Jak można wykorzystać aerograf przy dekoracji tortów?

Torty

Aerografia to technika, która od lat zdobywa coraz większą popularność w dekorowaniu tortów i nie tylko. Dzięki temu narzędziu można osiągnąć niesamowite efekty, które dodadzą niebanalnego charakteru wypiekom. 

Aerograf to urządzenie, które za pomocą sprężonego powietrza rozpyla farbę lub barwnik na dane powierzchnie. W przypadku dekoracji tortów, aerograf pozwala na precyzyjne i równomierne pomalowanie całej powierzchni ciasta, czy też wykonanie skomplikowanych wzorów i malunków. Dzięki temu torty nabierają nowego, artystycznego wymiaru.

Jak zrobić ombre na torcie?

Jedną z najpopularniejszych technik, jakie możemy wykorzystać dzięki aerografowi, jest tzw. efekt ombre. Polega on na stopniowym przechodzeniu kolorów, co tworzy piękny gradient na powierzchni tortu. Możemy użyć jednego koloru, który będzie się stopniowo rozjaśniał lub zestawu dwóch, trzech czy nawet więcej kolorów, które harmonijnie przeplatają się na powierzchni tortu. Taki efekt sprawia, że nasz wypiek staje się prawdziwą ozdobą stołu.

Aerograf podaje bardzo małą ilość barwnika doskonale przy tym kryjąc powierzchnię. Dzięki temu, nie potrzeba barwić mas cukrowych, kremowych czy śmietanowych z użyciem dużej ilości barwnika, zwłaszcza przy intensywnych kolorach. Aerograf doskonale sprawi się w pokryciu całego tortu kolorem.

Malowanie szczegółowe po torcie

Kolejną techniką, którą warto wykorzystać przy dekoracji tortu za pomocą aerografu, jest tzw. malowanie szczegółowe. Możemy namalować motywy kwiatowe, geometryczne wzory, a także portrety czy inne detale, które dodadzą naszemu tortowi niepowtarzalnego charakteru. możemy do tego przygotować samodzielnie szablony. 

Malowanie od szablonu

Warto również wspomnieć o technice tzw. stempelkowania. Polega ona na przyłożeniu specjalnej formy lub szablonu do powierzchni tortu, a następnie spryskaniu farbą za pomocą aerografu. W ten sposób można na tortach odtworzyć niemalże dowolny wzór czy napis. Stemplowanie przy użyciu aerografu to świetne rozwiązanie dla osób, które nie czują się pewnie w ręcznym malowaniu, ale chciałyby dodać swoim tortom indywidualny charakter.

Nie zapominajmy również o wykorzystaniu brokatów i mieniących się pyłków. Dzięki aerografowi możemy delikatnie spryskać torty czy inne wypieki tymi dodatkami, co doda im nie tylko elegancji, ale też delikatnego blasku. Możemy stworzyć tort idealny na przyjęcie weselne czy inną okazję, gdzie ważna jest precyzja i piękno.

Jeżeli chcemy pomalować tort na złoty lub srebrny kolor, to aerograf sprawdzi się tu idealnie. Przy jego pomocy zrobimy to szybko i sprawnie a także bez widocznych pociągnięć pędzla. 

Aerograf to narzędzie, które otwiera przed nami wiele możliwości w dekoracji tortów. Daje nam szansę na stworzenie pięknych i jednocześnie indywidualnych wypieków. Jeśli jesteśmy kreatywni i lubimy eksperymentować, to aerograf powinien stanowić nieodłączny element naszego arsenału kulinarnej sztuki. Z pewnością swoimi efektami zaskoczysz nie tylko siebie, ale też bliskich i gości.

 

DLA CZYTELNIKÓW  BLOGA – 10% ZNIZKI NA KURS (wpisz kod: dlauli): Aerograf i szablony. Jak jak je wykorzystać do tworzenia pierników i malowania tortów?

Beata Młynarczak

Beata Młynarczak

Mistrzyni i edukatorka artystycznego dekorowania pierników

Od 2017 roku moje życie zawodowe kręci się pełną parą wokół lukru królewskiego, choć moja pasja do rękodzieła ma znacznie dłuższą historię. W tym czasie poznałam dziesiątki technik dekoracyjnych, a kilkanaście z nich doprowadziłam do mistrzostwa. Pchał mnie do tego wrodzony upór i to, że naprawdę zakochałam się w tej białej, lejącej masie…
Od zawsze moją pasją było także przekazywanie wiedzy innym ludziom. Moje dwie miłości udało się połączyć i tak powstał Słodki Decor – miejsce, w którym możesz rozwinąć swoją pasję do lukru pod moim czujnym i życzliwym okiem.

Zanim zaczęłam lukrować pełną parą, pracowałam w sklepie i kwiaciarni, a popołudniami i weekendami piekłam torty. Jestem żywym dowodem na to, że lukrowanie z pasją potrafi całkowicie odmienić życie i z chęcią przekazuję tę receptę moim kursantkom. Wkładając w to całe serce uczę kolejne pokolenia lukromaniaczek w Szkole Mistrzów Lukrowania Beaty Młynarczak oraz podczas kursów online.

0 komentarzy

Autorka Bloga: Ula Stępniak

Bazując przez lata tylko na jednym produkcie, zbudowałam firmę, która generuje co roku setki tysięcy złotych przychodu. Współpracuję z największymi firmami w kraju: CD Project, Chanel, Skanska, Pandora.
Od lat pracuję nad swoim rozwojem w zakresie marketingu i pomagam innym kobietom wdrożyć go w życie, aby ich słodki talent zaowocował zyskownym biznesem.

Ostatnie wpisy

Samotność w biznesie

Moi rodzice całe życie pracowali w tzw budżetówce. 25 lat u jednego pracodawcy bo pracę trzeba szanować i się cieszyć z tego, co jest. Nieważne, że szef ciśnie i bierzesz robotę do domu nie mając za to dodatkowej zapłaty. Nieważne, że beczysz z bezsilności, a pójście...

Najczęstsze błędy podczas przygotowania bezy

Beza może być za każdym razem idealna. Ten proces może być powtarzalny, niezależnie od wilgoci panującej w pomieszczeniu. Aby tak było, poznaj garść wskazówek na dobry początek oraz dowiedz się, jakie są najczęściej popełniane błędy podczas przygotowania tego deseru....

Jak dobrze dekorować słodycze?

Ryzykujesz utratę zainteresowania w tłumie konkurencji na rynku, gdzie oferta zlewa się w morzu reklam, a przesyt zdjęć, filmów i reelsów jest nieunikniony. Dzisiaj estetyka to klucz, a dodatkowa personalizacja obiecuje pełnię...