Nie zawsze wykorzystujemy cały biszkopt. Czasami zostaje pojedynczy blat, czasami tylko ścinki z góry. Niezależnie od tego czy została garstka czy cały biszkopt, warto zachować ciasto i wykorzystać je ponownie.
Jak?
- Biszkopty można mrozić.
Jeżeli masz cały biszkopt, najlepiej pokrój go na blaty. Owiń szczelnie folią spożywczą i włóż do zamrażarki tak, aby się nie odkształcił. Zamrożone ciasto możesz przechowywać do 3 miesięcy. - Wykorzystaj resztki biszkoptów do cake pops lub cakesicles (przepisy znajdziesz w Candybooku)
Biszkoptowe resztki są idealne do wykonania ciastek na patyku. Dodaj do nich ulubione liofilizowane owoce, orzechy, wiórki kokosowe i masz gotowy produkt. Szybko i efektownie. - Zrób bajaderkę.
Klasyka sama w sobie 😉 - Wykorzystaj do dekoracji tortu.
Biszkopt świetnie imituje piasek lub ziemię.
Użyj do deserów. - Biszkopty sprawdzą się np. w tiramisu.
Eksperymentuj. - Kiedy zostanie Ci kilka blatów biszkoptów użyj ich, żeby sprawdzić nowe połączenie smaków. Eksperymenty na resztkach ciasta są mniej kosztowne.
A Ty jakie masz sposoby na resztki biszkoptu? Podziel się swoimi sposobami w komentarzu 🙂
0 komentarzy