Barwienie lukru królewskiego

Pierniki

Lukier królewski daje nam niemal nieograniczone możliwości dekoratorskie. Pozwala na zabawę formą oraz teksturą, ale również kolorem – i to we wszystkich jego nasyceniach.

Naturalna barwa lukru królewskiego to biel. Na jej intensywność bieli lukru ma wpływ, to jak długo był ucierany (im dłużej, tym bielej ;)) oraz jakość użytego cukru pudru.

Ogromną zaletą lukru jest fakt, że można go dość łatwo zabarwić na wszystkie możliwe kolory
i odcienie – od delikatnych pasteli, przez nasycone barwy, aż po najczarniejsze czernie.

Czym barwić lukier królewski?

Do barwienia lukru królewskiego używamy barwników spożywczych lub naturalnych.
Są to te same produkty, które są używane do barwienia kremów, tynku, czy masy cukrowej. Nie sprawdzą się tutaj jedynie barwniki do czekolady – z powodu zbyt tłustej konsystencji.

Na rynku jest całe mnóstwo firm, które specjalizują się w produkcji barwników spożywczych. Barwniki dostępne są w najróżniejszych kolorach i konsystencjach.

Jakie wybrać? Oto mały przegląd różnych kategorii barwników spożywczych.

  •  Barwniki w proszku.

Dodane do lukru królewskiego jako proszek, mogą znacznie wpłynąć na jego właściwości
i konsystencję. Bardzo często w lukrze zostają małe grudki nierozpuszczonego barwnika, które podczas wysychania lukru mogą spowodować niezbyt estetyczne wykwity.

Jak używać?

Jeśli planujesz barwić swój lukier właśnie tego rodzaju barwnikiem spożywczym, to najlepiej przygotuj sobie wcześniej pastę z barwnika rozmieszanego z odrobiną wody (lub białka jeśli lukier jest na bazie płynnego białka). Taką pastę dodaj do lukru bazowego i wymieszaj.

  • Barwniki w żelu.

Moje ulubione! Niezawodne i pięknie barwiące. Pozwalają na uzyskanie różnych intensywności przy użyciu niewielkich ilości barwnika. No i co najważniejsze, nie wpływają
na zachowanie i konsystencję lukru (no chyba, że mocno przesadzisz z ilością).

Barwniki w żelu doskonale sprawdzają się podczas malowania po wyschniętym lukrze.

Jak używać?

Do lukru bazowego dodaj odrobinę barwnika (wystarczy kropelka), dodaj niewielką ilość wody i wymieszaj. Powtarzaj czynność do uzyskania odpowiedniej intensywności koloru.

W przypadku malowania na mokro: do kropli barwnika dodaj niewielką ilość wódki.
Tak przygotowana farbką maluj za pomocą pędzla.

  • Barwniki w płynie (do aerografu).

Świetnie nadają się do barwienia lukru na delikatne i pastelowe kolory. Nie pozwalają
na uzyskanie intensywnych i ciemnych barw. Użycie zbyt dużej ilości wpływa na konsystencję lukru (rozrzedzenie lukru).

Jak używać?

Do lukru bazowego dodaj kilka kropli i wymieszaj. Dodaj wodę (lub białko) żeby uzyskać odpowiednią gęstość lukru.

  • Barwniki pyłkowe.

Nie nadają się do barwienia lukru w masie. Są jednak idealne do malowania wyschniętego lukru na sucho.

Jak używać?

Niewielką ilość pudru wetrzyj za pomocą pędzelka w powierzchnię lukru.

  • Barwniki naturalne.

Na rynku dostępne są barwniki naturalne w proszku. Jednak nie pozwalają one na uzyskanie intensywnych kolorów. Zabarwienie nimi lukru wymaga użycia dużej ilości barwników, co ma wpływ na konsystencję i zachowanie lukru.

Lukier królewski w sposób naturalny można barwić:

– sokami owocowymi i warzywnymi,

– liofilizowanymi owocami i warzywami,

– kakao,

– spiruliną, itp.

Jak używać?

To już wyższa szkoła barwienia lukru.

Najlepiej metodą prób i błędów.

Wymienione produkty bardzo znacząco wpływają na właściwości i konsystencję lukru królewskiego. Użycie zbyt dużej ilości tych naturalnie barwiących produktów, może spowodować, że nasz lukier już nigdy nie wyschnie.

Barwienie na ciemne kolory (czarny, czerwony, itp.)

Dla początkujących wyznawców lukru królewskiego, barwienie na ciemne kolory jest dość trudne. Chcąc uzyskać odpowiednią intensywność koloru, dodają bardzo dużo barwnika. W efekcie lukier staje się bardzo (!) niesmaczny i istnieje duże prawdopodobieństwo, że nie stwardnieje podczas wysychania.

