fbpx

Candy bar jest wyzwaniem, a zajęcie się nim “na poważnie” nie jest tak proste jak w przypadku tortów. Sporo rzeczy trzeba umieć, żeby podjąć się realizacji. Dziś przeczytasz o tym co warto wiedzieć przed pierwszą realizacją i w jaki sposób się do niej przygotować.

Candy bar, który zachwyci klientów i ich gości to nie rozłożone na paterach przypadkowe słodycze czy kupne żelki i cukierki. To cała otoczka – od niesamowitych słodyczy, przez dekoracje stołu, aż do dekoracji które są wokół niego. Każdy detal ma tutaj znaczenie. 

Zacznijmy od tego bez czego candy baru po prostu nie ma czyli:

Słodycze

Już na etapie rozważania czy wprowadzić do swojej oferty candy bary warto, żebyś wiedziała jakie słodycze chcesz zaprezentować, z którymi czujesz się świetnie, a z którymi jest Ci zupełnie nie po drodze. Pamiętaj, że nie musisz być we wszystkim alfą i omegą. Jeżeli jesteś mistrzynią ciasta parzonego – wykorzystaj to i przygotuj specjalną edycję słodkich stołów z naciskiem na eklery i ptysie. Niech to będą takie eklery jakich jeszcze świat nie widział. Zrób coś extra i na tym oprzyj swoją ofertę. 

Przygotuj listę słodyczy, które lubisz robić i których przygotowanie nie sprawia Ci trudności. Aby candy bar był atrakcyjny musi się na nim znaleźć minimum 6-7 rodzajów słodkości (na tych najmniejszych) i 10-12 na tych dla większej liczby gości. Pamiętaj, że Twoja lista musi być sporo dłuższa, aby klient mógł zdecydować na co ma ochotę. 

Poniżej garść propozycji candy barowych słodkości:

  • babeczki / mini babeczki / muffiny 
  • donaty / mini donaty
  • pączki / mini pączki 
  • ciasteczka maślane / pierniczki 
  • eklery 
  • ptysie 
  • cake pops / cakesicles 
  • praliny / trufle 
  • makaroniki
  • bezy / mini bezy / lizaki bezowe 
  • tarty / tartaletki
  • serniki / mini serniki 
  • desery w pucharkach np. krem bawarski, panna cotta, tiramisu, musy owocowe itp. 
  • monoporcje 
  • rożki / mini rożki np. z kremem, owocami itp. 
  • ciastka kruche np. z kremem

Pssssst – przepisy na większość tych cudownych słodyczy znajdziesz w moim Candy Booku.

Tylko do 9.08 działa kod: candybaby obniżający wartość ebooka o 20%.

Zanim podejmiesz się realizacji candy baru testuj, próbuj, degustuj. Tylko w ten sposób będziesz mogła się przekonać ile czasu zajmuje Ci przygotowanie danego produktu, sprawdzisz jak się zachowuje poza lodówką i jak smakuje w różnych wariantach smakowych. 

Przy okazji – zanim skonsumujesz swoje wypieki –  zrób im zdjęcia. Staraj się za każdym razem w taki sposób wyeksponować słodycze aby ładnie i apetycznie prezentowały się na zdjęciach. 

Tutaj z pewnością pomogą Ci dekoracje. Te zrobione z masy cukrowej i różnego rodzaju mat silikonowych robią wrażenie, ich przygotowanie nie jest zbyt skomplikowane. 

Kolejny ważny punkt na liście to:

Organizacja pracy 

Przy okazji testowania przepisów i sprawdzania słodyczy zauważ (i najlepiej zanotuj) z ilu etapów składa się przygotowanie każdego rodzaju słodyczy. Zastanów się też co możesz przygotować wcześniej, a co musi być zrobione ostatniego dnia, tuż przed podaniem. Przygotuj listę półproduktów, które możesz przechować nawet kilkanaście dni. 

Konkrety? Bardzo proszę

Weźmy na tapet cake pops. Do ich przygotowania potrzebujemy: 

  • ciasto np. biszkopt, brownie itp.
  • na masę: mascarpone, śmietana, czekolada, liofilizowane owoce itp.
  • polewa 
  • patyczek / słomka / mini papilota 
  1. W pierwszej kolejności kup patyczek lub słomkę. Może się okazać, że trzeba złożyć zamówienie przez internet i na dostawę poczekasz kilka dni. 
  2. Ciasto można przygotować wcześniej i zamrozić lub przechować szczelnie owinięte w folię spożywczą w lodówce. 
  3. Kilka dni przed realizacją przygotuj ciasto, czyli “ukulaj” cake pops.
  4. Kolejny etap to oblanie cake pops polewą i dekoracja. Możesz to zrobić dzień lub dwa przed realizacją.

Cake popsy przechowywane w lodówce mogą stać ponad tydzień. Dlatego ich przygotowanie możesz (a nawet powinnaś) rozbić na kilka dni. 

W ten sam sposób przygotuj listę zadań dla każdego produktu i ułóż plan na realizację candy baru. 

Kolejna ważna rzecz bez której ze słodkimi stołami ani rusz to:

Dekoracje i naczynia 

I tu już zaczynają się małe schody bo z dekoracjami i naczyniami jest jak z chipsami: sięgniesz po jednego i nie możesz przestać 🙂 

Nigdy nie nadchodzi ten moment, że mówisz sobie “ok, mam już wszystko. Nic więcej nie kupuję”. 

