Jak dobrze dekorować słodycze?

Od Kuchni

Ryzykujesz utratę zainteresowania w tłumie konkurencji na rynku, gdzie oferta zlewa się w morzu reklam, a przesyt zdjęć, filmów i reelsów jest nieunikniony. Dzisiaj estetyka to klucz, a dodatkowa personalizacja obiecuje pełnię szczęścia! To samo dotyczy branży dekorowania słodyczy.

W kawiarni ciasto przyciąga uwagę klientów jadalnymi kwiatami lub artystycznie ułożonym kremem z posypką. Podziwiamy, gdy zwyczajna kanapka jest podana jak dzieło sztuki, udekorowana niczym choinka. Dzisiaj możemy łatwo otaczać się pięknymi rzeczami, a wielu z nas dba o estetykę na co dzień. Nic więc dziwnego, że oczekiwania względem dekoracji na słodyczach zyskują na znaczeniu w sklepach, cukierniach i kawiarniach.

Małe detale potrafią sprawić wielką radość! Słodycze same w sobie są urocze, ale niektóre wymagają dodatkowej dekoracji, by przyciągnąć wzrok klienta. Brownie czy jabłecznik to klasyki, ale udekorowane kremową rozetką i jadalnymi kwiatami stają się jeszcze bardziej atrakcyjne!

Przeszukajmy możliwości dekoracyjne:

  • Masa cukrowa: Choć torty pokryte masą cukrową są coraz rzadziej spotykane, to pozostają niesamowicie wszechstronne. Ostatnie Mistrzostwa Świata w Dekoracji Tortów udowodniły, że z plastycznej masy można stworzyć piękne kwiaty, listki czy dowolne kształty, zdobywając złote medale.
  • Czekolada: Choć dwumetrowe czekoladowe rzeźby są wyzwaniem dla najlepszych cukierników, na co dzień czekolada doskonale dopełnia deser, zwłaszcza w monoporcjach.
  • Izomalt: To zaawansowana technika dekoracyjna wymagająca wprawy, ale oferuje nieograniczone możliwości. Popularność zdobyła zwłaszcza dekoracja zwana „splash”, podnosząca wartość tortu.
  • Dekoracje z karmelu: Utrzymać słodką pajęczynę na deserze? To możliwe, ale trzeba umieć pracować z karmelem, pamiętając o jego nietrwałości.
  • Papier waflowy: Pozornie niepozorny materiał, ale za pomocą papieru waflowego można stworzyć fantastyczne ozdoby, jak u Beaty Tomasiewicz, której torty robią wrażenie.
  • Lukier królewski: Niedoceniany, ale doskonale sprawdza się do ozdabiania ciast i deserów.
  • Jadalne kwiaty i krem: Płatki róży, chabry czy krem patissiere z tylką cukierniczą to klasyka, ale wciąż skuteczna.
  • Nadruki cukiernicze: Dzięki nowoczesnym technologiom możemy umieścić niemal każdą grafikę na masie cukrowej, pierniczku czy torcie.

Podczas dekoracji deserów, kieruję się zasadą, że mniej znaczy więcej. Lubię proste ozdoby, ale czasem warto odważyć się na fantazyjne dodatki, podkreślając smak i wyjątkowość każdego wypieku. Niech dekoracje będą z głową i w dobrym guście!

 

Ula Stępniak

Ula Stępniak

Od 10 lat prowadzi pracownię cukierniczą Słodki Muffin w Warszawie.

Autorka wielu tortów, m.in. dla Sir Paula Mc’Cartneya, kreatorka smaku i przedsiębiorczyni.

Na jej webinary zapisuje się co miesiąc ponad 1000 osób, a Facebookowe wyzwanie zgromadziło ponad 1000 uczestników zainteresowanych jej wiedzą o wycenie tortów. 

Jest autorką 6 ebooków, a także ponad 100 artykułów na blogu. Jej twórczość to połączenie najlepszych przepisów, wiedzy cukierniczej i praktycznych porad na temat prowadzenia słodkiego biznesu.

Pasję do robienia tortów łączy z byciem mamą dwójki słodkich łobuziaków oraz kibicowaniem meczom piłki siatkowej.

0 komentarzy

Autorka Bloga: Ula Stępniak

Bazując przez lata tylko na jednym produkcie, zbudowałam firmę, która generuje co roku setki tysięcy złotych przychodu. Współpracuję z największymi firmami w kraju: CD Project, Chanel, Skanska, Pandora.
Od lat pracuję nad swoim rozwojem w zakresie marketingu i pomagam innym kobietom wdrożyć go w życie, aby ich słodki talent zaowocował zyskownym biznesem.

Ostatnie wpisy

Samotność w biznesie

Moi rodzice całe życie pracowali w tzw budżetówce. 25 lat u jednego pracodawcy bo pracę trzeba szanować i się cieszyć z tego, co jest. Nieważne, że szef ciśnie i bierzesz robotę do domu nie mając za to dodatkowej zapłaty. Nieważne, że beczysz z bezsilności, a pójście...

Najczęstsze błędy podczas przygotowania bezy

Beza może być za każdym razem idealna. Ten proces może być powtarzalny, niezależnie od wilgoci panującej w pomieszczeniu. Aby tak było, poznaj garść wskazówek na dobry początek oraz dowiedz się, jakie są najczęściej popełniane błędy podczas przygotowania tego deseru....