Jeśli nie pracownia cukiernicza to co?
Wszystkie zaczynamy biznes cukierniczy w podobny sposób-od słów „to jest pyszne, powinnaś sprzedawać swoje słodkości!”. Na początku myślisz, że to tylko takie uprzejme gadanie, ale gdy słyszysz ten tekst od kilku różnych osób to zaczynasz się zastanawiać czy może nie mają racji. W końcu trochę już napiekłaś tych babeczek, ciast, i tortów, to chyba trochę umiesz. A skoro tak, to może ktoś to kupi?
8 złotych zasad obsługi klienta
Obsługa klienta ma ogromne znaczenie w każdym biznesie. To właśnie od tego elementu często zależy czy klient zdecyduje się złożyć zamówienie u Ciebie czy u Twojej konkurencji. Niestety jest też niedoceniana przez usługodawców i traktowana po macoszemu. A to już duży błąd.
Dziś chcę pokazać Wam, że obsługi klienta, jak tynkowania tortów, można się nauczyć 🙂
ABC fotografii kulinarnej wg mums_inthekitchen
Około 4 lata temu, będąc wówczas w ciąży z moim 3 dzieckiem, stwierdziłam, że fajnie byłoby nauczyć się robić zdjęcia kulinarne, na którego bloga miałam w planach założyć. Przeszukałam wówczas internet wzdłuż i wszerz i znalazłam kurs w Warszawie u niesamowitej osoby.
Największa wartość Słodkiego Klubu
Dzisiejszy wpis będzie słodki do bólu, więc jak Ci to przeszkadza to sorry, musisz przeczytać coś innego. Dziś będę piać z zachwytu nad tym, jak dziewczyny ze Słodkiego Klubu poszły do przodu ze swoimi biznesami, w stylu, którego może im pozazdrościć niejeden z wielkich tego świata.
Słodki Klub – podsumowanie I edycji
Słodki Klub powstał z myślą o tych wszystkich, którzy chcą otworzyć swój własny biznes, ale.. Nie wiedzą od czego zacząć Nie potrafią poukładać sobie chronologicznie zadań Nie wierzą we własne możliwości Nie potrafią wyceniać swoich tortów i candy barów …...
Nie ma magicznej różdżki
Myślisz sobie czasem: „Ona taka pewna siebie, skąd ona to ma?!”, „Ludzie są albo pewni siebie, albo nie”, „Ja już tak mam, że nie wierzę w siebie”? Wierzysz, że jest jakiś magiczny, tajemny sposób na to, aby stać się pewną siebie i mieć wysokie poczucie własnej...
Marzenia się spełniają
Z pieczenia muffinek dla dziecka zrodziła się miłość do wypieków i tworzenia nowych połączeń smaków i tekstur. Z pasji do pisania nowych przepisów i dzielenia się nimi, zrodziła się propozycja udziału w programie Dzień Dobry TVN.
Najlepsze słodkie prezenty
Rękodzieło jest na fali! (Chociaż Dawid Podsiadło twierdzi, że nie ma fal... :)) Wszystko, co robione ręcznie jest mile widziane. Do łask wróciły babcine kapcie wydziergane na drutach i haftowane serwetki, a makramy i łapacze snów to hicior ostatniego roku....
Czekolada – najsłodszy afrodyzjak
Czy wiesz, że czekoladę sprzedawano w aptekach? To dlatego, że uważano ją za afrodyzjak i jako ten wyjątkowy specyfik, można ją było nabyć tylko w aptece. Nic więc dziwnego, że w okresie Dnia Zakochanych producenci pralinek i czekoladek zabiegają o uwagę odbiorców....
Najsłodsze wydarzenie online tego roku
Wczoraj zakończyła się druga edycja Słodkiej Konferencji. Tym razem online, z setkami odbiorców przed komputerami. Na wydarzenie zapisało się 2200 osób, na żywo było w porywach do 1600 osób! Emocje wciąż we mnie buzują i będąc jeszcze na adrenalinie podsumuję to...
Słodka Konferencja 2021: Zaistniej online
Nie do wiary. Za chwilę minie rok od dnia, kiedy spotkałam Was w Łodzi na pierwszej Słodkiej Konferencji. To był magiczny dzień, tak pełen wrażeń, że nie mogłam z tych emocji zasnąć, mimo całego zmęczenia spowodowanego organizacją wydarzenia. Dlatego też nie...
Baba babie wilkiem
Kiedy weszłam w słodki świat spotkałam się ze zmową milczenia. Nikt nie chciał podzielić się wiedzą jaki krem położyć pod masę cukrową, dlatego mój pierwszy tort popłynął (dosłownie). Całe dnie spędzałam na poszukiwaniu odpowiedzi na podstawowe pytania - najczęściej...
