fbpx
Czekolada – najsłodszy afrodyzjak

Czekolada – najsłodszy afrodyzjak

,Czy wiesz, że czekoladę sprzedawano w aptekach? To dlatego, że uważano ją za afrodyzjak i jako ten wyjątkowy specyfik, można ją było nabyć tylko w aptece. Nic więc dziwnego, że w okresie Dnia Zakochanych producenci pralinek i czekoladek zabiegają o uwagę odbiorców....

czytaj dalej
Słodka Konferencja 2021: Zaistniej online

Słodka Konferencja 2021: Zaistniej online

Nie do wiary. Za chwilę minie rok od dnia, kiedy spotkałam Was w Łodzi na pierwszej Słodkiej Konferencji. To był magiczny dzień, tak pełen wrażeń, że nie mogłam z tych emocji zasnąć, mimo całego zmęczenia spowodowanego organizacją wydarzenia. Dlatego też nie...

czytaj dalej
Baba babie wilkiem

Baba babie wilkiem

Kiedy weszłam w słodki świat spotkałam się ze zmową milczenia. Nikt nie chciał podzielić się wiedzą jaki krem położyć pod masę cukrową, dlatego mój pierwszy tort popłynął (dosłownie). Całe dnie spędzałam na poszukiwaniu odpowiedzi na podstawowe pytania - najczęściej...

czytaj dalej
Słodka Konferencja w nowej odsłonie

Słodka Konferencja w nowej odsłonie

2020 rok zaczął się niezwykłym wydarzeniem, które zgromadziło na jednej sali ponad 150 pasjonatów słodkości. Tym wydarzeniem była Słodka Konferencja. Już wtedy wiedziałam, że to nie będzie jednorazowe wydarzenie. Nie przewidziałam jedynie tego, jak będzie wyglądało za...

czytaj dalej
Sylwestrowe szaleństwa na słodko

Sylwestrowe szaleństwa na słodko

Ten Sylwester będzie inny niż wszystkie. Pisząc to nie mam na myśli tylko obostrzeń związanych z pandemią. Myślę głównie o tym wszystkim, co działo się przez cały rok. Spotkało nas dużo nieprzewidzianych i niestandardowych rzeczy. Część z nas chciałaby już pożegnać...

czytaj dalej
Jak przechowywać słodycze

Jak przechowywać słodycze

Podczas ostatniego webinaru omawiałam temat między innymi przechowywania słodyczy i półproduktów takich jak: spody do tart, curdy, frużeliny itp. Jeszcze długo po webinarze odpowiadałam na Wasze pytania dotyczące tego jak, gdzie i w czym przechowywać słodycze i przede...

czytaj dalej
Nie ma Świąt bez…

Nie ma Świąt bez…

Kiedy myślę o Świętach Bożego Narodzenia od razu oczami wyobraźni widzę dom w puchowej śnieżnej kołderce, choinkę w ciepłych kolorach i uśmiechy moich najbliższych. W powietrzu unosi się zapach czekolady, korzennych przypraw i miodu.  Na moim stole nie może zabraknąć...

czytaj dalej
Książki biznesowe, czyli moje polecajki

Książki biznesowe, czyli moje polecajki

Obiecałam Wam ten wpis wieki temu. Za każdym razem kiedy na instatories wklejam ciekawe cytaty z książek, które czytam otrzymuję kilkanaście wiadomości pod tytułem “plisssss, zrób polecajki książkowe”. Długo mi zajęło zebranie tych najbardziej wartościowych książek,...

czytaj dalej
Smaki tortów dla dzieci

Smaki tortów dla dzieci

Smak kremów do tortu to temat rzeka w naszej branży. Nie jest łatwo zadowolić klientów, nie jest łatwo skomponować smaki tak, aby były harmonijne i spójne. Nasi klienci są wymagający, lubią zmiany tekstur w torcie, lubią jak coś chrupie i kochają świeże owoce. A co...

czytaj dalej
Działanie leczy strach, każdy!

Działanie leczy strach, każdy!

Czasy są niepewne. Nasze słodkie biznesy, nawet te najstabilniejsze, mogą być teraz narażone na różne problemy. Tak, mój biznes także. Opowiem Wam dziś, co wszystkie możemy zrobić, aby nie poddawać się chwilowym emocjom i po prostu działać. Dzisiejszy wpis będzie dość...

czytaj dalej
Krótka historia kilku ebooków

Krótka historia kilku ebooków

Za każdym produktem stoi jakaś historia. Kiedy klienci zamawiają tort mają określony cel: sprawić radość dziecku, poprosić o rękę ukochaną albo uczcić rocznicę ślubu. Podobnie jest z ebookami, które możecie kupić w moim sklepie. Za każdym z nich jest jakaś historia....

czytaj dalej
Rodzina to jest siła!

Rodzina to jest siła!

