fbpx

Odbicie lustrzane i wzór, który pokazuję krok po kroku będzie bardzo oryginalnym i unikatowym wykończeniem dekoracji. Mogą to być pałatki fantazyjnych kwiatów, skrzydła motyla lub płetwy dołączone do ogona syrenki widocznej na zdjęciach – możliwości są nieograniczone. Baw się kolorami i wzorkami oraz ich zastosowaniem.  Udanego modelowania!

Tutorial

Do wykonania wzoru potrzebne są:

– masa cukrowa połączona z czekoladą plastyczną 1:1

– silikonowy wałek

– nieprzywierająca mata

– nożyk (najlepiej sam wkład widoczny na zdjęciu nr 15)

Zaczynamy!

Przygotuj masę cukrową w kolorach widocznych na zdjęciu nr 1:

Zdjęcie nr 1

 

Z kolorów: niebieskiego, zielonego, pomarańczowego, brązowego i białego przygotuj po dwa rozwałkowane prostokąty (zdjęcie nr 2). Ważne aby prostokąty były takiej samej szerokości – mogą być różnej długości.

Zdjęcie nr 2

 

Zacznij układać je warstwami, jak na zdjęciu nr 3.

Zdjęcie nr 3

 

Z rozwałkowanego czarnego koloru wytnij prostokąty o szerokości, jak szerokość poprzednich elementów (mogą być nieco dłuższe). Z  żółtego i bezowego koloru przygotuj wałeczki jak na zdjęciu nr 4.

Zdjęcie nr 4

 

Owiń wałeczki (zdjęcie nr 5) i potnij oda kolory najpierw na pół, następnie jedną z połówek jeszcze na dwa razy, a drugą – na kolejne trzy.

Zdjęcie nr 5

 

W ten sposób powstanie 10 wałków w dwóch kolorach (zdjęcie nr 6). Dostosuj ich długość do szerokości rozwałkowanych prostokątów.

Zdjęcie nr 6

 

Zacznij układać walki na warstwach rozwałkowanych plastrów masy i przekładaj na zmianę tak, jak na zdjęciach 7-14.

Zdjęcie nr 7

Zdjęcie nr 8

Zdjęcie nr 9

Zdjęcie nr 10

Zdjęcie nr 11

Zdjęcie nr 12

Zdjęcie nr 13

Zdjęcie nr 14

 

Używaj cienkiego wkładu do nożyków (zdjęcie nr 15).

Zdjęcie nr 15

 

Tnij wzorek w plastry (połówki) i łącz elementy ze sobą tak, aby powstało odbicie lustrzane, wygładź je wałkiem (zdjęcie nr 16 i 17).

Zdjęcie nr 16

Zdjęcie nr 17

 

W ten oto sposób powstaje jadalny symetryczny wzór gotowy do wykorzystania przy figurce czy torcie.

Życzę Ci przyjemnego tworzenia!

Angelika Chwyć

Angelika Chwyć

Dekoratorka cukiernicza, projektantka

Członkini Kulinarnej kadry Narodowej – „Poland National Culinary Team” u boku której zdobyła złoty medal w kategorii „Artystyczna Dekoracja Cukiernicza” za najwyżej ocenianą pracę podczas Pucharu Świata w Luxemburgu w 2018 r. Dwukrotnie stanęła na podium Mistrzostw Polski (2017, 2019) zdobyła również złote odznaczenie oraz III i II miejsce w kategorii podczas Cake International Birmingham (2017, 2019).

Modelowanie i dekoracja towarzyszy jej od ponad 20 lat, specjalizuje się w tworzeniu cukrowo-czekoladowych figurek zdjęć oraz charakterystycznych symetrycznych wzorach inspirowanych kalejdoskopem i mandalą.

Zamiłowanie do projektowania ubioru i biżuterii z powodzeniem przenosi na artystyczną dekorację cukierniczą. Od lat doskonali techniki, które samodzielnie opracowała i z przyjemnością dzieli się nimi z miłośnikami modelowania i sztuki cukierniczej.