Jak stworzyć świąteczną stylizację z babeczkami?
Tworzenie zdjęć kulinarnych nie jest taką prostą kwestią, gdy nie wiadomo od czego zacząć. Chaotyczne układanie akcesoriów może skończyć się bałaganem w kadrze. A przecież można to zrobić szybciej i przyjemniej. Zobacz jak krok...
Budowanie słodkiego biznesu metodą małych kroczków
Kiedy pochwaliłam się, że dla jednego z klientów robimy ponad 7000 babeczek dostałam ogrom komentarzy “też bym tak chciała”, “tak to można pracować” “tylko takie zamówienia poproszę”. I zdaję sobie sprawę z tego, że ilość robi wrażenie, ale bez doświadczenia...
Jak rozkręcić marketing swojej pracowni cukierniczej?
Od czego zacząć marketing w słodkim biznesie? To chyba najczęściej pojawiające się pytanie osób, które zaczynają działać zawodowo na tym obszarze i chcą zdobyć nowych klientów. Dobra wiadomość jest taka, że zarówno stronę firmową na Facebooku czyli fanpage oraz konto...
Jakie tylki są Ci potrzebne, aby udekorować pierniki na święta?
Z tego wpisu dowiesz się, jakie rodzaje tylek są najbardziej przydatne w dekorowaniu pierników na Boże Narodzenie. Wykorzystaj tę wiedzę hobbystycznie lub biznesowo, bo pierniki, jako dodatek do zamówień na torty...
O jakie punkty chodzi w HACCP?
A ja dziś opowiem PUNKTACH. Zrobię to prosto – tak zwyczajnie, po polsku. To ważne, bo ich znalezienie, zrozumienie i kontrolowanie to podstawa sukcesu w bezpieczeństwie żywności. Dlaczego punkty, pomyślisz? Co to znowu za punkty? Kogoś oceniamy? Jakiś konkurs może,...
Współpraca z klientem firmowym – co warto wiedzieć?
Jestem zwolennikiem współpracy z klientem biznesowym i mogę podać wiele powodów, dla których warto oferować swoje słodycze firmom. Jeśli dopiero zamierzasz rozpocząć zdobywanie klientów biznesowych, powinnaś wiedzieć, z czym wiążą tego typu zlecenia, jakie są ich...
„Dlaczego moja reklama nie działa?” Marketing pracowni cukierniczej
Dlaczego nie działa? To pytanie chyba zadaje sobie każdy, kto kiedykolwiek ustawiał reklamę. Często nasze wyobrażenie jest takie, że jeżeli coś już ustawimy i nauczymy się całej obsługi zaplecza technicznego, po czym wydamy kilka złotych...
Jak można wykorzystać aerograf przy dekoracji tortów?
Aerografia to technika, która od lat zdobywa coraz większą popularność w dekorowaniu tortów i nie tylko. Dzięki temu narzędziu można osiągnąć niesamowite efekty, które dodadzą niebanalnego charakteru wypiekom. Aerograf...
Słodki biznes w małym mieście
Słodki biznes to hasło, które bardzo szeroko obejmuje swoim ramieniem wszystko, co skojarzyć można ze słodkościami: pracownie cukiernicze, cukiernie, kawiarnie i kuchnie domowe. Wachlarz produktów też jest całkiem spory: torty, ciasta, candy bary, desery....
Co robić z negatywnymi opiniami od klientów?
Jak prowadzisz pracownię cukierniczą jakiś czas i masz swoją wizytówkę na mapach Google, to może się zdarzyć że przy twojej firmie pojawią się negatywne opinie. Co można zrobić z negatywną opinią (nie tylko na mapach Google)? Po pierwsze: nie ignoruj rzeczowych...
Przechowywanie w słodkim biznesie
Jak powinny być przechowywane surowce, a jak sprzęty? Czy organizacja przechowywania dla pracowni cukierniczej bardzo różnic się taką dla kuchni domowej? Przygotowując słodkości korzystamy z surowców, sprzętu i urządzeń - z czego dokładnie?...
Dekorowanie pierników i ciasteczek szybko, łatwo i przyjemnie
Dekorowanie ciasteczek lukrem królewskim daje zachwycające efekty, ale (nie ma co ukrywać) wymaga sporo wprawy i praktyki. Na szczęście, jeśli nie masz akurat czasu (lub ochoty☺) na wykonywanie precyzyjnych zdobień z lukru, możesz trochę ułatwić sobie pracę....
3 umiejętności z marketingu, które przydadzą się w tortach!