Wiecie, że gdyby nie moja rodzina, to prawdopodobnie nie powstałby żaden z moich ebooków? Nie miałabym po prostu o czym pisać! Dziś chcę Wam pokazać, jak czerpię siłę, motywację i inspirację od najbliższych, tak abyście mogły zrobić dokładnie to samo.

czytaj dalej
Dochodowość w słodkim biznesie

Dochodowość w słodkim biznesie

Dochodzenie do rentowności słodkiego biznesu, bo tak fachowo należałoby to nazwać, to proces podobny do dojrzewania. Dlatego nie martw się, jeśli nie osiągasz jeszcze takich zysków, o jakich marzysz. Ważne, abyś działała w ramach sensownego planu. Jakiego? Przeczytaj...

czytaj dalej
Czy da się zarobić na tortach?

Czy da się zarobić na tortach?

Kilka razy skreślałam słowo torty w tytule tego wpisu i zastępowałam je innymi: Czy da się zarobić na – rękodziele, manufakturze, słodkim biznesie.. Jednak za każdym razem miałam w głowie pytanie często wygłaszane przez moją teściową, która powtarzała jak mantrę: czy Ty, dziecko, coś na tych tortach zarobisz?

czytaj dalej
Wycena tortów weselnych

Wycena tortów weselnych

Jeden z ważniejszych tematów z biznesowego punktu widzenia. Jeżeli za nisko wycenimy tort, to możemy się narazić na straty. Z drugiej strony, jeżeli podamy zbyt wysoką cenę, to odstraszymy klienta. Na co więc zwrócić uwagę i co jest najbardziej istotne przy wycenach...

czytaj dalej
Słodki klub

Słodki klub

Pomysł na Słodki Klub zaczerpnęłam od Oli Budzyńskiej, Pani Swojego Czasu. Będąc klubowiczką mogłam obserwować jak Klub się rozwija, jakie fantastyczne relacje się nawiązują wśród Klubowiczek, jak sobie wzajemnie pomagają i się wspierają. Pomyślałam, że fajnie byłoby...

czytaj dalej
Równowaga kluczem do rozwoju

Równowaga kluczem do rozwoju

Life balance, równowaga - te hasła były mi zupełnie obce kiedy pracowałam w korporacji. Dlatego zakładając swój biznes pierwszym postanowieniem jakie miałam było "pracuj 8h dziennie".  Przez dość długi czas udało mi się dotrzymać słowa. Robiłam plan dnia, trzymałam...

czytaj dalej
Zero sentymentów

Zero sentymentów

W swoim biznesie w przeciągu 10 lat popełniłam mnóstwo błędów i wpadek, zaliczyłam kilka poważnych kryzysów i wyciągnęłam cały wór wniosków i dobrych nawyków. Dzięki tym doświadczeniom napisałam ebooka, który pozwoli Tobie nie popełnić tych samych wpadek.  Ale, żeby...

czytaj dalej
Jak wpadki budują biznes?

Jak wpadki budują biznes?

Zapewne przeczytałaś tytuł artykułu i zastanawiasz się o co w ogóle chodzi.. w jaki sposób wpadki mogą budować biznes? Czy w ogóle mogą budować? Czy raczej z każdą kolejną wpadką biznes będzie się chylił ku upadkowi? Otóż, wszystko zależy od tego jak podejdziesz do...

czytaj dalej
Jak wykorzystać żółtka jaj?

Jak wykorzystać żółtka jaj?

Po ostatnim wpisie, w który pokazałam kilka sposobów na wykorzystanie resztek biszkoptów, dostałam od Was wiadomości, żeby pochylić się jeszcze nad żółtkami, które często zostają po przygotowaniu deserów bezowych lub kremów na bazie bezy. Żółtka w cukiernictwie są...

czytaj dalej
Co zrobić z resztkami biszkoptów?

Co zrobić z resztkami biszkoptów?

Nie zawsze wykorzystujemy cały biszkopt. Czasami zostaje pojedynczy blat, czasami tylko ścinki z góry. Niezależnie od tego czy została garstka czy cały biszkopt, warto zachować ciasto i wykorzystać je ponownie.Jak? Biszkopty można mrozić.Jeżeli masz cały biszkopt,...

czytaj dalej
Klient nasz pan?

Klient nasz pan?

Jakość obsługi klienta jest jednym z ważniejszych elementów branży usługowej.Wyobraź sobie, że chcesz kupić rower. Idziesz do sklepu, licząc na poradę sprzedawcy, a spotykasz się z opryskliwą obsługą, która patrzy na Ciebie spode łba i ma Cię gdzieś. Czekasz...

czytaj dalej
Trudna sztuka odpuszczania

Trudna sztuka odpuszczania

Ile razy ja się zarzynałam, żeby tylko było idealnie...Ile razy zarwałam noc, żeby tylko „było po mojemu”...Żeby był kancik na torcie, żeby figurka była IDEALNA, żeby kwiaty były ułożone PERFEKCYJNIE... Nie zliczę. Przez bardzo długi czas nie potrafiłam odpuszczać,...

czytaj dalej
Krótka historia (nie) jednej wpadki

Krótka historia (nie) jednej wpadki

Znasz powiedzenie „nieszczęścia chodzą parami”?A to – „tylko ten się nie myli, kto nic nie robi”? Całe szczęście po burzy wychodzi słońce, a nieszczęśnik popełniający wpadkę może przeanalizować, co poszło nie tak i wyciągnąć wnioski, żeby w przyszłości podobnej gafy...

czytaj dalej
Zwrot zadatku?

