Jak stworzyć świąteczną stylizację z babeczkami?

Babeczki, Od Kuchni, Prowadzenie Firmy

Tworzenie zdjęć kulinarnych nie jest taką prostą kwestią, gdy nie wiadomo od czego zacząć. Chaotyczne układanie akcesoriów może skończyć się bałaganem w kadrze. A przecież można to zrobić szybciej i przyjemniej. Zobacz jak krok po kroku stworzyć piękną, zimową stylizację z użyciem telefonu.

Zacznę od wskazówek, dzięki którym Twoje zdjęcia będą jakościowo dobre, a Tobie przyspieszą pracę:

  • użyj statywu (zobaczysz, że dzięki niemu zdjęcie dużo łatwiej wystylizować),
  • włącz linie siatki: użyj ich do budowania kompozycji oraz zrobienia nieprzekrzywionego zdjęcia)
  • ustaw się blisko okna lub użyj lampy (złe światło potrafi popsuć najlepsze stylizacje).

Krok 1. Wybór teł

Wykorzystałam gotowe tło do fotografii od Mbackdrops oraz kawałek materiału welurowego w tle. Postawiłam na ciemne barwy, by zdjęcie było w stylu darkmood. 

 

Krok 2. Wybór talerza

Użyłam uniwersalnego przezroczystego naczynia ze złotym rantem. 

Ula Stępniak

Krok 3. Warstwa

Warstwy to jeden z elementów kompozycji, dzięki którym nieco ocieplamy stylizację, dodajemy jej charakteru. W tym przypadku wybór jasnej serwetki ze złotymi gwiazdkami idealnie komponuje się z talerzem.

Ula Stępniak

Krok 4. Ułożenie babeczek 

Stylizację zaczynam od ułożenia najważniejszego elementu, czyli babeczek na talerzu zgodnie z regułą trójpodziału. Niezbędne do tego jest włączenie siatki w telefonie – babeczki umieszczam w dwóch punktach przecięcia. Jest to jeden z wielu sposobów na tworzenie kompozycji (jeśli chcesz poznać inne, a uwaga jest ich ponad 30! – pomoże Ci w tym mój Ebook) 

https://smuklewidelce.pl/produkt/kompozycje-w-fotografii-kulinarnej/

Ula Stępniak

Krok 5. Dopełnienie stylizacji

Obok głównego obiektu dokładam kolejne elementy, które pasują kolorystycznie oraz tworzą zimową historię: zielony kubek oraz choinki. Zwróć uwagę, że “dodatki” umieszczam już poza tzw. “mocnymi punktami”, czyli miejscami przecięcia linii dlatego, że największa uwagę odbiorcy chce skupić na babeczkach.

Ula Stępniak

Krok 6. Tworzenie smaku 

By pokazać nieco smaku i struktury babeczek dokładam z przodu kilka okruszków. Do tego wykorzystałam także przekrojoną babeczkę.

Ula Stępniak

Krok 7. Zimowy klimat 

Resztę słodkości oprószyłam cukrem pudrem – doda on nieco zimowego nastroju.

Ula Stępniak

Krok 8. Obróbka

To jeden z ważnych kroków w tworzeniu zdjęć, który często się pomija. Ja obrabiam wszystkie swoje fotografie. Dlaczego?

Bo to właśnie w postprodukcji dodajemy zdjęciu magii, tworzymy swój charakterystyczny styl, poprawiamy niechciane rzeczy czy dodajemy nieco blasku, lepszego kolorytu lub głębi (czy wiesz, że za pomocą Lightrooma możesz naturalnie rozmyć tło?)

Ula Stępniak

Jeśli chcesz, by twoje zdjęcia były spójne i przyciągające uwagę – obrabiaj je! Nie wiesz jak?

Próbuj, kombinuj i nie zrażaj się jeśli efekty nie będą od razu idealne. Tworzenie własnego stylu to proces 😉 

A jeśli chcesz go przyspieszyć chętnie pomogę – nauczę Cię jak używać Lr tak, by efekty były niezwykłe 🙂 

https://smuklewidelce.pl/produkt/kurs-lightroom-mobile/

Z okazji Mikołaja mam dla Ciebie rabat 20% na kursy online z kodem MIKOLAJ2023.

Ważny tylko do 11 grudnia 🙂 

 

Justyna Porowska

Justyna Porowska

Jest stylistką i fotografką kulinarną.

W 2018 roku postawiła wszystko na jedną kartę i przekuła największą życiową pasję w zawód.

Na co dzień wykonuje sesje zdjęciowe dla wielu firm i marek, ale przede wszystkich dzieli się swoją wiedzą i pasją z innymi – prowadzi kursy z fotografii kulinarnej, na których pokazuje, że można w domowym zaciszu tworzyć piękne kadry.

Nie wtedy, gdy ma się drogi sprzęt, mnóstwo akcesoriów i własne studio, lecz gdy ma się do tego serce i pokłady cierpliwości.

0 komentarzy

Autorka Bloga: Ula Stępniak

Bazując przez lata tylko na jednym produkcie, zbudowałam firmę, która generuje co roku setki tysięcy złotych przychodu. Współpracuję z największymi firmami w kraju: CD Project, Chanel, Skanska, Pandora.
Od lat pracuję nad swoim rozwojem w zakresie marketingu i pomagam innym kobietom wdrożyć go w życie, aby ich słodki talent zaowocował zyskownym biznesem.

Ostatnie wpisy

O jakie punkty chodzi w HACCP?

A ja dziś opowiem PUNKTACH. Zrobię to prosto – tak zwyczajnie, po polsku. To ważne, bo ich znalezienie, zrozumienie i kontrolowanie to podstawa sukcesu w bezpieczeństwie żywności. Dlaczego punkty, pomyślisz? Co to znowu za punkty? Kogoś oceniamy? Jakiś konkurs może,...

Jak można wykorzystać aerograf przy dekoracji tortów?

Aerografia to technika, która od lat zdobywa coraz większą popularność w dekorowaniu tortów i nie tylko. Dzięki temu narzędziu można osiągnąć niesamowite efekty, które dodadzą niebanalnego charakteru wypiekom.  Aerograf...