Piernik niejedno ma imię

Klienci, Od Kuchni, Prowadzenie Firmy, Rozwój

Słodki biznes to nie tylko torty, babeczki i figurki 3D. Sposobów na dekorację tortów jest tyle, ile cukierników na świecie i co chwila pojawiają się nowe pomysły i nowe techniki. I super, bo nie lubię nudy w życiu (w pracy też nie). Dziś przedstawiam Wam technikę dekoracji, którą polubiłam w chwili, kiedy poznałam Elę Dzikowską, bo to właśnie ona pokazała mi zupełnie inne oblicze pierniczków.

Oto Ela z “A to piernik” (instagram.com/atopiernik_pl) i jej historia: 

Mam na imię Ela i od pięciu lat moją wielką pasją są ciasteczka dekorowane lukrem królewskim. W 2020 roku wzięłam udział w MasterMindzie Uli i postanowiłam, że pasja stanie się moją pracą.

Prywatnie jestem mamą dwóch łobuziaków, którzy uwielbiają dekorować pierniczki… chociaż chyba bardziej zjadać.;)

Urodziłam się i wychowałam na Podhalu, ale na studia uciekłam do Warszawy. Studiowałam na Akademii Sztuk Pięknych – z zawodu jestem Konserwatorem Dzieł Sztuki.

Po wielu latach, kiedy urodził się mój pierwszy syn, zatęskniłam za zimą trwającą większość roku, odśnieżaniem podjazdu kilka razy dziennie i góralską zadziornością ;).

Postanowiliśmy więc, że przeprowadzamy się w góry.

 

Ula Stępniak
Moja słodka historia…;)

 

Moja przygoda z dekorowaniem słodkości zaczęła się dość standardowo i prawdopodobnie bardzo podobnie jak u wielu z Was … od tortu na pierwsze urodziny synka.

Tort, jak się domyślacie nie był powalający – chociaż jak teraz oglądam zdjęcia, to dostaję zawrotów głowy ;). Ja jednak byłam z siebie mega dumna i złapałam „słodkiego bakcyla”.

Od tamtej pory robiłam torty dla swoich bliskich z każdej okazji, i bez okazji zresztą też 🙂 

Kilka lat później, obmyślając słodkości na piąte urodziny synka, trafiłam w internecie na słodkie i urocze ciasteczka dekorowane lukrem królewskim.

Zaczęłam zgłębiać temat, oglądałam setki filmików, obserwowałam zagraniczne konta, wreszcie pojechałam na szkolenie… no i wpadłam w ten lukier po uszy. 🙂

Od tej pory swoją cukrową pasję głównie „wylewałam” na pierniczki i ciasteczka maślane, ale torty nadal pozostawały moją pierwszą, słodką miłością.

Gdy więc odkryłam, że lukrowane pierniki to doskonała dekoracja tortów – od razu wiedziałam, że to coś w sam raz dla mnie.

 

Pierniczki dobre na wszystko…

Pierniczki dekorowane lukrem królewskim są zachwycające, pełne uroku i zaskakują precyzją, a do tego bosko pachną i są pyszne!

To nie tylko doskonały prezent, czy dowód wdzięczności, dobrze radzą sobie również jako część słodkiego stołu.

Ula Stępniak
To mały element, który ma wielką moc. Przyciąga uwagę i zachwyca.

Jednak zdecydowanie moim ulubionym zastosowaniem dla pierniczków jest dekorowanie nimi tortów. 

Oprócz uroku i smaku, pierniczkowe toppery mają również wiele innych zalet:

  • z powodzeniem zastępują figurki – pierniczki są smaczniejsze i lżejsze od masy cukrowej,
  • pomagają szybko uzyskać efektowną dekorację,
  • dają niezliczone możliwości dekoratorskie : pozwalają na uzyskanie zróżnicowanej tekstury, na tworzenie dekoracji 2D i 3D, na stworzenie na torcie przestrzennej kompozycji,
  • są rozwiązaniem dla osób, które nie lubią robić figurek, ale wydruk też ich nie zadowala,
  • zaskakują klientów – nie jest, to jeszcze w Polsce powszechnie stosowany rodzaj dekoracji tortów.  Zdecydowanie jest to element, który wzbogaca i wyróżnia ofertę pracowni tortów,
  • pierniczki mają długi termin przydatności (ok. 3 miesiące).

