Formy opodatkowania
Na pewno słyszałaś już z każdej możliwej strony pojęcie Polski Ład. Emocji z nim związanych jest cała paleta. Jedni mają skorzystać, inni stracić. Tylko co to tak naprawdę oznacza? Po pierwsze, oznacza to, że lepiej się poznamy i będę się tutaj dzielić swoją wiedzą,...
Jedyną stałą rzeczą w życiu jest zmiana
"Jedyną stałą rzeczą w życiu jest zmiana" Tytuł dzisiejszego artykułu to cytat z Heraklita z Efezu. Pasował idealnie do tego, o czym dziś Wam opowiem. Ponad 3 lata temu, będąc na wakacjach, miałam uraz kręgosłupa, który przykuł mnie na 3 dni do hotelowego łóżka....
Plusy i minusy pracy w kuchni domowej
Jestem ogromną fanką przepisów pozwalających na wypieki w domowej kuchni. To jedno z lepszych rozwiązań kiedy chcemy otworzyć swój biznes, ale nie stać nas na inwestowanie w wynajmowany lokal, nie mamy pewności czy ten biznes jest dla nas i czy sobie poradzimy. ...
TOP 5, bez których nie wyobrażam sobie tortowania
Początek grudnia obfituje w prezentowniki, kalendarze adwentowe i cuda wianki, które mają nam umilić okres przygotowań do Świąt a Mikołajowi podpowiedzieć o czym marzy każda Torciara. Nie byłabym sobą gdybym nie podeszła do tematu po swojemu. Nie pokażę Wam więc 24...
Czy tłumaczyć się klientom ze wzrostu cen?
Wzrost inflacji spowodował, że nawet te osoby, które przed podwyżkami cen tortów broniły się rękoma i nogami, zostały postawione przed faktem dokonanym: bez podwyżki biznes rozłoży się na łopatki. O tym, czy tłumaczyć się klientom ze swoich cen pisałam tutaj...
Oszczędzanie dzięki planowaniu
Kiedy zaczynałam swoją przygodę z biznesem usłyszałam wiele “cennych” rad. Jedna jednak była wyjątkowo trafna a brzmiała “w biznesie nie ma sentymentów”. I ja tę jedną radę wzięłam sobie do serca i oczywiście dostosowałam ją do siebie i swojego biznesu. I mogłabym...
Który deser po polsku nazywałby się “Popraw mi humor”?
Nie da się ukryć, że tłumaczenie włoskiej nazwy jest nad wyraz trafne, bo faktycznie, trudno o lepszy sposób na poprawę humoru niż dobre tiramisu. Historia tego kultowego deseru nie jest jednak aż taka słodka, bo jak to we Włoszech, była o niego niezła awantura…...
Komponowanie jesienno-zimowego menu
W swojej pracowni zmieniam menu tortowe dwa razy w roku. To, co najbardziej uwielbiam w swojej pracy to właśnie testowanie, komponowanie, odkrywanie smaków i tekstur. Co tworzy idealny klimat jesienno-zimowy w słodkim menu? Przyprawy, czekolada, miód i orzechy.....
Jego wysokość tort!
Nasz król, nasza praca, nasza pasja… tort. Czy zastanawiałyście się kiedyś, jak to w ogóle się stało, że zagościł na naszych stołach? I dlaczego przeważnie jest okrągły? Dziś zapraszam na historyczno-ciekawostkowy wpis na temat tego, jak to z tym tortem na przestrzeni...
Szkolenie u Marleny Doroś i Kasi Chudy – czy warto?
W sierpniu brałam udział w dwóch szkoleniach cukierniczych. Z tortów piętrowych (tzw. kolosów) i candy barów. Łącznie 4 intensywne dni wypełnione nauką, praktycznymi wskazówkami i morzem słodkości. Jak takie szkolenie wygląda i czy warto na nie pojechać? W lipcu...
Co może się zmienić przez 6 miesięcy?
Zmienić się może bardzooo dużo. Ot na przykład, dziecię może nauczyć się chodzić, ktoś może zrzucić 10 kg (to z pewnością nie o mnie), a ktoś inny może spełnić swoje marzenie i otworzyć autorską pracownię cukierniczą. Jak (to ostatnie) zrobić? Największym hamulcowym...
Nic mi się w życiu nie udało…
Pamiętam dokładnie, kiedy pierwszy raz w swoim dorosłym życiu mogłam sobie pozwolić na zakup drogiej torebki. Oszczędzałam na nią przez 2 miesiące. Żeby kupić tę torebkę pracowałam jako pani sprzątająca w Stanach Zjednoczonych. Myłam podłogi na kolanach, szorowałam...
A jak Ty dbasz o swój samorozwój?
