznes, z którym zrealizujesz swoje marzenia o własnej firmie. Prowadzenie firmy to ogromne wyzwanie. Wiąże się z koniecznością pilnowania wielu formalności, ale to droga do spełniania marzeń. Dzięki własnej działalności w słodkiej branży możemy...
Formy opodatkowania
Na pewno słyszałaś już z każdej możliwej strony pojęcie Polski Ład. Emocji z nim związanych jest cała paleta. Jedni mają skorzystać, inni stracić. Tylko co to tak naprawdę oznacza? Po pierwsze, oznacza to, że lepiej się poznamy i będę się tutaj dzielić swoją wiedzą,...
Jedyną stałą rzeczą w życiu jest zmiana
"Jedyną stałą rzeczą w życiu jest zmiana" Tytuł dzisiejszego artykułu to cytat z Heraklita z Efezu. Pasował idealnie do tego, o czym dziś Wam opowiem. Ponad 3 lata temu, będąc na wakacjach, miałam uraz kręgosłupa, który przykuł mnie na 3 dni do hotelowego łóżka....
Plusy i minusy pracy w kuchni domowej
Jestem ogromną fanką przepisów pozwalających na wypieki w domowej kuchni. To jedno z lepszych rozwiązań kiedy chcemy otworzyć swój biznes, ale nie stać nas na inwestowanie w wynajmowany lokal, nie mamy pewności czy ten biznes jest dla nas i czy sobie poradzimy. ...
TOP 5, bez których nie wyobrażam sobie tortowania
Początek grudnia obfituje w prezentowniki, kalendarze adwentowe i cuda wianki, które mają nam umilić okres przygotowań do Świąt a Mikołajowi podpowiedzieć o czym marzy każda Torciara. Nie byłabym sobą gdybym nie podeszła do tematu po swojemu. Nie pokażę Wam więc 24...
Czy tłumaczyć się klientom ze wzrostu cen?
Wzrost inflacji spowodował, że nawet te osoby, które przed podwyżkami cen tortów broniły się rękoma i nogami, zostały postawione przed faktem dokonanym: bez podwyżki biznes rozłoży się na łopatki. O tym, czy tłumaczyć się klientom ze swoich cen pisałam tutaj...
Oszczędzanie dzięki planowaniu
Kiedy zaczynałam swoją przygodę z biznesem usłyszałam wiele “cennych” rad. Jedna jednak była wyjątkowo trafna a brzmiała “w biznesie nie ma sentymentów”. I ja tę jedną radę wzięłam sobie do serca i oczywiście dostosowałam ją do siebie i swojego biznesu. I mogłabym...