Słodka Konferencja w nowej odsłonie
2020 rok zaczął się niezwykłym wydarzeniem, które zgromadziło na jednej sali ponad 150 pasjonatów słodkości. Tym wydarzeniem była Słodka Konferencja. Już wtedy wiedziałam, że to nie będzie jednorazowe wydarzenie. Nie przewidziałam jedynie tego, jak będzie wyglądało za...
Sylwestrowe szaleństwa na słodko
Ten Sylwester będzie inny niż wszystkie. Pisząc to nie mam na myśli tylko obostrzeń związanych z pandemią. Myślę głównie o tym wszystkim, co działo się przez cały rok. Spotkało nas dużo nieprzewidzianych i niestandardowych rzeczy. Część z nas chciałaby już pożegnać...
Jak czerpać wiedzę i inspirację z social media? (i czego nie robić)
Social media to w moim odczuciu idealne źródło wiedzy i inspiracji, jeśli… potrafimy z niego korzystać. Dziś chciałabym napisać parę słów o tym, jak uczynić ze swoich Facebookowych i Instagramowych follow-upów coś, co jest w stanie nas wesprzeć i dać nam dodatkowego...
Moje książkowe polecajki z przepisami i nie tylko
Polecajki książek biznesowych zyskały wielu fanów. Idąc więc za ciosem przygotowałam książki ze świetnymi przepisami, z których możecie czerpać inspiracje, które pomogą Wam zrozumieć procesy zachodzące podczas przygotowywania wypieków, i które pokochacie. Gwarantuję. ...
Jak przechowywać słodycze
Podczas ostatniego webinaru omawiałam temat między innymi przechowywania słodyczy i półproduktów takich jak: spody do tart, curdy, frużeliny itp. Jeszcze długo po webinarze odpowiadałam na Wasze pytania dotyczące tego jak, gdzie i w czym przechowywać słodycze i przede...
Jak przyjmować zamówienia, aby się cieszyć świętami?
Nie wszyscy mają talent do wypieków. I całe szczęście, bo dzięki temu mamy pracę 🙂 Kiedy zbliża się więc czas wspólnego świętowania, to trwają poszukiwania kogoś kto posiada magiczne moce i upiecze pyszny makowiec, sernik i inne fajne ciasto czekoladowe. Z drugiej...
Nie ma Świąt bez…
Kiedy myślę o Świętach Bożego Narodzenia od razu oczami wyobraźni widzę dom w puchowej śnieżnej kołderce, choinkę w ciepłych kolorach i uśmiechy moich najbliższych. W powietrzu unosi się zapach czekolady, korzennych przypraw i miodu. Na moim stole nie może zabraknąć...
Książki biznesowe, czyli moje polecajki
Obiecałam Wam ten wpis wieki temu. Za każdym razem kiedy na instatories wklejam ciekawe cytaty z książek, które czytam otrzymuję kilkanaście wiadomości pod tytułem “plisssss, zrób polecajki książkowe”. Długo mi zajęło zebranie tych najbardziej wartościowych książek,...
Smaki tortów dla dzieci
Smak kremów do tortu to temat rzeka w naszej branży. Nie jest łatwo zadowolić klientów, nie jest łatwo skomponować smaki tak, aby były harmonijne i spójne. Nasi klienci są wymagający, lubią zmiany tekstur w torcie, lubią jak coś chrupie i kochają świeże owoce. A co...
Działanie leczy strach, każdy!
Czasy są niepewne. Nasze słodkie biznesy, nawet te najstabilniejsze, mogą być teraz narażone na różne problemy. Tak, mój biznes także. Opowiem Wam dziś, co wszystkie możemy zrobić, aby nie poddawać się chwilowym emocjom i po prostu działać. Dzisiejszy wpis będzie dość...
Krótka historia kilku ebooków
Za każdym produktem stoi jakaś historia. Kiedy klienci zamawiają tort mają określony cel: sprawić radość dziecku, poprosić o rękę ukochaną albo uczcić rocznicę ślubu. Podobnie jest z ebookami, które możecie kupić w moim sklepie. Za każdym z nich jest jakaś historia....
Rodzina to jest siła!
Wiecie, że gdyby nie moja rodzina, to prawdopodobnie nie powstałby żaden z moich ebooków? Nie miałabym po prostu o czym pisać! Dziś chcę Wam pokazać, jak czerpię siłę, motywację i inspirację od najbliższych, tak abyście mogły zrobić dokładnie to samo.
Jak się przygotować do świątecznych promocji w słodkiej branży?