Patrzysz na osoby, które uczą się czegoś nowego z podziwem, czy raczej z powątpiewaniem? Gdy słyszysz propozycję nauczenia się czegoś, zmiany to wchodzisz w to chętnie, czy raczej myślisz – to nie dla mnie, albo to JUŻ nie dla nie? Każdy wiek jest dobry na to, aby...
Historia pewnego tortu
Opowiem Wam historię tortu, który był tak pyszny i wyjątkowy, że o prawa do niego toczono wielkie boje. Tort, przez który ktoś zbankrutował, a ktoś inny zbił majątek. O jaki tort chodzi? Czekoladowy tort przełożony marmoladą morelową i oblany polewą czekoladową. Król...
Sesja stylizowana – czy warto?
Tydzień temu pisałam o tym, jak zacząć przygodę z candy barami. Jednym z pomysłów na stworzenie portfolio była sesja stylizowana. Dziś opowiem Wam o tym, czy warto wziąć udział w takiej sesji. A może nie czy warto tylko... kiedy warto. Zanim opiszę swoje doświadczenia...
Jak zacząć przygodę z candy barami?
Candy bar jest wyzwaniem, a zajęcie się nim “na poważnie” nie jest tak proste jak w przypadku tortów. Sporo rzeczy trzeba umieć, żeby podjąć się realizacji. Dziś przeczytasz o tym co warto wiedzieć przed pierwszą realizacją i w jaki sposób się do niej przygotować....
Jak zrobić logotyp na babeczki?
Ostatnio na swoim instagramie pokazałam w jaki sposób robię logotypy na babeczki. Ilość reakcji na ten materiał przeszła moje wszelkie wyobrażenie dlatego pomyślałam, że fajnie będzie podzielić się tą “tajemną wiedzą” również na blogu. Pracę zaczynam od przygotowania...
Nietypowe narzędzia w służbie cukierniczki
Tworzenie tortowych kreacji nauczyło mnie, że jedynym ograniczeniem jest wyobraźnia. Im bardziej daję się jej ponieść, tym lepsze efekty mogę uzyskać. Idąc tym tokiem rozumowania zaczęłam poszukiwania różnego rodzaju gadżetów do dekoracji tortów w miejscach...
Jak złożyć tort na sali weselnej?
Sposobów na transport tortów piętrowych jest tyle ile cukiernic. Każda ma na to trudne zadanie swoje triki i wie co się najlepiej sprawdza. Mimo wszystko najczęściej pojawiająca się rada od bardziej doświadczonych koleżanek brzmi: “złóż tort na sali”. I tu pojawia się...
Piernik niejedno ma imię
Słodki biznes to nie tylko torty, babeczki i figurki 3D. Sposobów na dekorację tortów jest tyle, ile cukierników na świecie i co chwila pojawiają się nowe pomysły i nowe techniki. I super, bo nie lubię nudy w życiu (w pracy też nie). Dziś przedstawiam Wam technikę...
Dlaczego nie wyceniam tortów za kilogram?
Hasło: ile za kilo torta? działa na mnie jak płachta na byka. Chyba nie ma nic gorszego.Nooo może jeszcze “czy ten tort jest ze złota”? Dziś opowiem Wam o tym dlaczego nie wyceniam tortów na kilogramy i czym różni się tort “standardowy” od tortu w wersji “na bogato”....
Błędy popełniane przy wycenie tortów
Temat wycen nie jest łatwy. Żeby go omówić do ostatniego okruszka poświęciłam ostatni miesiąc pisząc ebooka “Wyceń się!”.Aleeee jak już poznasz tajniki wycen i weźmiesz pod uwagę wszystkie zmienne, które wpływają na cenę - wówczas będziesz się czuła w wycenach jak...
Wycena niejedno ma imię
W moim życiu jest wiele przypadków, które są początkiem wspaniałych rzeczy. Podobnie było z powstaniem mojego słodkiego biznesu, z powstaniem grupy na facebooku, od której zaczął się biznes online i tak też było z dniem wycen, który był momentem zwrotnym. Ale po...
Krótka historia remontu pracowni
To moja piąta przeprowadzka pracowni. Wydawało mi się, że o remontach i przeprowadzkach wiem już wszystko. Tak, wydawało mi się… bo o remoncie i przeprowadzce w trakcie pandemii nie wiedziałam kompletnie NIC.
Słodka Konferencja – podsumowanie trzeciej edycji
Ależ to było emocjonujące wydarzenie! Nie mogłam się doczekać spotkania z Wami i tej energii, która jest nie do podrobienia. Tylko na Słodkiej Konferencji jest tyle niesamowitych osób z pasją, marzeniami i konkretnymi celami do osiągnięcia. Zacznijmy jednak od...
