Tworzenie zdjęć kulinarnych nie jest taką prostą kwestią, gdy nie wiadomo od czego zacząć. Chaotyczne układanie akcesoriów może skończyć się bałaganem w kadrze. A przecież można to zrobić szybciej i przyjemniej. Zobacz jak krok po kroku stworzyć piękną, zimową stylizację z użyciem telefonu.
Zacznę od wskazówek, dzięki którym Twoje zdjęcia będą jakościowo dobre, a Tobie przyspieszą pracę:
- użyj statywu (zobaczysz, że dzięki niemu zdjęcie dużo łatwiej wystylizować),
- włącz linie siatki: użyj ich do budowania kompozycji oraz zrobienia nieprzekrzywionego zdjęcia)
- ustaw się blisko okna lub użyj lampy (złe światło potrafi popsuć najlepsze stylizacje).
Krok 1. Wybór teł
Wykorzystałam gotowe tło do fotografii od Mbackdrops oraz kawałek materiału welurowego w tle. Postawiłam na ciemne barwy, by zdjęcie było w stylu darkmood.
Krok 2. Wybór talerza
Użyłam uniwersalnego przezroczystego naczynia ze złotym rantem.
Krok 3. Warstwa
Warstwy to jeden z elementów kompozycji, dzięki którym nieco ocieplamy stylizację, dodajemy jej charakteru. W tym przypadku wybór jasnej serwetki ze złotymi gwiazdkami idealnie komponuje się z talerzem.
Krok 4. Ułożenie babeczek
Stylizację zaczynam od ułożenia najważniejszego elementu, czyli babeczek na talerzu zgodnie z regułą trójpodziału. Niezbędne do tego jest włączenie siatki w telefonie – babeczki umieszczam w dwóch punktach przecięcia. Jest to jeden z wielu sposobów na tworzenie kompozycji (jeśli chcesz poznać inne, a uwaga jest ich ponad 30! – pomoże Ci w tym mój Ebook)
https://smuklewidelce.pl/produkt/kompozycje-w-fotografii-kulinarnej/
Krok 5. Dopełnienie stylizacji
Obok głównego obiektu dokładam kolejne elementy, które pasują kolorystycznie oraz tworzą zimową historię: zielony kubek oraz choinki. Zwróć uwagę, że “dodatki” umieszczam już poza tzw. “mocnymi punktami”, czyli miejscami przecięcia linii dlatego, że największa uwagę odbiorcy chce skupić na babeczkach.
Krok 6. Tworzenie smaku
By pokazać nieco smaku i struktury babeczek dokładam z przodu kilka okruszków. Do tego wykorzystałam także przekrojoną babeczkę.
Krok 7. Zimowy klimat
Resztę słodkości oprószyłam cukrem pudrem – doda on nieco zimowego nastroju.
Krok 8. Obróbka
To jeden z ważnych kroków w tworzeniu zdjęć, który często się pomija. Ja obrabiam wszystkie swoje fotografie. Dlaczego?
Bo to właśnie w postprodukcji dodajemy zdjęciu magii, tworzymy swój charakterystyczny styl, poprawiamy niechciane rzeczy czy dodajemy nieco blasku, lepszego kolorytu lub głębi (czy wiesz, że za pomocą Lightrooma możesz naturalnie rozmyć tło?)
Jeśli chcesz, by twoje zdjęcia były spójne i przyciągające uwagę – obrabiaj je! Nie wiesz jak?
Próbuj, kombinuj i nie zrażaj się jeśli efekty nie będą od razu idealne. Tworzenie własnego stylu to proces 😉
A jeśli chcesz go przyspieszyć chętnie pomogę – nauczę Cię jak używać Lr tak, by efekty były niezwykłe 🙂
https://smuklewidelce.pl/produkt/kurs-lightroom-mobile/
Z okazji Mikołaja mam dla Ciebie rabat 20% na kursy online z kodem MIKOLAJ2023.
Ważny tylko do 11 grudnia 🙂
Justyna Porowska
Jest stylistką i fotografką kulinarną.
W 2018 roku postawiła wszystko na jedną kartę i przekuła największą życiową pasję w zawód.
Na co dzień wykonuje sesje zdjęciowe dla wielu firm i marek, ale przede wszystkich dzieli się swoją wiedzą i pasją z innymi – prowadzi kursy z fotografii kulinarnej, na których pokazuje, że można w domowym zaciszu tworzyć piękne kadry.
Nie wtedy, gdy ma się drogi sprzęt, mnóstwo akcesoriów i własne studio, lecz gdy ma się do tego serce i pokłady cierpliwości.
0 komentarzy