Tak, w okresie świąteczno-noworocznym słodkości „sprzedają się same”. Po co nam więc w tym okresie promocje? Po to, aby sprzedać więcej tych produktów, których przygotowanie zajmuje nam mniej czasu a przynosi większe zyski. Zobacz, jak pokierować swoimi klientami, aby...
Dochodowość w słodkim biznesie
Dochodzenie do rentowności słodkiego biznesu, bo tak fachowo należałoby to nazwać, to proces podobny do dojrzewania. Dlatego nie martw się, jeśli nie osiągasz jeszcze takich zysków, o jakich marzysz. Ważne, abyś działała w ramach sensownego planu. Jakiego? Przeczytaj...
Czy da się zarobić na tortach?
Kilka razy skreślałam słowo torty w tytule tego wpisu i zastępowałam je innymi: Czy da się zarobić na – rękodziele, manufakturze, słodkim biznesie.. Jednak za każdym razem miałam w głowie pytanie często wygłaszane przez moją teściową, która powtarzała jak mantrę: czy Ty, dziecko, coś na tych tortach zarobisz?
Jak nadrobić dwa lata w słodkim biznesie w jeden dzień?
Dwa lata temu rozpoczęłam blogowanie. Uwierzysz? Przez ten czas powstało ponad 90 wpisów, ale nie tylko. Grupa, klub, rewelacyjna społeczność, która zgromadziła się wokół tego mojego pisania…
W grupie siła
Nie bez powodu jak chcesz rozwijać jakąś umiejętność, nowe kompetencje lub pozbyć się czegoś niechcianego szukasz tak zwanej grupy wsparcia.
Jak przestać oddawać swoje torty za bezcen?
Kontynuujemy najbardziej interesujący temat dla wszystkich z nas, czyli… wyceny. W poprzednim tygodniu pisałam o wycenie tortów weselnych, dziś temat będzie pokrewny. Chcę dokładnie opowiedzieć o tym, co zrobić, jeśli dotychczas źle wyceniałyście swoje prace....
Wycena tortów weselnych
Jeden z ważniejszych tematów z biznesowego punktu widzenia. Jeżeli za nisko wycenimy tort, to możemy się narazić na straty. Z drugiej strony, jeżeli podamy zbyt wysoką cenę, to odstraszymy klienta. Na co więc zwrócić uwagę i co jest najbardziej istotne przy wycenach...
Słodki klub
Pomysł na Słodki Klub zaczerpnęłam od Oli Budzyńskiej, Pani Swojego Czasu. Będąc klubowiczką mogłam obserwować jak Klub się rozwija, jakie fantastyczne relacje się nawiązują wśród Klubowiczek, jak sobie wzajemnie pomagają i się wspierają. Pomyślałam, że fajnie byłoby...
Równowaga kluczem do rozwoju
Life balance, równowaga - te hasła były mi zupełnie obce kiedy pracowałam w korporacji. Dlatego zakładając swój biznes pierwszym postanowieniem jakie miałam było "pracuj 8h dziennie". Przez dość długi czas udało mi się dotrzymać słowa. Robiłam plan dnia, trzymałam...
Zero sentymentów
W swoim biznesie w przeciągu 10 lat popełniłam mnóstwo błędów i wpadek, zaliczyłam kilka poważnych kryzysów i wyciągnęłam cały wór wniosków i dobrych nawyków. Dzięki tym doświadczeniom napisałam ebooka, który pozwoli Tobie nie popełnić tych samych wpadek. Ale, żeby...
Jak wpadki budują biznes?
Zapewne przeczytałaś tytuł artykułu i zastanawiasz się o co w ogóle chodzi.. w jaki sposób wpadki mogą budować biznes? Czy w ogóle mogą budować? Czy raczej z każdą kolejną wpadką biznes będzie się chylił ku upadkowi? Otóż, wszystko zależy od tego jak podejdziesz do...
Jak wykorzystać żółtka jaj?
Po ostatnim wpisie, w który pokazałam kilka sposobów na wykorzystanie resztek biszkoptów, dostałam od Was wiadomości, żeby pochylić się jeszcze nad żółtkami, które często zostają po przygotowaniu deserów bezowych lub kremów na bazie bezy. Żółtka w cukiernictwie są...
Co zrobić z resztkami biszkoptów?
Nie zawsze wykorzystujemy cały biszkopt. Czasami zostaje pojedynczy blat, czasami tylko ścinki z góry. Niezależnie od tego czy została garstka czy cały biszkopt, warto zachować ciasto i wykorzystać je ponownie.Jak? Biszkopty można mrozić.Jeżeli masz cały biszkopt,...
Klient nasz pan?
