Co zrobić z resztkami biszkoptów?

Od Kuchni

Nie zawsze wykorzystujemy cały biszkopt. Czasami zostaje pojedynczy blat, czasami tylko ścinki z góry. Niezależnie od tego czy została garstka czy cały biszkopt, warto zachować ciasto i wykorzystać je ponownie.
Jak?

  1. Biszkopty można mrozić.
    Jeżeli masz cały biszkopt, najlepiej pokrój go na blaty. Owiń szczelnie folią spożywczą i włóż do zamrażarki tak, aby się nie odkształcił. Zamrożone ciasto możesz przechowywać do 3 miesięcy.
  2. Wykorzystaj resztki biszkoptów do cake pops lub cakesicles (przepisy znajdziesz w Candybooku)
    Biszkoptowe resztki są idealne do wykonania ciastek na patyku. Dodaj do nich ulubione liofilizowane owoce, orzechy, wiórki kokosowe i masz gotowy produkt. Szybko i efektownie.
  3. Zrób bajaderkę.
    Klasyka sama w sobie 😉
  4. Wykorzystaj do dekoracji tortu.
    Biszkopt świetnie imituje piasek lub ziemię.
    Użyj do deserów.
  5. Biszkopty sprawdzą się np. w tiramisu.
    Eksperymentuj.
  6. Kiedy zostanie Ci kilka blatów biszkoptów użyj ich, żeby sprawdzić nowe połączenie smaków. Eksperymenty na resztkach ciasta są mniej kosztowne.

A Ty jakie masz sposoby na resztki biszkoptu? Podziel się swoimi sposobami w komentarzu 🙂

0 komentarzy

Autorka Bloga: Ula Stępniak

Bazując przez lata tylko na jednym produkcie, zbudowałam firmę, która generuje co roku setki tysięcy złotych przychodu. Współpracuję z największymi firmami w kraju: CD Project, Chanel, Skanska, Pandora.
Od lat pracuję nad swoim rozwojem w zakresie marketingu i pomagam innym kobietom wdrożyć go w życie, aby ich słodki talent zaowocował zyskownym biznesem.

Ostatnie wpisy

Samotność w biznesie

Moi rodzice całe życie pracowali w tzw budżetówce. 25 lat u jednego pracodawcy bo pracę trzeba szanować i się cieszyć z tego, co jest. Nieważne, że szef ciśnie i bierzesz robotę do domu nie mając za to dodatkowej zapłaty. Nieważne, że beczysz z bezsilności, a pójście...

Najczęstsze błędy podczas przygotowania bezy

Beza może być za każdym razem idealna. Ten proces może być powtarzalny, niezależnie od wilgoci panującej w pomieszczeniu. Aby tak było, poznaj garść wskazówek na dobry początek oraz dowiedz się, jakie są najczęściej popełniane błędy podczas przygotowania tego deseru....

Jak dobrze dekorować słodycze?

Ryzykujesz utratę zainteresowania w tłumie konkurencji na rynku, gdzie oferta zlewa się w morzu reklam, a przesyt zdjęć, filmów i reelsów jest nieunikniony. Dzisiaj estetyka to klucz, a dodatkowa personalizacja obiecuje pełnię...