Dekorowanie tortów pierniczkami…

Przygotowanie tortu, który będzie dekorowany pierniczkami nie jest specjalnie skomplikowane. Tort może być pokryty Twoim ulubionym tynkiem, każdego rodzaju i koloru – dla pierniczków nie ma to znaczenia. 😉

Bez obaw można je przyklejać do tortu obłożonego ganach czy kremem na bezie, nie straszna im też śmietana lub mascarpone.

Pierniczki dają niezliczone możliwości dekoratorskie. Z powodzeniem można łączyć je z innymi dekoracjami. Pięknie prezentują się wśród żywych i suszonych kwiatów, jak również połączone z elementami z izomaltu, czy makaronikami lub innymi słodkościami.

Pierniczki pomogą zrealizować najbardziej szalony dekoratorski pomysł. 

Ciastka przeznaczone do umieszczenia na górze tortu, mają zamontowane specjalne patyczki – więc po prostu wbijasz je w otynkowany tort.

Natomiast te, które mają być umieszczone z boku tortu, przykleja się na dowolny krem lub czekoladę (ja najczęściej używam tego samego kremu, z którego wykonałam tynk).

Nie musisz się martwić, że pierniczkowemu topperowi zaszkodzi kontakt z kremem, czekoladą, czy innymi dekoracjami.

Piernik to dość twarde i wytrzymałe ciasto, a lukier królewski po wyschnięciu jest niezniszczalny. 🙂

 

Ula Stępniak
Jedyne co może pójść nie tak, to żółtawe plamy wilgoci, które mogą się pojawić na lukrze. Przyczyną może być zbyt duża wilgotność powietrza i niewłaściwe warunki przechowywania pierniczków.

To właśnie dlatego pierniczki pakowane są w szczelnie zaklejone woreczki i powinny w nich pozostać do momentu montażu na torcie.

Również przebywanie w lodówce (po umieszczeniu na torcie) nie powinno wyrządzić szkód pierniczkowym dekoracjom.

Jeśli jednak nie posiadasz lodówki z systemem no frost – bezpieczniej będzie zamontować pierniczki przed wydaniem tortu.

Jak to się robi… 

Przygotowanie pierniczkowych topperów, nie jest takie trudne jak się wydaje. Oczywiście bardziej skomplikowane wzory wymagają wprawy i praktyki, ale z tymi prostszymi poradzi sobie nawet początkujący miłośnik cukiernictwa. 

Sprawę ułatwia znajomość kilku zasad i odpowiednie ciasto na pierniczki.

Baza pierniczkowych topperów musi być dość twarda i wytrzymała. Pierniczki po upieczeniu muszą zachowywać wycięty kształt, nie mogą być powyginane i skurczone. Ciastka przeznaczone do lukrowania powinny być proste i równe – i to stanowi połowę sukcesu.

Dlatego najlepiej wybrać przepis na ciasto, które jest elastyczne i nie kurczy się zbytnio podczas pieczenia.

Ciasto na pierniczki powinno zawierać sporą ilość miodu (to wpływa na twardość pierników). Ważny jest również rodzaj miodu jaki użyjemy, pierniczki na miodzie naturalnym są dość twarde po upieczeniu i wolniej miękną niż te przygotowane na miodzie sztucznym. Trzeba również uważać z ilością dodawanej do ciasta sody. Jeśli będzie jej za dużo pierniczki nie będą płaskie, a na ich powierzchni mogą się pojawić nierówności.

