fbpx
Samotność w biznesie

Samotność w biznesie

Moi rodzice całe życie pracowali w tzw budżetówce. 25 lat u jednego pracodawcy bo pracę trzeba szanować i się cieszyć z tego, co jest. Nieważne, że szef ciśnie i bierzesz robotę do domu nie mając za to dodatkowej zapłaty. Nieważne, że beczysz z bezsilności, a pójście...

czytaj dalej
Najczęstsze błędy podczas przygotowania bezy

Najczęstsze błędy podczas przygotowania bezy

Beza może być za każdym razem idealna. Ten proces może być powtarzalny, niezależnie od wilgoci panującej w pomieszczeniu. Aby tak było, poznaj garść wskazówek na dobry początek oraz dowiedz się, jakie są najczęściej popełniane błędy podczas przygotowania tego deseru....

czytaj dalej
Jak dobrze dekorować słodycze?

Jak dobrze dekorować słodycze?

Ryzykujesz utratę zainteresowania w tłumie konkurencji na rynku, gdzie oferta zlewa się w morzu reklam, a przesyt zdjęć, filmów i reelsów jest nieunikniony. Dzisiaj estetyka to klucz, a dodatkowa personalizacja obiecuje pełnię...

czytaj dalej
Jak rozkręcić marketing swojej pracowni cukierniczej?

Jak rozkręcić marketing swojej pracowni cukierniczej?

Od czego zacząć marketing w słodkim biznesie? To chyba najczęściej pojawiające się pytanie osób, które zaczynają działać zawodowo na tym obszarze i chcą zdobyć nowych klientów. Dobra wiadomość jest taka, że zarówno stronę firmową na Facebooku czyli fanpage oraz konto...

czytaj dalej
O jakie punkty chodzi w HACCP?

O jakie punkty chodzi w HACCP?

A ja dziś opowiem PUNKTACH. Zrobię to prosto – tak zwyczajnie, po polsku. To ważne, bo ich znalezienie, zrozumienie i kontrolowanie to podstawa sukcesu w bezpieczeństwie żywności. Dlaczego punkty, pomyślisz? Co to znowu za punkty? Kogoś oceniamy? Jakiś konkurs może,...

czytaj dalej
Co robić z negatywnymi opiniami od klientów?

Co robić z negatywnymi opiniami od klientów?

Jak prowadzisz pracownię cukierniczą jakiś czas i masz swoją wizytówkę na mapach Google, to może się zdarzyć że przy twojej firmie pojawią się negatywne opinie.  Co można zrobić z negatywną opinią (nie tylko na mapach Google)? Po pierwsze: nie ignoruj rzeczowych...

czytaj dalej
Posprzedażowa obsługa Klienta

Posprzedażowa obsługa Klienta

O obsługę sprzedażową dbamy jak szalone – szkolimy się, czytamy, samodzielnie ulepszamy procesy. Czy jednak po złożeniu zamówienia nadal dbasz o doświadczenie zakupowe swoich Klientów? Obsługa klienta jest bardzo ważnym elementem każdego biznesu. Jeśli będziesz...

czytaj dalej
Jak zrobić wzorek – odbicie lustrzane?

Jak zrobić wzorek – odbicie lustrzane?

Odbicie lustrzane i wzór, który pokazuję krok po kroku będzie bardzo oryginalnym i unikatowym wykończeniem dekoracji. Mogą to być pałatki fantazyjnych kwiatów, skrzydła motyla lub płetwy dołączone do ogona syrenki widocznej na zdjęciach – możliwości są nieograniczone....

czytaj dalej
Owoce w tortach

Owoce w tortach

Owoce mają tę cudowną cechę, że przełamują słodycz biszkoptu i kremów w torcie. Czerwona porzeczka, jeżyny czy wiśnie są lekko kwaśne i super się sprawdzają. Nie są jednak tak idealne, jakby się mogło na pierwszy rzut oka wydawać. Nie ma bowiem nic gorszego niż...

czytaj dalej
Piernikowe toppery do dekoracji tortu

Piernikowe toppery do dekoracji tortu

Ozdoby na tort wykonane z piernika, to ciekawy, zaskakujący i dający wiele możliwości sposób na dekorowanie słodkich wypieków. Dzięki lukrowi królewskiemu i pierniczkom możesz stworzyć ozdoby, które pozwolą na pełną personalizację ozdób oraz swobodę w doborze motywu,...

czytaj dalej
HACCP: woda w słodkim biznesie

HACCP: woda w słodkim biznesie

Czy woda jest wyjątkowa? Zdecydowanie tak. Jest jedyną substancją w przyrodzie, która występuje w niej trzech stanach skupienia — stałym, ciekłym i gazowym. Woda to też ponad połowa masy ciała każdego z nas. Pewne jest to, że bez wody nie ma życia. Natomiast bez...

czytaj dalej
Jak zrobić domek z piernika krok po kroku?