Zwrot zadatku?

Samo sformułowanie zwrot zadatku jest na pierwszy rzut oka bardzo podejrzany. Krótkie przypomnienie różnicy między zaliczką, a zadatkiem: Zadatek:- Jest bezzwrotny w przypadku wycofania się klienta z zamówienia lub usługi- Usługodawca w przypadku nie wykonania usługi...

czytaj dalej
Sposoby na dekoracje tortu

Sposoby na dekoracje tortu

Można by powiedzieć, że ile osób, tyle pomysłów na dekoracje tortów.Mało tego – wciąż pojawiają się nowe techniki, triki i sztuczki. Jest jednak pewna baza, która się nie zmienia i którą warto poznać, żeby tworzyć efektowne i fajne torty. Poniżej moje ulubione sposoby...

czytaj dalej
Moje polecajki

Moje polecajki

Często pytacie mnie o to czy polecam jakąś rzecz, z jakich sklepów zamawiam poszczególne produkty, gdzie się zaopatruję w pudełka, podkłady, wsporniki do tortów itp. Dlatego zebrałam w jednym miejscu wszystkie swoje polecajki i to, co u mnie się sprawdza rewelacyjnie...

czytaj dalej
Słodycze idealne na gorące dni

Słodycze idealne na gorące dni

Idealne, czyli takie, które się nie rozpłyną, które będą ładnie wyglądały na słodkim stole i takie, które zachwycą naszych gości. Jeżeli wiem, że candy bar będzie stał na świeżym powietrzu i nie będzie żadnej klimatyzacji, to stawiam na słodkości, które nie mają...

czytaj dalej
Candy bar z efektem wow – Jak się przygotować?

Candy bar z efektem wow – Jak się przygotować?

Candy bar ma zachwycać.Candy bar ma zaskakiwać.Candy bar ma być wyjątkowy i niepowtarzalny. To nie tylko słodycze wyłożone na stół. To atrakcja przyjęcia, fantastyczne naczynia, nietuzinkowe dekoracje i... pomysł. To od niego w dużej mierze zależy czy uzyskamy efekt...

czytaj dalej
Naked cake, czyli dlaczego kochamy prostotę

Naked cake, czyli dlaczego kochamy prostotę

Naked cake zawitał do nas zza wielkiej wody (jakżeby inaczej). Z początku mocno niedoceniony, z czasem z dumą wkroczył na salony i wielkie weselne sale. Podbił serca Par Młodych swoją prostotą i niebanalnym smakiem. Okres, w którym królowały torty pokryte masą...

czytaj dalej
Moje sposoby na kryzysowe sytuacje

Moje sposoby na kryzysowe sytuacje

Prowadzę swój słodki biznes od 10 lat. Są lepsze i gorsze momenty jak w każdej innej dziedzinie życia. Tak jak w macierzyństwie... są chwile szczęścia i takie, kiedy masz ochotę swoje dziecko wystawić na balkon (jeśli twierdzisz, że nie miewasz takich momentów, to...

czytaj dalej
Czy warto robić reklamy?

Czy warto robić reklamy?

Dawno temu przeczytałam, że wydatki na marketing są w połowie bezużyteczne. Tylko, że nikt nie wie, która to połowa. 😉 Obecnie bez reklamy trudno dotrzeć do szerszej publiczności. Nawet jeśli mamy duży fanpage czy konto na Instagramie to i tak powinniśmy wydawać...

czytaj dalej
Szkolenie – Nataliya Golombyovska. Czy warto?

Szkolenie – Nataliya Golombyovska. Czy warto?

Kiedy robiłam podsumowanie 2019 roku i zorientowałam się, że nie byłam na żadnym szkoleniu cukierniczym, postanowiłam to zmienić i zaplanowałam sobie na początek roku aż dwa takie szkolenia. W październiku przeczytałam, że Marcin Doroś planuje zaprosić Tortik Annushka...

czytaj dalej
Czy możesz mieć lepszych klientów?

Czy możesz mieć lepszych klientów?

Zmiana zaczyna się od nas samych. Gdy chcesz schudnąć, to wiesz, że musisz zmienić... siebie. Swoje nastawienie, podejście i nawyki. W przypadku prowadzenia firmy często zapominamy o tym prostym zjawisku. To ja jestem hamulcowym swojego biznesu, ale też największą...

czytaj dalej
Cukiernik po godzinach

Cukiernik po godzinach

Kilka dni temu na grupie „Ula Stępniak – tajemnice słodkiego biznesu” pojawiło się zadanie do wykonania:„Pochwal się, co ostatnio zrobiłaś tylko dla siebie. Obejrzałaś swój ulubiony film, poszłaś z przyjaciółką na kawę?” Pod postem pojawiło się mnóstwo fantastycznych...

czytaj dalej