Prowadzenie własnej pracowni cukierniczej to biznes jak każdy inny. A firma potrzebuje marketingu. Na szczęście – więcej niż sądzisz, jesteś w stanie zrobić sama i to na poziomie, który może Cię zaskoczyć. Tym razem chciałabym Ci pokazać 3 obszary marketingowe, w...
Posprzedażowa obsługa Klienta
O obsługę sprzedażową dbamy jak szalone – szkolimy się, czytamy, samodzielnie ulepszamy procesy. Czy jednak po złożeniu zamówienia nadal dbasz o doświadczenie zakupowe swoich Klientów? Obsługa klienta jest bardzo ważnym elementem każdego biznesu. Jeśli będziesz...
Jak zrobić wzorek – odbicie lustrzane?
Odbicie lustrzane i wzór, który pokazuję krok po kroku będzie bardzo oryginalnym i unikatowym wykończeniem dekoracji. Mogą to być pałatki fantazyjnych kwiatów, skrzydła motyla lub płetwy dołączone do ogona syrenki widocznej na zdjęciach – możliwości są nieograniczone....
Badanie Produktu Gotowego — trzy słowa o tym, co i jak w przepisach piszczy
Jak powinno wyglądać Badanie Produktu Gotowego? Kiedy przeprowadzasz je samodzielnie, a kiedy Inspekcja Sanitarna? I jak zorientować się, co trzeba badać? Biorąc pod lupę każdą produkcję spożywczą, okazuje się, że ilość wymagań, wytycznych, zasad i wdrożeń może...
Co łączy torciary i lukromaniaczki?
Torciary i lukromaniaczki zajmują się tworzeniem dekorowaniem wypieków przy użyciu kreatywnych i artystycznych technik. Dowiedz się, co mogą od siebie czerpać, od „emerytowanej” torciary, mistrzyni i edukatorki artystycznego dekorowania pierników, Beaty Młynarczak....
Owoce w tortach
Owoce mają tę cudowną cechę, że przełamują słodycz biszkoptu i kremów w torcie. Czerwona porzeczka, jeżyny czy wiśnie są lekko kwaśne i super się sprawdzają. Nie są jednak tak idealne, jakby się mogło na pierwszy rzut oka wydawać. Nie ma bowiem nic gorszego niż...
Piernikowe toppery do dekoracji tortu
Ozdoby na tort wykonane z piernika, to ciekawy, zaskakujący i dający wiele możliwości sposób na dekorowanie słodkich wypieków. Dzięki lukrowi królewskiemu i pierniczkom możesz stworzyć ozdoby, które pozwolą na pełną personalizację ozdób oraz swobodę w doborze motywu,...
Pierwsze kroki w słodkim biznesie pod kątem księgowym
Nadchodzi moment, gdy jesteś gotowa, aby ruszyć ze swoimi usługami i sprzedażą produktów. Najczęściej zadawanym pytaniem na start jest “Od czego zacząć, by nie wpaść w tarapaty?”. Masz kilka możliwości i mam nadzieję, że po tym artykule rozjaśnię Ci niepewności....
HACCP: woda w słodkim biznesie
Czy woda jest wyjątkowa? Zdecydowanie tak. Jest jedyną substancją w przyrodzie, która występuje w niej trzech stanach skupienia — stałym, ciekłym i gazowym. Woda to też ponad połowa masy ciała każdego z nas. Pewne jest to, że bez wody nie ma życia. Natomiast bez...
Wywiad z Magdaleną Gołuch. Własna pracownia cukiernicza i jej początki.
- Wiele lat cierpiałam na syndrom braku wykształcenia. Czułam, że mam ponad 30 lat, a w dwie sekundy mogę zostać zastąpiona przez choćby studentkę. Teraz wiem, że nabyłam umiejętności techniczne związane z tworzeniem słodkości, w końcu mam konkretny zawód - mówi...
Słodki słownik [WPIS AKTUALIZOWANY]
Słodka branża ma swój slang i czasami żalicie mi się, że nie do końca rozumiecie, co do Was piszę (mówię) ja lub inne dziewczyny w naszych grupach. I właśnie z tego powodu chcę Was zaprosić do wspólnego tworzenia słownika. Pierwsze pojęcia już wyjaśniłam. Teraz...
Jak zrobić domek z piernika krok po kroku?
Już niedługo Boże Narodzenie, a więc to najlepszy moment, żeby stworzyć własną piernikową chatkę. Wykonanie tej efektownej dekoracji nie jest tak trudne jak się wydaje i mam nadzieję, że poniższy instruktaż pomoże Ci stworzyć całe świąteczne osiedle dla piernikowych...
Jak przechowywać dekoracje z masy cukrowej?