Jak zrobić domek z piernika krok po kroku?

Już niedługo Boże Narodzenie, a więc to najlepszy moment, żeby stworzyć własną piernikową chatkę. Wykonanie tej efektownej dekoracji nie jest tak trudne jak się wydaje i mam nadzieję, że poniższy instruktaż pomoże Ci stworzyć całe świąteczne osiedle dla piernikowych...

czytaj dalej
Jak przechowywać dekoracje z masy cukrowej?

Jak przechowywać dekoracje z masy cukrowej?

Zaczęłaś przygodę z lepieniem figurek z masy cukrowej, ale zastanawiasz się pewnie, jak to wszystko przechowywać, aby pozostało w stanie idealnym. Jestem tu, żeby rozwiać Twoje wątpliwości. Wiedziałaś, że w niektórych przypadkach dekoracje z masy cukrowej można...

czytaj dalej
Na jakie dotacje można liczyć w 2023 roku?

Na jakie dotacje można liczyć w 2023 roku?

Jakie dotacje można zdobyć w 2023 roku, a których nie będzie? Jak się przygotować? Co można zrobić jeszcze w tym roku, jeśli od stycznia planujesz “skok na kasę”? Czy będą dotacje po nowym roku? Oczywiście. I kwartał każdego roku to spora ilość naborów dla osób...

czytaj dalej
Wysyłasz wniosek i czekasz… a co Cię czeka?

Wysyłasz wniosek i czekasz… a co Cię czeka?

Decyzja podjęta… przygotowywanie słodkości to już od jutra nie tylko pasja. To też pomysł na biznes, słodki biznes. Po tej pierwszej najważniejszej decyzji przychodzi czas na kolejne i kolejne. Aż przychodzi taki dzień, w którym słowo WNIOSEK materializuje się. Nie...

czytaj dalej
Zrealizuj swoje marzenia o własnym słodkim biznesie

Zrealizuj swoje marzenia o własnym słodkim biznesie

Czy pieczesz przepyszne ciasta torty a może babeczki lub inne monoporcje? Rodzina i znajomi mówią Ci, że robisz obłędne pyszności i powinnaś je sprzedawać? Zatem  najwyższy czas pomyśleć o zamienieniu pasji i umiejętności w płacących klientów. Wiem, droga niełatwa,...

czytaj dalej
Proporcje figurek z masy cukrowej: Jak je ustalić?

Proporcje figurek z masy cukrowej: Jak je ustalić?

Jeśli w lepieniu figurek z masy cukrowej trudność sprawia Ci ustalenie proporcji – zapoznaj się z moją prostą metodą ich ustalania. Mam nadzieję, że te wskazówki pomogą Ci w sztuce projektowania nowych, wspaniałych dekoracji na torty. Niedawno zaczęłaś przygodę z masą...

czytaj dalej
Sprzedaż i koszty w słodkiej branży

Sprzedaż i koszty w słodkiej branży

Zdecydowałaś się podjąć pracę w słodkiej branży. Masz chęci, umiejętności i zapas czasu, aby rozpocząć działalność. Chciałabyś jednak odpowiednio się przygotować pod względem sprzedaży i kosztów. Jak poradzić sobie z tą kwestią przy działalności nierejestrowanej, a...

czytaj dalej
Lukier królewski – techniki dekoratorskie

Lukier królewski – techniki dekoratorskie

Lukier królewski to materiał, który daje nam całe mnóstwo możliwości dekoratorskich. Czasami, żeby osiągnąć zachwycający efekt, wystarczy po prostu wylać obok siebie kilka równych płaszczyzn w dopasowanych kolorach. W ten sposób uzyskujemy mozaikę barw, która tworzy...

czytaj dalej
Kiedy klient kupuje od Ciebie?

Kiedy klient kupuje od Ciebie?

“Jak sprawić, aby ludzie kupowali właśnie od Ciebie?” – to jedno z najczęstszych pytań, jakie powstaje w głowie osób, które zaczynają słodki biznes. Tak, jak łatwo sobie wyobrazić znajomych czy przyjaciół, którzy realizują zamówienia na tort właśnie u Ciebie, tak ten...

czytaj dalej
Pułapki przy braniu dotacji

Pułapki przy braniu dotacji

Dotacja to bardzo wygodna i szybka forma rozwoju firmy. Dzięki pozyskanym środkom Twoja firma ma szansę szybciej i efektywniej działać. Wiadomo, że zwykłym mikserem też ubijesz białka, a i w zwykłym piekarniku też ciasto się upiecze. Jednakże każdy, kto ma mikser...

