Ile smaków proponować Parze Młodej, czy mieć katalog tortów czy za każdym razem proponować indywidualne wykonanie projektu, jak zrobić idealny biszkopt do tortów piętrowych, jak do naked… Pytania mnożą się im bardziej wchodzimy w temat, a odpowiedzi są uzależnione od Twojego podejścia do biznesu, od tego czy masz cukiernię czy pracownię, jak postrzegają Cię klienci.
Kiedy prowadzisz pracownię cukierniczą Twoi klienci są przyzwyczajeni do tego, że nawet najmniejszy tort możesz spersonalizować, że zrobienie figurki czy dodatkowych ozdób nie będzie dla Ciebie problemem. Dlatego też zrobienie tortu weselnego dla 150 osób, gdzie każde piętro jest w innym smaku i każde ma inną teksturę, też nie powinno być problemem. Klienci oczekują od Ciebie indywidualnego podejścia, personalizacji i świetnej obsługi.
Jeśli prowadzisz cukiernię i masz produkty gotowe, to zapewne masz również katalog tortów okolicznościowych i weselnych. Wtedy Twoje koszty są niższe, bo klienci nie mają możliwości zmiany projektu z katalogu (poza napisem i drobnymi elementami). W takim przypadku torty weselne również są skatalogowane i mają zazwyczaj niższe ceny niż te personalizowane.
Torty weselne (powyżej 50 porcji) wyceniam w zależności od projektu. Wiadomo, że naked cake z owocami czy semi naked z kwiatami będzie tańszy niż tort pokryty masą cukrową z koronką i kwiatami z papieru waflowego. Oszacuj czas swojej pracy, załóż stawkę godzinową i licz..
Tort dla 100 osób może kosztować 1200 zł i może też kosztować 4000 zł. Nie bój się podnieść ceny, jeśli uznasz, że materiały są droższe niż standard (jadalne złoto), że więcej czasu poświęcisz na wykonanie tortu (kwiaty z papieru waflowego). Jeśli Para Młoda nie zaakceptuje ceny, wytłumacz skąd się ona bierze i zaproponuj alternatywę.
Na spotkaniu degustacyjnym proponuję przeważnie 3-4 różne smaki tortów. Wcześniej robię rekonesans, w jakich smakach dana para gustuje. Zazwyczaj pary młode gustują w lekkich, owocowych smakach. A to czy im zaproponujesz śmietanę z mascarpone z maliną czy krem szampański z truskawką, to już Twoja decyzja 😉 Zaskocz swoich gości, niech spotkanie degustacyjne będzie dla nich wyjątkowym przeżyciem.
I przechodzimy do kwestii technicznych.. Przepis na biszkopt to najbardziej popularne pytanie na forach i grupach tortowych. Do swojego przepisu na biszkopt idealny dochodziłam kilka tygodni. Metodą prób i błędów.. Za każdym razem zapisywałam ilość składników, z dokładnością do grama. Cukier, mąka, mąka ziemniaczana, ew. proszek do pieczenia. Żeby zrobić biszkopt idealny musisz znać podstawowe zasady.
Najważniejsze to proporcje ilości mąki i mąki ziemniaczanej. Pamiętaj, że to gluten jest odpowiedzialny za elastyczność wypieków. Im mniej glutenu w mące, tym biszkopt delikatniejszy. Jeśli chcemy, żeby biszkopt był bardziej zbity, tym więcej mąki pszennej powinien zawierać. Mąka ziemniaczana nie zawiera w ogóle glutenu, dlatego im więcej jej dodamy do ciasta, tym bardziej będzie ono delikatne i puszyste. Po ubiciu piany, dodaniu cukru i żółtek wymieszaj mąkę ręcznie. Jest to bardziej pracochłonne, ale efekt jest zupełnie inny, spróbuj koniecznie i porównaj.
Powodzenia!
0 komentarzy