Zaczęłaś przygodę z lepieniem figurek z masy cukrowej, ale zastanawiasz się pewnie, jak to wszystko przechowywać, aby pozostało w stanie idealnym. Jestem tu, żeby rozwiać Twoje wątpliwości. Wiedziałaś, że w niektórych przypadkach dekoracje z masy cukrowej można...
Na jakie dotacje można liczyć w 2023 roku?
Jakie dotacje można zdobyć w 2023 roku, a których nie będzie? Jak się przygotować? Co można zrobić jeszcze w tym roku, jeśli od stycznia planujesz “skok na kasę”? Czy będą dotacje po nowym roku? Oczywiście. I kwartał każdego roku to spora ilość naborów dla osób...
Wysyłasz wniosek i czekasz… a co Cię czeka?
Decyzja podjęta… przygotowywanie słodkości to już od jutra nie tylko pasja. To też pomysł na biznes, słodki biznes. Po tej pierwszej najważniejszej decyzji przychodzi czas na kolejne i kolejne. Aż przychodzi taki dzień, w którym słowo WNIOSEK materializuje się. Nie...
Zrealizuj swoje marzenia o własnym słodkim biznesie
Czy pieczesz przepyszne ciasta torty a może babeczki lub inne monoporcje? Rodzina i znajomi mówią Ci, że robisz obłędne pyszności i powinnaś je sprzedawać? Zatem najwyższy czas pomyśleć o zamienieniu pasji i umiejętności w płacących klientów. Wiem, droga niełatwa,...
Proporcje figurek z masy cukrowej: Jak je ustalić?
Jeśli w lepieniu figurek z masy cukrowej trudność sprawia Ci ustalenie proporcji – zapoznaj się z moją prostą metodą ich ustalania. Mam nadzieję, że te wskazówki pomogą Ci w sztuce projektowania nowych, wspaniałych dekoracji na torty. Niedawno zaczęłaś przygodę z masą...
Sprzedaż i koszty w słodkiej branży
Zdecydowałaś się podjąć pracę w słodkiej branży. Masz chęci, umiejętności i zapas czasu, aby rozpocząć działalność. Chciałabyś jednak odpowiednio się przygotować pod względem sprzedaży i kosztów. Jak poradzić sobie z tą kwestią przy działalności nierejestrowanej, a...
Lukier królewski – techniki dekoratorskie
Lukier królewski to materiał, który daje nam całe mnóstwo możliwości dekoratorskich. Czasami, żeby osiągnąć zachwycający efekt, wystarczy po prostu wylać obok siebie kilka równych płaszczyzn w dopasowanych kolorach. W ten sposób uzyskujemy mozaikę barw, która tworzy...
Kiedy klient kupuje od Ciebie?
“Jak sprawić, aby ludzie kupowali właśnie od Ciebie?” – to jedno z najczęstszych pytań, jakie powstaje w głowie osób, które zaczynają słodki biznes. Tak, jak łatwo sobie wyobrazić znajomych czy przyjaciół, którzy realizują zamówienia na tort właśnie u Ciebie, tak ten...
Jak odnaleźć swoją niszę w słodkiej branży?
Znalezienie swojej niszy na rynku to klucz do sukcesu. Dlaczego? Tylko się rozejrzyj. Ile znasz firm produkujących ubrania? Nie mam na myśli dużych sieciówek, tylko małe rzemieślnicze pracownie. Jest ich całe mnóstwo, ale tylko część z nich odnosi ogromny sukces,...
Pułapki przy braniu dotacji
Dotacja to bardzo wygodna i szybka forma rozwoju firmy. Dzięki pozyskanym środkom Twoja firma ma szansę szybciej i efektywniej działać. Wiadomo, że zwykłym mikserem też ubijesz białka, a i w zwykłym piekarniku też ciasto się upiecze. Jednakże każdy, kto ma mikser...
Barwienie lukru królewskiego
Lukier królewski daje nam niemal nieograniczone możliwości dekoratorskie. Pozwala na zabawę formą oraz teksturą, ale również kolorem – i to we wszystkich jego nasyceniach. Naturalna barwa lukru królewskiego to biel. Na jej intensywność bieli lukru ma wpływ, to jak...
Kasa fiskalna w słodkiej branży
Słodka branża to pojemne pojęcie. Może zawierać różne usługi – od pieczenia pysznych babeczek, poprzez catering, aż po szkolenia online. Jak zatem przygotować się do prowadzenia działalności nierejestrowanej czy gospodarczej pod kątem kasy fiskalnej, aby spełnić...
Nie bierz na siebie wszystkich emocji wokół!
Jako przedsiębiorczynie mamy tendencję do tego, aby czuć się za wszystko odpowiedzialne. To my jesteśmy “mózgiem operacji” i naszym zadaniem jest wszystkiego dopilnować. Są jednak sfery, w których powinnyśmy odpuścić i właśnie o nich jest ten wpis! Gdy zajmujesz się...
