Co zrobić z resztkami biszkoptów?

Od Kuchni

Nie zawsze wykorzystujemy cały biszkopt. Czasami zostaje pojedynczy blat, czasami tylko ścinki z góry. Niezależnie od tego czy została garstka czy cały biszkopt, warto zachować ciasto i wykorzystać je ponownie.
Jak?

  1. Biszkopty można mrozić.
    Jeżeli masz cały biszkopt, najlepiej pokrój go na blaty. Owiń szczelnie folią spożywczą i włóż do zamrażarki tak, aby się nie odkształcił. Zamrożone ciasto możesz przechowywać do 3 miesięcy.
  2. Wykorzystaj resztki biszkoptów do cake pops lub cakesicles (przepisy znajdziesz w Candybooku)
    Biszkoptowe resztki są idealne do wykonania ciastek na patyku. Dodaj do nich ulubione liofilizowane owoce, orzechy, wiórki kokosowe i masz gotowy produkt. Szybko i efektownie.
  3. Zrób bajaderkę.
    Klasyka sama w sobie 😉
  4. Wykorzystaj do dekoracji tortu.
    Biszkopt świetnie imituje piasek lub ziemię.
    Użyj do deserów.
  5. Biszkopty sprawdzą się np. w tiramisu.
    Eksperymentuj.
  6. Kiedy zostanie Ci kilka blatów biszkoptów użyj ich, żeby sprawdzić nowe połączenie smaków. Eksperymenty na resztkach ciasta są mniej kosztowne.

A Ty jakie masz sposoby na resztki biszkoptu? Podziel się swoimi sposobami w komentarzu 🙂

0 komentarzy

Autorka Bloga: Ula Stępniak

Bazując przez lata tylko na jednym produkcie, zbudowałam firmę, która generuje co roku setki tysięcy złotych przychodu. Współpracuję z największymi firmami w kraju: CD Project, Chanel, Skanska, Pandora.
Od lat pracuję nad swoim rozwojem w zakresie marketingu i pomagam innym kobietom wdrożyć go w życie, aby ich słodki talent zaowocował zyskownym biznesem.

Ostatnie wpisy

Co robić z negatywnymi opiniami od klientów?

Jak prowadzisz pracownię cukierniczą jakiś czas i masz swoją wizytówkę na mapach Google, to może się zdarzyć że przy twojej firmie pojawią się negatywne opinie.  Co można zrobić z negatywną opinią (nie tylko na mapach...

Przechowywanie w słodkim biznesie

Jak powinny być przechowywane surowce, a jak sprzęty? Czy organizacja przechowywania dla pracowni cukierniczej bardzo różnic się taką dla kuchni domowej? Przygotowując słodkości korzystamy z surowców, sprzętu i urządzeń - z czego dokładnie?...