Pierniczki przeznaczone na toppery powinny być trochę grubsze, zwłaszcza jeśli w pierniczkach będzie montowany patyczek. Ciasto najlepiej rozwałkować na ok. 0,6 – 0,8 cm (grubość zależna jest od wielkości pierniczka).

 

Pora na lukrowanie…

Pamiętaj, że pierniczki, które będą dekorowane nie mogą być wilgotne. Jeśli pokryjesz lukrem miękkie ciastka, to podczas suszenia na powierzchni lukru najprawdopodobniej pojawią się spękania. Najlepiej lukrować pierniczki zaraz po ich  upieczeniu.

Reszta sukcesu zależy od lukru.

Lukier królewski powstaje z białek kurzych jaj i cukru pudru. Do jego przygotowania można użyć białek świeżych, pasteryzowanych (zdecydowanie bezpieczniejJ) lub albuminy (białko w proszku). Stosowane jest kilka gęstości lukru, w zależności od tego jaki efekt chcemy osiągnąć lub jaką technikę zastosować.

Lukier do dekoracji musi być dobrze utarty, świeży i odpowiednio przechowywany.

Kiedy już uporasz się z kilkoma ważnymi zasadami, których naruszenie kończy się łzami i potokiem niecenzuralnych słów (możesz mi wierzyć;))… pozostaje sama przyjemność i radość tworzenia. 🙂

Moda na torty z pierniczkami…

 

Od kilku lat w Polsce coraz bardziej rozwija się moda na  pierniczki i ciasteczka dekorowane lukrem królewskim.

Są doceniane jako podziękowania dla gości, oryginalny prezenty, czy część poczęstunku.

Natomiast dekorowanie piernikami tortów to coś nowego i dość świeżego. Jest to trend w dekoracji, który wzbudza coraz większe zainteresowanie i coraz bardziej się rozwija.

Nic w tym dziwnego – pierniczki mają niebywały urok, a swoim smakiem i zapachem pozwalają stworzyć magiczny klimat.

Dodatkowo pierniki, to rodzaj tradycyjnego polskiego przysmaku, który budzi miłe wspomnienia i działa na wszystkie zmysły.

Ula Stępniak
Na zagranicznych kontach (szczególnie tych zza wschodniej granicy) panuje prawdziwy pierniczkowy szał! Nasze słodkie koleżanki za pomocą piernika i lukru królewskiego opowiadają piękne tortowe historie.

Zostawiam Wam linki do kilku moich ulubionych profili. Może i Was zainspirują. 🙂

Słodkiego dnia!

 

https://instagram.com/miss_sweet_cake/

https://instagram.com/evgeniya.poddubnaya/

https://instagram.com/vualyasweetshop/

https://instagram.com/intort.tomsk/

https://instagram.com/takeacake_ekb/

0 komentarzy

Autorka Bloga: Ula Stępniak

Bazując przez lata tylko na jednym produkcie, zbudowałam firmę, która generuje co roku setki tysięcy złotych przychodu. Współpracuję z największymi firmami w kraju: CD Project, Chanel, Skanska, Pandora.
Od lat pracuję nad swoim rozwojem w zakresie marketingu i pomagam innym kobietom wdrożyć go w życie, aby ich słodki talent zaowocował zyskownym biznesem.

Ostatnie wpisy

O jakie punkty chodzi w HACCP?

A ja dziś opowiem PUNKTACH. Zrobię to prosto – tak zwyczajnie, po polsku. To ważne, bo ich znalezienie, zrozumienie i kontrolowanie to podstawa sukcesu w bezpieczeństwie żywności. Dlaczego punkty, pomyślisz? Co to znowu za punkty? Kogoś oceniamy? Jakiś konkurs może,...

Jak można wykorzystać aerograf przy dekoracji tortów?

Aerografia to technika, która od lat zdobywa coraz większą popularność w dekorowaniu tortów i nie tylko. Dzięki temu narzędziu można osiągnąć niesamowite efekty, które dodadzą niebanalnego charakteru wypiekom.  Aerograf...