Jak uratować tort-bułę?
Jest problemem i powoduje wzrost ciśnienia we krwi. Zawsze pojawia się w złym momencie. Niechciany gość, zamiast prostego jak linijka tortu. Jak uratować tort-bułę? Pisałam już o tym skąd się bierze ten niezwykły stan i jak go uniknąć. Dziś dowiesz się co robić jeśli...
Etykieta czy Karta produktu – a może oba?
Prowadzisz kuchnię domową, pracownię – jesteś producentem. A producent ma przed sobą wiele obowiązków. Jednym z nich jest odpowiednie opisanie, w naszym wypadku słodkości, za pomocą kart produktów lub/i etykiet. Robiąc zakupy, w sumie już chyba większość z nas czyta...
Tort buła – jak go uniknąć?
Nie zna życia ten, komu chociaż raz nie zrobiła się buła w torcie. W moim kolejnym wpisie przeczytasz jak taki tort uratować, ale dziś dowiesz się dlaczego buła w ogóle powstaje i jak jej zapobiegać. Bo od dawien dawna wiadomo, że lepiej zapobiegać niż leczyć ;)...
Jak uratować przesączony tort?
Nasączenie w torcie jest ważnym elementem. Może fantastycznie podkreślić smak tortu i wydobyć to, co w nim najlepsze. Często jednak pojawia się problem z tym, ile i czym nasączyć blaty biszkoptu, żeby nie był zbyt suchy i żeby tort w efekcie nie był przesączony…Czym...
Stabilny tort, czyli jaki?
Tort, aby utrzymać ciężar ozdób z masy cukrowej, kwiatów, owoców itp. musi być stabilny. To stwierdzenie pojawia się często, ale tak właściwie – co się za nim kryje? Rozłóżmy nasz tort na czynniki pierwsze. Biszkopt a stabilny tort Im bardziej puszysty, tym gorzej....
Nie jesteś sama
Gdy zaczynasz swoją działalność, nawet jeśli to są torty dla znajomych, przechodzisz wewnętrzną przemianę. Zmienia się Twój sposób myślenia i postrzegania. Niektóre z nas przechodzą tę lekcję śpiewająco, a niektóre wręcz oblewają egzamin. Oprócz spraw oczywistych,...
Terminy przydatności i przechowywanie żywności i produktów spożywczych w kuchni domowej i pracowni wypieków
Jak prawdopodobnie wiesz, przechowywanie żywności i produktów spożywczych ma ogromny wpływ na ich jakość. Słowem – terminy przydatności mają znaczenie. Przygotowując się do prowadzenia lub już prowadząc słodki biznes – Twoim priorytetem, jako producenta, musi...
Jak mocować dekoracje z masy cukrowej na torcie?
Wydruki cukrowe
Dzisiejszy wpis blogowy został podzielony na dwie części. W pierwszej opowiem o swoich doświadczeniach z drukarką spożywczą, z wydrukami i programem, na którym pracuję. W drugiej części ekspertka Biznesu na Słodko, Kasia Wojtowicz, opowie o tym jak na wydruki,...
Działalność nierejestrowana
Dla kogo działalność nierejestrowana to dobre rozwiązanie? Jakie warunki trzeba spełnić, aby z niej korzystać? Ile można zarobić? Często spotykam się z obawą osób planujących wystartować z własną firmą, czy na pewno to dobra droga, odpowiedni moment. Czy nie pogubią...
Lukier królewski – instrukcja obsługi
Tym razem zdradzę Ci różne triki związane z lukrem królewskim, dzięki którym start w pracy dekoratorskiej maksymalnie dostosujesz do swoich preferencji. Mam nadzieję, że dzięki mojemu poprzedniemu wpisowi udało Ci się wybrać składniki na lukier królewski, z którym...
Logo dla słodkiej branży
Jeśli robisz swoje logo samodzielnie lub zlecasz jego zaprojektowanie to chciałabyś móc z niego korzystać przez jakiś czas, prawda? W związku z tym przyda ci się parę złotych wskazówek na początek, o co warto zadbać, gdy powstaje Twoje logo dla słodkiej branży....
Produkty przydatne przy tortowaniu – polecajki od Uli Stępniak
Uwielbiam produkty, które ułatwiają życie, są piękne i funkcjonalne. W pracowni korzystam tylko ze sprawdzonych firm. Nie mogę sobie pozwolić na wpadkę, opóźnienie albo produkt… kiepskiej jakości. Poznajcie moje ulubione firmy i ich produkty przydatne przy tortowaniu,...