Co zrobić z resztkami biszkoptów?

Od Kuchni

Nie zawsze wykorzystujemy cały biszkopt. Czasami zostaje pojedynczy blat, czasami tylko ścinki z góry. Niezależnie od tego czy została garstka czy cały biszkopt, warto zachować ciasto i wykorzystać je ponownie.
Jak?

  1. Biszkopty można mrozić.
    Jeżeli masz cały biszkopt, najlepiej pokrój go na blaty. Owiń szczelnie folią spożywczą i włóż do zamrażarki tak, aby się nie odkształcił. Zamrożone ciasto możesz przechowywać do 3 miesięcy.
  2. Wykorzystaj resztki biszkoptów do cake pops lub cakesicles (przepisy znajdziesz w Candybooku)
    Biszkoptowe resztki są idealne do wykonania ciastek na patyku. Dodaj do nich ulubione liofilizowane owoce, orzechy, wiórki kokosowe i masz gotowy produkt. Szybko i efektownie.
  3. Zrób bajaderkę.
    Klasyka sama w sobie 😉
  4. Wykorzystaj do dekoracji tortu.
    Biszkopt świetnie imituje piasek lub ziemię.
    Użyj do deserów.
  5. Biszkopty sprawdzą się np. w tiramisu.
    Eksperymentuj.
  6. Kiedy zostanie Ci kilka blatów biszkoptów użyj ich, żeby sprawdzić nowe połączenie smaków. Eksperymenty na resztkach ciasta są mniej kosztowne.

A Ty jakie masz sposoby na resztki biszkoptu? Podziel się swoimi sposobami w komentarzu 🙂

0 komentarzy

Autorka Bloga: Ula Stępniak

Bazując przez lata tylko na jednym produkcie, zbudowałam firmę, która generuje co roku setki tysięcy złotych przychodu. Współpracuję z największymi firmami w kraju: CD Project, Chanel, Skanska, Pandora.
Od lat pracuję nad swoim rozwojem w zakresie marketingu i pomagam innym kobietom wdrożyć go w życie, aby ich słodki talent zaowocował zyskownym biznesem.

Ostatnie wpisy

O jakie punkty chodzi w HACCP?

A ja dziś opowiem PUNKTACH. Zrobię to prosto – tak zwyczajnie, po polsku. To ważne, bo ich znalezienie, zrozumienie i kontrolowanie to podstawa sukcesu w bezpieczeństwie żywności. Dlaczego punkty, pomyślisz? Co to znowu za punkty? Kogoś oceniamy? Jakiś konkurs może,...

Jak można wykorzystać aerograf przy dekoracji tortów?

Aerografia to technika, która od lat zdobywa coraz większą popularność w dekorowaniu tortów i nie tylko. Dzięki temu narzędziu można osiągnąć niesamowite efekty, które dodadzą niebanalnego charakteru wypiekom.  Aerograf...