Planowanie pracy na cały tydzień
Wraz z odblokowaniem części obostrzeń ruszyła fala zamówień. Czekaliśmy na to długo i aż chciałoby się krzyczeć z radości, że w końcu jest pełny kalendarz… ale zamiast tego jest płacz bo nie jesteśmy w stanie zrealizować wszystkich napływających zamówień.
Dlaczego lepiej zrobić własne słodycze dla dzieci zamiast kupować im lody Ekipy?
Na wstępie powiem, że nie mam nic do lodów Ekipy, próbowałam ich i faktycznie mają ładne papierki (jak je wyrzucałam to poczułam się jak Pablo Escobar palący pieniędzmi w piecu). Za nic w świecie nie przemierzałabym jednak warszawskich spożywczaków z dzieckiem, żeby na nie zapolować!
Czy na małym candy barze da się zarobić?
Tydzień temu na swoim profilu na instagramie pokazałam realizację małego candy baru urodzinowego. Na stole znalazło się 9 rodzajów słodyczy i tort. Każda osoba, która kiedykolwiek candy bar przygotowywała, wie ile pracy i czasu zajmuje przygotowanie takiego słodkiego stołu. Pojawiło się więc mnóstwo pytań: czy to się w ogóle opłaca?
Social media nie sprzedają. Zadbane social media sprzedają jak szalone!
Social media nie sprzedają. Zadbane social media sprzedają jak szalone! O tym, że social media to potężne narzędzie sprzedażowe, powiedziano już bardzo wiele. W słodkiej branży zwrócić uwagę trzeba na kilka aspektów, które w przypadku innego rodzaju działalności mogą nie mieć aż takiego znaczenia. Przygotowałam dla Was kilka porad, które warto od razu wdrożyć w życie!
Jej wysokość Pavlova
uważany za jeden z najbardziej dostojnych i eleganckich deserów. Za jego nazwą stoi równie intrygująca historia
i… międzynarodowy spór, który rozstrzygać musieli antropolodzy.
Jeśli nie pracownia cukiernicza to co?
Wszystkie zaczynamy biznes cukierniczy w podobny sposób-od słów „to jest pyszne, powinnaś sprzedawać swoje słodkości!”. Na początku myślisz, że to tylko takie uprzejme gadanie, ale gdy słyszysz ten tekst od kilku różnych osób to zaczynasz się zastanawiać czy może nie mają racji. W końcu trochę już napiekłaś tych babeczek, ciast, i tortów, to chyba trochę umiesz. A skoro tak, to może ktoś to kupi?
8 złotych zasad obsługi klienta
Obsługa klienta ma ogromne znaczenie w każdym biznesie. To właśnie od tego elementu często zależy czy klient zdecyduje się złożyć zamówienie u Ciebie czy u Twojej konkurencji. Niestety jest też niedoceniana przez usługodawców i traktowana po macoszemu. A to już duży błąd.
Dziś chcę pokazać Wam, że obsługi klienta, jak tynkowania tortów, można się nauczyć 🙂
ABC fotografii kulinarnej wg mums_inthekitchen
Około 4 lata temu, będąc wówczas w ciąży z moim 3 dzieckiem, stwierdziłam, że fajnie byłoby nauczyć się robić zdjęcia kulinarne, na którego bloga miałam w planach założyć. Przeszukałam wówczas internet wzdłuż i wszerz i znalazłam kurs w Warszawie u niesamowitej osoby.
Największa wartość Słodkiego Klubu
Dzisiejszy wpis będzie słodki do bólu, więc jak Ci to przeszkadza to sorry, musisz przeczytać coś innego. Dziś będę piać z zachwytu nad tym, jak dziewczyny ze Słodkiego Klubu poszły do przodu ze swoimi biznesami, w stylu, którego może im pozazdrościć niejeden z wielkich tego świata.
Słodki Klub – podsumowanie I edycji
Słodki Klub powstał z myślą o tych wszystkich, którzy chcą otworzyć swój własny biznes, ale.. Nie wiedzą od czego zacząć Nie potrafią poukładać sobie chronologicznie zadań Nie wierzą we własne możliwości Nie potrafią wyceniać swoich tortów i candy barów …...
Nie ma magicznej różdżki
Myślisz sobie czasem: „Ona taka pewna siebie, skąd ona to ma?!”, „Ludzie są albo pewni siebie, albo nie”, „Ja już tak mam, że nie wierzę w siebie”? Wierzysz, że jest jakiś magiczny, tajemny sposób na to, aby stać się pewną siebie i mieć wysokie poczucie własnej...
Marzenia się spełniają
Z pieczenia muffinek dla dziecka zrodziła się miłość do wypieków i tworzenia nowych połączeń smaków i tekstur. Z pasji do pisania nowych przepisów i dzielenia się nimi, zrodziła się propozycja udziału w programie Dzień Dobry TVN.
