Wycena tortów weselnych

Klienci, Marketing, Prowadzenie Firmy

Jeden z ważniejszych tematów z biznesowego punktu widzenia. Jeżeli za nisko wycenimy tort, to możemy się narazić na straty. Z drugiej strony, jeżeli podamy zbyt wysoką cenę, to odstraszymy klienta.

Na co więc zwrócić uwagę i co jest najbardziej istotne przy wycenach dużych tortów (nie tylko tych weselnych)?

Dostosuj cenę do miejsca w którym mieszkasz (wiadomo, że w zależności od lokalizacji ceny są bardzo różne) oraz do swoich umiejętności. Nie dowiemy się czego oczekuje od nas klient bez rozmowy z nim.

Musimy “wyciągnąć” z niego jak największą ilość informacji, żeby dopasować ofertę do jego potrzeb.

Pytam więc:

  • gdzie odbędzie się przyjęcie (znam większość sal weselnych)
  • na jaką liczbę osób jest planowane
  • jaki będzie motyw przewodni
  • czy jest jakaś wymarzona wizja tortu
  • czy są preferencje smakowe

Dzięki tej wiedzy wiem, co mogę zaproponować, jaki tort będzie pasował do klimatu sali. Jeżeli sala jest w stylu glamour, a para młoda marzy o torcie boho, to rozmawiamy o tym jak pogodzić te dwa światy, żeby do siebie pasowały.

Wiem co jest dla pary ważne.

Przedstawiam swoją wizję tortu, omawiam jego wygląd i smak. Jeżeli para daje mi “wolną rękę” w dekoracji, to omawiam najważniejsze elementy czyli to: z ilu pięter będzie się składał tort, czy będzie pokryty kremem, masą cukrową itp. I jakie dekoracje przewiduję – kwiaty, koronka, toper… Tak, żeby para młoda wiedziała czego może się spodziewać.

I przechodzimy do wyceny. Przyjęłam cenę za porcję.

Ustaliłam cenę za:

  • naked/seminaked
  • krem
  • masę cukrową

I trzymam się tego sztywno. Jeśli więc, naked to 15zł/porcję, a mamy tort na 100 porcji, to cena wyjściowa będzie wynosiła 1500zł. Do tego dojdzie koszt kwiatów lub owoców, ewentualnie topera. I już.

Trochę inaczej wygląda wycena tortów, gdzie mamy kilka różnych elementów np. tort w masie, ozdoby z papieru waflowego, koronkę itd.

Wtedy patrzę na tort jako całość i wyceniam projekt. Wiem, mniej więcej ile czasu zajmie mi zrobienie ozdób i jestem w stanie określić cenę „dodatków”. Np. tort dla 100 osób w masie, z koronką na 2 piętrach, 1 piętro złote plus kwiaty z papieru to koszt od 3000 zł. Klientowi, który zaakceptował cenę proponuję spotkanie degustacyjne, na którym prezentuję 3 wybrane przez niego wersje smakowe.

Takie spotkanie w 99% kończy się podpisaniem umowy 😉

NIGDY nie wyceniam tortów na kilogramy i nie odmawiam degustacji. 

To moje ABC wyceny tortów weselnych.

Więcej o wycenach i o tym, jak sobie z nimi radzić będziemy omawiały w Słodkim Klubie, którego sprzedaż rusza już dziś! Zapisać do Klubu można się tylko przez 2 tygodnie, potem ten dostęp będzie zamknięty, a kolejna edycja rusza za pół roku.

Zapraszam na stronę www.slodkiklub.pl po więcej szczegółów.

Ula Stępniak

0 komentarzy

Autorka Bloga: Ula Stępniak

Bazując przez lata tylko na jednym produkcie, zbudowałam firmę, która generuje co roku setki tysięcy złotych przychodu. Współpracuję z największymi firmami w kraju: CD Project, Chanel, Skanska, Pandora.
Od lat pracuję nad swoim rozwojem w zakresie marketingu i pomagam innym kobietom wdrożyć go w życie, aby ich słodki talent zaowocował zyskownym biznesem.

Ostatnie wpisy

O jakie punkty chodzi w HACCP?

A ja dziś opowiem PUNKTACH. Zrobię to prosto – tak zwyczajnie, po polsku. To ważne, bo ich znalezienie, zrozumienie i kontrolowanie to podstawa sukcesu w bezpieczeństwie żywności. Dlaczego punkty, pomyślisz? Co to znowu za punkty? Kogoś oceniamy? Jakiś konkurs może,...

Jak można wykorzystać aerograf przy dekoracji tortów?

Aerografia to technika, która od lat zdobywa coraz większą popularność w dekorowaniu tortów i nie tylko. Dzięki temu narzędziu można osiągnąć niesamowite efekty, które dodadzą niebanalnego charakteru wypiekom.  Aerograf...