Jakie tylki są Ci potrzebne, aby udekorować pierniki na święta?

Pierniki

Z tego wpisu dowiesz się, jakie rodzaje tylek są najbardziej przydatne w dekorowaniu pierników na Boże Narodzenie. Wykorzystaj tę wiedzę hobbystycznie lub biznesowo, bo pierniki, jako dodatek do zamówień na torty i babeczki, w okresie około Bożego Narodzenia się doskonale.

Święta to wspaniały czas na wyrażenie swojej kreatywności poprzez dekorowanie pierników lukrem królewskim. Jednym z kreatywnych narzędzi, które przydadzą Ci się do dekoracji, są tylki cukiernicze. Tylki to metalowe końcówki, które mocuje się do worka cukierniczego, pozwalając na precyzyjne nakładanie lukru i tworzenie różnych wzorów. Są idealne do lukru i do różnych kremów.

  1. Tylka okrągła 

Okrągłe tylki to jedne z  tych najbardziej podstawowych i wszechstronnych. Są idealne do wypełniania obszarów piernika lukrem królewskim, tworzenia konturów, koronek oraz do pisania i podpisywania na piernikach. Jeśli planujesz ozdobić pierniczki koronkami, choinkami lub innymi wzorami, to okrągłe tylki to niezbędne narzędzie.

  1. Tylka-gwiazdka 

Tylki w kształcie gwiazdek to must-have podczas ozdabiania świątecznych pierników. Dzięki nim stworzysz efektowne gwiazdy, śnieżynki, aniołki i wiele innych świątecznych wzorów. Gwiazdki nadają piernikom urok i magię, która idealnie pasuje do atmosfery Bożego Narodzenia. Efektowne wzory powstają szybko i nie potrzeba do nich zbyt wielkiego przygotowania.

  1. Tylka-płatek 

Tylki w kształcie płatków to świetny wybór do tworzenia delikatnych, kwiatowych wzorów na piernikach. Świetnie nadadzą się do dekoracji ozdób choinkowych, kwiatuszków i innych detali. Za ich pomocą stworzysz piękne falbanki, wstęgi i chionki. Przygotujesz też królową świąt Bożego narodzenia – gwiazdę betlejemską. Jeśli lubisz subtelne i romantyczne dekoracje, tylki w kształcie płatków są dla Ciebie.

  1. Tylka-listek 

Tylki w kształcie listków to doskonałe narzędzie do tworzenia ozdób związanych z naturą, takich jak gałązki jemioły, listki lauru czy dekoracje w stylu boho. Dzięki nim pierniczki nabiorą świeżości i naturalnego uroku. Tą tylką również przygotujesz gwiazdę betlejemską, w zdecydowanie łatwiejszy sposób niż tylką-płatek. 

Oprócz tych podstawowych tylek, istnieje wiele innych kształtów i rozmiarów dostępnych na rynku. Wybierając tylki, pamiętaj o swoich osobistych preferencjach i rodzaju dekoracji, które planujesz wykonać. Niezależnie od tego, czy jesteś początkującym czy doświadczonym dekoratorem, właściwe tylki ułatwią Ci tworzenie pięknych i wyjątkowych świątecznych pierniczków.



Beata Młynarczak

Beata Młynarczak

Mistrzyni i edukatorka artystycznego dekorowania pierników

Od 2017 roku moje życie zawodowe kręci się pełną parą wokół lukru królewskiego, choć moja pasja do rękodzieła ma znacznie dłuższą historię. W tym czasie poznałam dziesiątki technik dekoracyjnych, a kilkanaście z nich doprowadziłam do mistrzostwa. Pchał mnie do tego wrodzony upór i to, że naprawdę zakochałam się w tej białej, lejącej masie…
Od zawsze moją pasją było także przekazywanie wiedzy innym ludziom. Moje dwie miłości udało się połączyć i tak powstał Słodki Decor – miejsce, w którym możesz rozwinąć swoją pasję do lukru pod moim czujnym i życzliwym okiem.

Zanim zaczęłam lukrować pełną parą, pracowałam w sklepie i kwiaciarni, a popołudniami i weekendami piekłam torty. Jestem żywym dowodem na to, że lukrowanie z pasją potrafi całkowicie odmienić życie i z chęcią przekazuję tę receptę moim kursantkom. Wkładając w to całe serce uczę kolejne pokolenia lukromaniaczek w Szkole Mistrzów Lukrowania Beaty Młynarczak oraz podczas kursów online.

0 komentarzy

Autorka Bloga: Ula Stępniak

Bazując przez lata tylko na jednym produkcie, zbudowałam firmę, która generuje co roku setki tysięcy złotych przychodu. Współpracuję z największymi firmami w kraju: CD Project, Chanel, Skanska, Pandora.
Od lat pracuję nad swoim rozwojem w zakresie marketingu i pomagam innym kobietom wdrożyć go w życie, aby ich słodki talent zaowocował zyskownym biznesem.

Ostatnie wpisy

O jakie punkty chodzi w HACCP?

A ja dziś opowiem PUNKTACH. Zrobię to prosto – tak zwyczajnie, po polsku. To ważne, bo ich znalezienie, zrozumienie i kontrolowanie to podstawa sukcesu w bezpieczeństwie żywności. Dlaczego punkty, pomyślisz? Co to znowu za punkty? Kogoś oceniamy? Jakiś konkurs może,...

Jak można wykorzystać aerograf przy dekoracji tortów?

Aerografia to technika, która od lat zdobywa coraz większą popularność w dekorowaniu tortów i nie tylko. Dzięki temu narzędziu można osiągnąć niesamowite efekty, które dodadzą niebanalnego charakteru wypiekom.  Aerograf...