Jak sobie radzić z ciemnymi kolorami?

Według mnie, najlepiej dać lukrowi odpocząć. Wstępnie zabarw lukier bazowy kilkoma kroplami barwnika, wymieszaj i odstaw lukier do lodówki (najlepiej na noc). Następnego dnia ponownie wymieszaj lukier – kolor będzie znacznie bardziej intensywny niż dzień wcześniej. Jeśli efekt nadal Cię nie zadowala możesz dodać jeszcze kilka kropelek i ponownie wymieszać. I pamiętaj, że lukier
w płynnej formie nie musi być w 100% w takim kolorze jakiego oczekujesz po wyschnięciu. Podczas suszenia lukru (zakładam, że robisz to w suszarce lub piekarniku), pod wpływem ciepła barwa stanie się znacznie bardziej intensywna.

Czy konieczne jest barwienie lukru na różne kolory?

Oczywiście, że mnie! Jedna z technik lukrowania polega na tym, że cały piernik (lub ciacho) dekorowany jest wyłącznie białym lukrem, a następnie poszczególne fragmenty malowane są barwnikami na mokro lub sucho.

Ta technika najlepiej sprawdza się jednak w przypadku lukrowania 3D i małych wypukłości.

Przechowywanie zabarwionego lukru

Zabarwiony lukier przechowujemy w taki sam sposób i w takim samym czasie co lukier bazowy. Można go również mrozić, co w przypadku ciemnych kolorów również ma wpływ na zwiększenie intensywności barwy.

Mam nadzieję, że udało mi się wyjaśnić Ci najważniejsze kwestie dotyczące barwienia lukru.

Pamiętaj, że dekorowanie pierniczków już na etapie barwienia lukru jest świetną, kreatywną zabawą. Eksperymentuj z kolorami, mieszaj różne barwy, a może spróbuj uzyskać wymarzony kolor za pomocą kilku kolorów podstawowych. 

Życzę miłej zabawy i pięknych kolorów!

Ela Dzikowska

Ela Dzikowska

Dekoratorka pierniczków i ciastek

 

Cześć, mam na imię Ela.

Moja historia również pokazuje, że los jest przewrotny.

Z wykształcenia jestem Konserwatorką Dzieł Sztuki, z miłości dekoratorką pierniczków i ciasteczek.

Wszystko zaczęło się 5 lat temu. Początkowo była to tylko ciekawość, jednak bardzo szybko wpadłam w lukier po same uszy i „pierniczenie” stało się moją pasją. Zdobienie pierniczków lukrem królewskim to w tym momencie całe moje życie i zajmuję się tym nieustannie. Przygotowuję pierniczki dla klientów indywidualnych i firmowych, kocham tworzyć piernikowe toppery, które później są dekoracją na tortach.

Nie spodziewałam się, że właśnie tak będzie wyglądała moja działalność twórcza… jednak jestem z tego powodu szczęśliwa!

0 komentarzy

Autorka Bloga: Ula Stępniak

Bazując przez lata tylko na jednym produkcie, zbudowałam firmę, która generuje co roku setki tysięcy złotych przychodu. Współpracuję z największymi firmami w kraju: CD Project, Chanel, Skanska, Pandora.
Od lat pracuję nad swoim rozwojem w zakresie marketingu i pomagam innym kobietom wdrożyć go w życie, aby ich słodki talent zaowocował zyskownym biznesem.

Ostatnie wpisy

Samotność w biznesie

Moi rodzice całe życie pracowali w tzw budżetówce. 25 lat u jednego pracodawcy bo pracę trzeba szanować i się cieszyć z tego, co jest. Nieważne, że szef ciśnie i bierzesz robotę do domu nie mając za to dodatkowej zapłaty. Nieważne, że beczysz z bezsilności, a pójście...

Najczęstsze błędy podczas przygotowania bezy

Beza może być za każdym razem idealna. Ten proces może być powtarzalny, niezależnie od wilgoci panującej w pomieszczeniu. Aby tak było, poznaj garść wskazówek na dobry początek oraz dowiedz się, jakie są najczęściej popełniane błędy podczas przygotowania tego deseru....

Jak dobrze dekorować słodycze?

Ryzykujesz utratę zainteresowania w tłumie konkurencji na rynku, gdzie oferta zlewa się w morzu reklam, a przesyt zdjęć, filmów i reelsów jest nieunikniony. Dzisiaj estetyka to klucz, a dodatkowa personalizacja obiecuje pełnię...