Na początku jednak warto przygotować plan, które naczynia i dekoracje są niezbędne. A to, co jest niezbędne musisz zdecydować sama, w zależności od tego w jakim kierunku chcesz pójść. 

Czy postawisz na realizację małych candy barów dla dzieci, czy na przyjęcia komunijne, weselne. A może interesuje Cię tylko styl boho i żadne porcelanowe patery nie są obiektem Twoich westchnień? 

Każdy z nas ma swój własny styl i gust. Mnie osobiście kręcą makramy, łapacze snów, drewniane patery i koronkowe obrusy. Ciebie może ciągnąć do porcelanowych pater i złotych stendów. I to jest ok. Dzięki temu klienci mają wybór, a rynek jest różnorodny.

Jednak na początku zainwestuj tylko w takie naczynia i dekoracje, które uwielbiasz i które są w 100% zgodne z Twoim stylem. 

A jeśli nie chcesz lub nie możesz zainwestować pieniędzy – znajdź w najbliższej okolicy kilka wypożyczalni dekoracji, z których usług będziesz mogła skorzystać jeśli tylko nadejdzie taka potrzeba. 

Znajdź również firmy dekoratorskie (np. tworzące girlandy balonowe) i florystki. Zaufaj mi – przydadzą Ci się szybciej niż myślisz. 

Przygotuj ofertę i portfolio

Lista słodyczy, o której wspomniałam na początku tego artykułu przyda Ci się do stworzenia oferty. W każdej ofercie musi się znaleźć informacja o:

  • rodzajach słodyczy 
  • dekoracjach 
  • cenach 
  • kosztach dodatkowych np. transportu, dekoracji 

Napisz również co wchodzi w skład Twojej oferty. Jeśli działasz kompleksowo i klient nie musi się martwić o rozstawienie i aranżację słodkiego stołu, napisz o tym. 

Największy problem na początku przygody z candy barami to brak zdjęć. 

Przygotowujesz ofertę, masz świetnie przygotowany plan, klient prosi jednak o zdjęcia Twoich realizacji i.. klops bo oprócz kilku zdjęć pojedynczych słodyczy – nie masz nic. 

Od razu przygotuj się na taką sytuację i stwórz swoje portfolio. Możesz to zrobić na dwa sposoby: zaaranżować samodzielnie kącik ze słodkościami lub wziąć udział w sesji stylizowanej. 

Niezależnie od tego, która opcja jest bliższa Twojemu sercu, przyłóż się do tego zadania. Taki sprawdzian przed “prawdziwą” realizacją z pewnością Ci się przyda. Będziesz mogła sprawdzić swoje umiejętności w organizacji pracy, dekoracji oraz aranżacji candy baru. 

Jeśli działasz sama zaplanuj swoje działania w taki sposób, aby robić zdjęcia w świetle dziennym (ale nie w pełnym słońcu). Zwróć uwagę na ich jakość. Pamiętaj, że ma być to Twoja wizytówka. 

Zaaranżuj słodki stół, zrób zdjęcia z oddali aby było widać wszystkie dekoracje i słodycze, ale również z bliska żeby zwrócić uwagę na detale. Przed sesją obejrzyj zdjęcia innych twórców, na przykład na Pinterest lub Instagramie. 

To pomoże Ci zdecydować, co jest ważne, a co niekoniecznie. Rób jak najwięcej zdjęć, pod różnymi kątami i z różnej perspektywy, żebyś później miała wybór 🙂 

Sesja stylizowana jest o tyle prostszym rozwiązaniem, że często bierze w niej udział kilku twórców więc okazać się może, że kwiaty, dekoracje i zdjęcia będą leżały w gestii kogoś innego. Dzięki takim działaniom będziesz miała świetne zdjęcia, z których możesz korzystać do woli, podpisując jedynie autora poszczególnych elementów. 

(Więcej o sesji stylizowanej przeczytasz niedługo na blogu)

Degustacje 

Ostatni ważny element to degustacja. Nie zawsze klienci chcą przed realizacją spróbować słodyczy, które znajdą się na ich przyjęciu. Jednak im większy candy bar, tym większe oczekiwanie, że taka degustacja się odbędzie, a Ty będziesz w stanie odpowiedzieć na wszystkie pytania, które plączą się w głowach klientów. 

To też okazja, aby nawiązać więź z potencjalnymi klientami i zdobyć jak najwięcej informacji. 

Dzięki spotkaniu degustacyjnemu klienci mogą się upewnić, że podejmują dobrą decyzję podpisując umowę właśnie z Tobą. A Ty masz okazję do zadania pytań, które są dla Ciebie ważne:

  • gdzie będzie stał candy bar (na sali klimatyzowanej czy na zewnątrz)
  • w jakim klimacie będzie całe przyjęcie
  • jaka będzie kolorystyka 
  • czy ma być na stole czy na podestach (i kto je zapewnia) 
  • o której godzinie rozpoczyna się przyjęcie 
  • na czym zależy klientom 
  • jakiego rodzaju słodycze preferują 

Im więcej będziesz wiedziała, tym lepszą ofertę będziesz mogła przygotować. Dlatego takie spotkania to prawdziwy skarb. 

Uzbrojona w listę świetnych słodyczy, niezwykłe dekoracje i przede wszystkim pomysł na siebie, z pewnością zdobędziesz serca klientów. 

Trzymam za Ciebie kciuki!