Jak przygotować się na wejście na rynek

Prowadzenie Firmy, Marketing

Wczoraj padło pytanie o biznesplan. I powiem Wam szczerze – żaden biznesplan nie sprawdzi się tak jak porządne przygotowanie do wejścia na rynek. Jak się przygotować? To kilka wskazówek:

1. Sprawdź konkurencję – czy jest, jaka jest, co ma swojej ofercie, jakie ma ceny, czy ceny są adekwatne do jakości, jakie ma zaplecze (liczbę pracowników, warunki).

2. Sprawdź zainteresowanie ofertą – najlepiej zainteresowanie jest zbadać pytając. Pytaj znajomych, rozmawiaj z sąsiadami, jeśli masz FP to koniecznie zapytaj swoich fanów co sądzą o Twojej ofercie, czy im się podoba, co by zmienili. Twoi potencjalni klienci są najważniejsi, to oni będą kupowali Twoje produkty więc musisz się liczyć z ich zdaniem. Tym prostym sposobem przeprowadzasz badanie rynku i testujesz czy jest zapotrzebowanie na Twoje usługi. To bezcenna lekcja

3. Twoje produkty – ja zaczynałam od 1 produktu, udoskonalałam go i dopiero jak poczułam się pewnie, i widziałam zapotrzebowanie, to wprowadzałam następny. Myślę, że jest to dobry sposób i bardzo przemyślany. Zaczynałam od cupcakes, potem wprowadziłam małe torty, potem torty weselne i 2 lata temu pojawiły się candy bary i elementy candy baru. W ten sposób miałam 1-2 stałe produkty, które zapewniały mi stałe przychody i od czasu do czasu miałam dodatkowe przychody z nowego produktu, który w międzyczasie promowałam.

To moim zdaniem najważniejsze wskazówki. Kolejne dotyczą już samego prowadzenia biznesu, ale o tym Wam opowiem w kolejnych wpisach 😉

0 komentarzy

Autorka Bloga: Ula Stępniak

Bazując przez lata tylko na jednym produkcie, zbudowałam firmę, która generuje co roku setki tysięcy złotych przychodu. Współpracuję z największymi firmami w kraju: CD Project, Chanel, Skanska, Pandora.
Od lat pracuję nad swoim rozwojem w zakresie marketingu i pomagam innym kobietom wdrożyć go w życie, aby ich słodki talent zaowocował zyskownym biznesem.

Ostatnie wpisy

Samotność w biznesie

Moi rodzice całe życie pracowali w tzw budżetówce. 25 lat u jednego pracodawcy bo pracę trzeba szanować i się cieszyć z tego, co jest. Nieważne, że szef ciśnie i bierzesz robotę do domu nie mając za to dodatkowej zapłaty. Nieważne, że beczysz z bezsilności, a pójście...

Najczęstsze błędy podczas przygotowania bezy

Beza może być za każdym razem idealna. Ten proces może być powtarzalny, niezależnie od wilgoci panującej w pomieszczeniu. Aby tak było, poznaj garść wskazówek na dobry początek oraz dowiedz się, jakie są najczęściej popełniane błędy podczas przygotowania tego deseru....

Jak dobrze dekorować słodycze?

Ryzykujesz utratę zainteresowania w tłumie konkurencji na rynku, gdzie oferta zlewa się w morzu reklam, a przesyt zdjęć, filmów i reelsów jest nieunikniony. Dzisiaj estetyka to klucz, a dodatkowa personalizacja obiecuje pełnię...