czytaj dalej
Barwienie lukru królewskiego

Barwienie lukru królewskiego

Lukier królewski daje nam niemal nieograniczone możliwości dekoratorskie. Pozwala na zabawę formą oraz teksturą, ale również kolorem – i to we wszystkich jego nasyceniach. Naturalna barwa lukru królewskiego to biel. Na jej intensywność bieli lukru ma wpływ, to jak...

czytaj dalej
Kasa fiskalna w słodkiej branży

Kasa fiskalna w słodkiej branży

Słodka branża to pojemne pojęcie. Może zawierać różne usługi – od pieczenia pysznych babeczek, poprzez catering, aż po szkolenia online.  Jak zatem przygotować się do prowadzenia działalności nierejestrowanej czy gospodarczej pod kątem kasy fiskalnej, aby spełnić...

czytaj dalej
Nie bierz na siebie wszystkich emocji wokół!

Nie bierz na siebie wszystkich emocji wokół!

Jako przedsiębiorczynie mamy tendencję do tego, aby czuć się za wszystko odpowiedzialne. To my jesteśmy “mózgiem operacji” i naszym zadaniem jest wszystkiego dopilnować. Są jednak sfery, w których powinnyśmy odpuścić i właśnie o nich jest ten wpis! Gdy zajmujesz się...

czytaj dalej
Jak uratować tort-bułę?

Jak uratować tort-bułę?

Jest problemem i powoduje wzrost ciśnienia we krwi. Zawsze pojawia się w złym momencie. Niechciany gość, zamiast prostego jak linijka tortu. Jak uratować tort-bułę? Pisałam już o tym skąd się bierze ten niezwykły stan i jak go uniknąć. Dziś dowiesz się co robić jeśli...

czytaj dalej
Etykieta czy Karta produktu – a może oba?

Etykieta czy Karta produktu – a może oba?

Prowadzisz kuchnię domową, pracownię – jesteś producentem. A producent ma przed sobą wiele obowiązków. Jednym z nich jest odpowiednie opisanie, w naszym wypadku słodkości, za pomocą kart produktów lub/i etykiet. Robiąc zakupy, w sumie już chyba większość z nas czyta...

czytaj dalej
Tort buła – jak go uniknąć?

Tort buła – jak go uniknąć?

Nie zna życia ten, komu chociaż raz nie zrobiła się buła w torcie. W moim kolejnym wpisie przeczytasz jak taki tort uratować, ale dziś dowiesz się dlaczego buła w ogóle powstaje i jak jej zapobiegać. Bo od dawien dawna wiadomo, że lepiej zapobiegać niż leczyć ;)...

czytaj dalej
Jak uratować przesączony tort?

Jak uratować przesączony tort?

Nasączenie w torcie jest ważnym elementem. Może fantastycznie podkreślić smak tortu i wydobyć to, co w nim najlepsze. Często jednak pojawia się problem z tym, ile i czym nasączyć blaty biszkoptu, żeby nie był zbyt suchy i żeby tort w efekcie nie był przesączony…Czym...

czytaj dalej
Stabilny tort, czyli jaki?

Stabilny tort, czyli jaki?

Tort, aby utrzymać ciężar ozdób z masy cukrowej, kwiatów, owoców itp. musi być stabilny. To stwierdzenie pojawia się często, ale tak właściwie – co się za nim kryje? Rozłóżmy nasz tort na czynniki pierwsze. Biszkopt a stabilny tort Im bardziej puszysty, tym gorzej....

czytaj dalej
Nie jesteś sama

Nie jesteś sama

Gdy zaczynasz swoją działalność, nawet jeśli to są torty dla znajomych, przechodzisz wewnętrzną przemianę. Zmienia się Twój sposób myślenia i postrzegania. Niektóre z nas przechodzą tę lekcję śpiewająco, a niektóre wręcz oblewają egzamin. Oprócz spraw oczywistych,...

czytaj dalej
Wydruki cukrowe

Wydruki cukrowe

Dzisiejszy wpis blogowy został podzielony na dwie części.  W pierwszej opowiem o swoich doświadczeniach z drukarką spożywczą, z wydrukami i programem, na którym pracuję. W drugiej części ekspertka Biznesu na Słodko, Kasia Wojtowicz, opowie o tym jak na wydruki,...

czytaj dalej
Działalność nierejestrowana

Działalność nierejestrowana

Dla kogo działalność nierejestrowana to dobre rozwiązanie? Jakie warunki trzeba spełnić, aby z niej korzystać? Ile można zarobić? Często spotykam się z obawą osób planujących wystartować z własną firmą, czy na pewno to dobra droga, odpowiedni moment. Czy nie pogubią...

czytaj dalej