Jakość obsługi klienta jest jednym z ważniejszych elementów branży usługowej.Wyobraź sobie, że chcesz kupić rower. Idziesz do sklepu, licząc na poradę sprzedawcy, a spotykasz się z opryskliwą obsługą, która patrzy na Ciebie spode łba i ma Cię gdzieś. Czekasz...
Trudna sztuka odpuszczania
Ile razy ja się zarzynałam, żeby tylko było idealnie...Ile razy zarwałam noc, żeby tylko „było po mojemu”...Żeby był kancik na torcie, żeby figurka była IDEALNA, żeby kwiaty były ułożone PERFEKCYJNIE... Nie zliczę. Przez bardzo długi czas nie potrafiłam odpuszczać,...
Krótka historia (nie) jednej wpadki
Znasz powiedzenie „nieszczęścia chodzą parami”?A to – „tylko ten się nie myli, kto nic nie robi”? Całe szczęście po burzy wychodzi słońce, a nieszczęśnik popełniający wpadkę może przeanalizować, co poszło nie tak i wyciągnąć wnioski, żeby w przyszłości podobnej gafy...
Różnica między masą cukrową, a czekoladą plastyczną
Angelika Chwyć, dekoratorka cukiernicza, projektantka. Członkini Kulinarnej kadry Narodowej – „Poland National Culinary Team”, u której boku zdobyła złoty medal w kategorii „Artystyczna Dekoracja Cukiernicza” za najwyżej ocenianą pracę, podczas Pucharu Świata w...
Zwrot zadatku?
Samo sformułowanie zwrot zadatku jest na pierwszy rzut oka bardzo podejrzany. Krótkie przypomnienie różnicy między zaliczką, a zadatkiem: Zadatek:- Jest bezzwrotny w przypadku wycofania się klienta z zamówienia lub usługi- Usługodawca w przypadku nie wykonania usługi...
Sposoby na dekoracje tortu
Można by powiedzieć, że ile osób, tyle pomysłów na dekoracje tortów.Mało tego – wciąż pojawiają się nowe techniki, triki i sztuczki. Jest jednak pewna baza, która się nie zmienia i którą warto poznać, żeby tworzyć efektowne i fajne torty. Poniżej moje ulubione sposoby...
Czym się różni konto osobiste od strony firmowej na Facebooku?
Niby wszyscy wiedzą, ale i tak pada pytanie, czy warto zakładać fanpage, czyli firmowe konto na Facebooku. Bo może konto osobiste, szczególnie gdy zaczynasz, wystarczy? Porównałam dla Was obie formy. Plusy i minusy. Co umożliwia każda z form działania na Facebooku. Na...
Insta Stories – dlaczego jest atrakcyjne dla obserwujących
Insta Stories pojawiło się w 2016 roku i szybko zyskało popularność wśród użytkowników Instagrama. Te krótkie filmiki pojawiące się na 24h są w tej chwili nieodłączną częścią instagramowego świata.
Czy musisz mieć fanpage w Słodkiej Branży?
Nie musisz. W sumie to nic musisz ale… warto. 😉 Jak zaczynasz, często posługujesz się swoim osobistym profilem na Facebooku, aby poinformować znajomych, że zaczęłaś działać w Słodkim Biznesie. Z czasem robi się to kłopotliwe... bo czy to profil osobisty, czy firmowy?...
Moje polecajki
Często pytacie mnie o to czy polecam jakąś rzecz, z jakich sklepów zamawiam poszczególne produkty, gdzie się zaopatruję w pudełka, podkłady, wsporniki do tortów itp. Dlatego zebrałam w jednym miejscu wszystkie swoje polecajki i to, co u mnie się sprawdza rewelacyjnie...
Słodycze idealne na gorące dni
Idealne, czyli takie, które się nie rozpłyną, które będą ładnie wyglądały na słodkim stole i takie, które zachwycą naszych gości. Jeżeli wiem, że candy bar będzie stał na świeżym powietrzu i nie będzie żadnej klimatyzacji, to stawiam na słodkości, które nie mają...
Candy bar z efektem wow – Jak się przygotować?
Candy bar ma zachwycać.Candy bar ma zaskakiwać.Candy bar ma być wyjątkowy i niepowtarzalny. To nie tylko słodycze wyłożone na stół. To atrakcja przyjęcia, fantastyczne naczynia, nietuzinkowe dekoracje i... pomysł. To od niego w dużej mierze zależy czy uzyskamy efekt...
Naked cake, czyli dlaczego kochamy prostotę
Naked cake zawitał do nas zza wielkiej wody (jakżeby inaczej). Z początku mocno niedoceniony, z czasem z dumą wkroczył na salony i wielkie weselne sale. Podbił serca Par Młodych swoją prostotą i niebanalnym smakiem. Okres, w którym królowały torty pokryte masą...