Najlepsze słodkie prezenty
Rękodzieło jest na fali! (Chociaż Dawid Podsiadło twierdzi, że nie ma fal... :)) Wszystko, co robione ręcznie jest mile widziane. Do łask wróciły babcine kapcie wydziergane na drutach i haftowane serwetki, a makramy i łapacze snów to hicior ostatniego roku. Czy...
Czekolada – najsłodszy afrodyzjak
Czy wiesz, że czekoladę sprzedawano w aptekach? To dlatego, że uważano ją za afrodyzjak i jako ten wyjątkowy specyfik, można ją było nabyć tylko w aptece. Nic więc dziwnego, że w okresie Dnia Zakochanych producenci pralinek i czekoladek zabiegają o uwagę odbiorców....
Najsłodsze wydarzenie online tego roku
Wczoraj zakończyła się druga edycja Słodkiej Konferencji. Tym razem online, z setkami odbiorców przed komputerami. Na wydarzenie zapisało się 2200 osób, na żywo było w porywach do 1600 osób! Emocje wciąż we mnie buzują i będąc jeszcze na adrenalinie podsumuję to...
Słodka Konferencja 2021: Zaistniej online
Nie do wiary. Za chwilę minie rok od dnia, kiedy spotkałam Was w Łodzi na pierwszej Słodkiej Konferencji. To był magiczny dzień, tak pełen wrażeń, że nie mogłam z tych emocji zasnąć, mimo całego zmęczenia spowodowanego organizacją wydarzenia. Dlatego też nie...
Baba babie wilkiem
Kiedy weszłam w słodki świat spotkałam się ze zmową milczenia. Nikt nie chciał podzielić się wiedzą jaki krem położyć pod masę cukrową, dlatego mój pierwszy tort popłynął (dosłownie). Całe dnie spędzałam na poszukiwaniu odpowiedzi na podstawowe pytania - najczęściej...
Słodka Konferencja w nowej odsłonie
2020 rok zaczął się niezwykłym wydarzeniem, które zgromadziło na jednej sali ponad 150 pasjonatów słodkości. Tym wydarzeniem była Słodka Konferencja. Już wtedy wiedziałam, że to nie będzie jednorazowe wydarzenie. Nie przewidziałam jedynie tego, jak będzie wyglądało za...
Sylwestrowe szaleństwa na słodko
Ten Sylwester będzie inny niż wszystkie. Pisząc to nie mam na myśli tylko obostrzeń związanych z pandemią. Myślę głównie o tym wszystkim, co działo się przez cały rok. Spotkało nas dużo nieprzewidzianych i niestandardowych rzeczy. Część z nas chciałaby już pożegnać...
Jak czerpać wiedzę i inspirację z social media? (i czego nie robić)
Social media to w moim odczuciu idealne źródło wiedzy i inspiracji, jeśli… potrafimy z niego korzystać. Dziś chciałabym napisać parę słów o tym, jak uczynić ze swoich Facebookowych i Instagramowych follow-upów coś, co jest w stanie nas wesprzeć i dać nam dodatkowego...
Moje książkowe polecajki z przepisami i nie tylko
Polecajki książek biznesowych zyskały wielu fanów. Idąc więc za ciosem przygotowałam książki ze świetnymi przepisami, z których możecie czerpać inspiracje, które pomogą Wam zrozumieć procesy zachodzące podczas przygotowywania wypieków, i które pokochacie. Gwarantuję. ...
Jak przechowywać słodycze
Podczas ostatniego webinaru omawiałam temat między innymi przechowywania słodyczy i półproduktów takich jak: spody do tart, curdy, frużeliny itp. Jeszcze długo po webinarze odpowiadałam na Wasze pytania dotyczące tego jak, gdzie i w czym przechowywać słodycze i przede...
Jak przyjmować zamówienia, aby się cieszyć świętami?
Nie wszyscy mają talent do wypieków. I całe szczęście, bo dzięki temu mamy pracę 🙂 Kiedy zbliża się więc czas wspólnego świętowania, to trwają poszukiwania kogoś kto posiada magiczne moce i upiecze pyszny makowiec, sernik i inne fajne ciasto czekoladowe. Z drugiej...
Nie ma Świąt bez…
Kiedy myślę o Świętach Bożego Narodzenia od razu oczami wyobraźni widzę dom w puchowej śnieżnej kołderce, choinkę w ciepłych kolorach i uśmiechy moich najbliższych. W powietrzu unosi się zapach czekolady, korzennych przypraw i miodu. Na moim stole nie może zabraknąć...
Książki biznesowe, czyli moje polecajki
Obiecałam Wam ten wpis wieki temu. Za każdym razem kiedy na instatories wklejam ciekawe cytaty z książek, które czytam otrzymuję kilkanaście wiadomości pod tytułem “plisssss, zrób polecajki książkowe”. Długo mi zajęło zebranie tych najbardziej wartościowych książek,...