Jak zrobić wzorek – odbicie lustrzane?

Figurki

Odbicie lustrzane i wzór, który pokazuję krok po kroku będzie bardzo oryginalnym i unikatowym wykończeniem dekoracji. Mogą to być pałatki fantazyjnych kwiatów, skrzydła motyla lub płetwy dołączone do ogona syrenki widocznej na zdjęciach – możliwości są nieograniczone. Baw się kolorami i wzorkami oraz ich zastosowaniem.  Udanego modelowania!

Tutorial

Do wykonania wzoru potrzebne są:

– masa cukrowa połączona z czekoladą plastyczną 1:1

– silikonowy wałek

– nieprzywierająca mata

– nożyk (najlepiej sam wkład widoczny na zdjęciu nr 15)

Zaczynamy!

Przygotuj masę cukrową w kolorach widocznych na zdjęciu nr 1:

Ula Stępniak

Zdjęcie nr 1

 

Z kolorów: niebieskiego, zielonego, pomarańczowego, brązowego i białego przygotuj po dwa rozwałkowane prostokąty (zdjęcie nr 2). Ważne aby prostokąty były takiej samej szerokości – mogą być różnej długości.

Ula Stępniak

Zdjęcie nr 2

 

Zacznij układać je warstwami, jak na zdjęciu nr 3.

Ula Stępniak

Zdjęcie nr 3

 

Z rozwałkowanego czarnego koloru wytnij prostokąty o szerokości, jak szerokość poprzednich elementów (mogą być nieco dłuższe). Z  żółtego i bezowego koloru przygotuj wałeczki jak na zdjęciu nr 4.

Ula Stępniak

Zdjęcie nr 4

 

Owiń wałeczki (zdjęcie nr 5) i potnij oda kolory najpierw na pół, następnie jedną z połówek jeszcze na dwa razy, a drugą – na kolejne trzy.

Ula Stępniak

Zdjęcie nr 5

 

W ten sposób powstanie 10 wałków w dwóch kolorach (zdjęcie nr 6). Dostosuj ich długość do szerokości rozwałkowanych prostokątów.

Ula Stępniak

Zdjęcie nr 6

 

Zacznij układać walki na warstwach rozwałkowanych plastrów masy i przekładaj na zmianę tak, jak na zdjęciach 7-14.

Ula Stępniak

Zdjęcie nr 7

Ula Stępniak

Zdjęcie nr 8

Ula Stępniak

Zdjęcie nr 9

Ula Stępniak

Zdjęcie nr 10

Ula Stępniak

Zdjęcie nr 11

Ula Stępniak

Zdjęcie nr 12

Ula Stępniak

Zdjęcie nr 13

Ula Stępniak

Zdjęcie nr 14

 

Używaj cienkiego wkładu do nożyków (zdjęcie nr 15).

Ula Stępniak

Zdjęcie nr 15

 

Tnij wzorek w plastry (połówki) i łącz elementy ze sobą tak, aby powstało odbicie lustrzane, wygładź je wałkiem (zdjęcie nr 16 i 17).

Ula Stępniak

Zdjęcie nr 16

Ula Stępniak

Zdjęcie nr 17

 

W ten oto sposób powstaje jadalny symetryczny wzór gotowy do wykorzystania przy figurce czy torcie.

Życzę Ci przyjemnego tworzenia!

Angelika Chwyć

Angelika Chwyć

Dekoratorka cukiernicza, projektantka

Członkini Kulinarnej kadry Narodowej – „Poland National Culinary Team” u boku której zdobyła złoty medal w kategorii „Artystyczna Dekoracja Cukiernicza” za najwyżej ocenianą pracę podczas Pucharu Świata w Luxemburgu w 2018 r. Dwukrotnie stanęła na podium Mistrzostw Polski (2017, 2019) zdobyła również złote odznaczenie oraz III i II miejsce w kategorii podczas Cake International Birmingham (2017, 2019).

Modelowanie i dekoracja towarzyszy jej od ponad 20 lat, specjalizuje się w tworzeniu cukrowo-czekoladowych figurek zdjęć oraz charakterystycznych symetrycznych wzorach inspirowanych kalejdoskopem i mandalą.

Zamiłowanie do projektowania ubioru i biżuterii z powodzeniem przenosi na artystyczną dekorację cukierniczą. Od lat doskonali techniki, które samodzielnie opracowała i z przyjemnością dzieli się nimi z miłośnikami modelowania i sztuki cukierniczej.

0 komentarzy

Autorka Bloga: Ula Stępniak

Bazując przez lata tylko na jednym produkcie, zbudowałam firmę, która generuje co roku setki tysięcy złotych przychodu. Współpracuję z największymi firmami w kraju: CD Project, Chanel, Skanska, Pandora.
Od lat pracuję nad swoim rozwojem w zakresie marketingu i pomagam innym kobietom wdrożyć go w życie, aby ich słodki talent zaowocował zyskownym biznesem.

Ostatnie wpisy

Samotność w biznesie

Moi rodzice całe życie pracowali w tzw budżetówce. 25 lat u jednego pracodawcy bo pracę trzeba szanować i się cieszyć z tego, co jest. Nieważne, że szef ciśnie i bierzesz robotę do domu nie mając za to dodatkowej zapłaty. Nieważne, że beczysz z bezsilności, a pójście...

Najczęstsze błędy podczas przygotowania bezy

Beza może być za każdym razem idealna. Ten proces może być powtarzalny, niezależnie od wilgoci panującej w pomieszczeniu. Aby tak było, poznaj garść wskazówek na dobry początek oraz dowiedz się, jakie są najczęściej popełniane błędy podczas przygotowania tego deseru....

Jak dobrze dekorować słodycze?

Ryzykujesz utratę zainteresowania w tłumie konkurencji na rynku, gdzie oferta zlewa się w morzu reklam, a przesyt zdjęć, filmów i reelsów jest nieunikniony. Dzisiaj estetyka to klucz, a dodatkowa personalizacja obiecuje pełnię...