Narzędzia do lukrowania – bardziej i mniej niezbędne

Pierniki

Wbrew pozorom, do dekorowania pierniczków lukrem królewskim nie potrzeba zbyt wielu narzędzi… Dlatego zupełnie nie rozumiem, dlaczego każda wolna przestrzeń
w mojej kuchni wypełniona jest lukrowymi przydasiami? Dziś z lekkim przymrużeniem oka o tym, co jest niezbędne, a co… trochę mniej niezbędne.

Poniżej znajdziesz listę narzędzi, które są absolutnym must have każdego dekoratora ciasteczek
oraz kilka narzędzi bez których na początku swojej lukrowanej przygody spokojnie dasz sobie radę. Jednak z czasem prawdopodobnie i tak się w nie zaopatrzysz, ponieważ po prostu ułatwiają
i przyspieszają pracę.

No to zaczynamy!

Rękawy cukiernicze

Absolutnie niezbędne! Wiem, że lukrujące dziewczyny często używają do dekorowania ciasteczek zwykłych woreczków foliowych lub woreczków strunowych. Nie polecam tej techniki, takie woreczki często pękają pod naciskiem, a praca z nimi jest po prostu niewygodna i utrudnia uzyskanie odpowiedniego poziomu precyzji.

Możesz używać zarówno rękawów cukierniczych wielorazowych, jak i jednorazowych. Wybierając
te drugie, zwróć uwagę na jakość i wytrzymałość folii, z której zostały wykonane.

Szpikulec 

Narzędzie to służy do rozprowadzania lukru na pierniczkach (w miejscach, w których się nie rozlał dokładnie), oraz do przekłuwania bąbelków powietrza, które pojawiają się w wylanej na ciastku warstwie lukru. Pomaga również w tworzeniu dekoracyjnych wzorków w technice „wet to wet”.

Szpikulec można zastąpić zwykłą wykałaczką, ale polecam się zaopatrzyć w to narzędzie już
na początku. Różnica w poziomie pracy jest spora, a koszt naprawdę niewielki. 

Jeśli ktoś, jak ja, lubi piękne gadżety, to może zaszaleć i kupić szpikulec dekorowany koralikami, obsadzony w malowanej, drewnianej oprawie i personalizowany.

Mikser planetarny

Nie jest to niezbędne narzędzie, spokojnie możesz używać zwykłego ręcznego miksera. Jednak biorąc pod uwagę, że lukier uciera się na małych obrotach przez dość długi czas (min. 10 min.), mikser planetarny bardzo poprawia komfort pracy. Przydaje się również podczas wyrabiania ciasta.

Miseczki (plastikowe lub szklane), silikonowe szpatułki, szczelne pudełka, kratka do studzenia.

To sprzęty, które znajdują się w każdej kuchni. Miseczki i szpatułki służą do mieszania lukru
do odpowiedniej konsystencji i barwienia lukru. W przypadku barwienia polecam używanie białych lub przezroczystych miseczek. Barwiąc lukier w kolorowym naczyniu, znacznie trudniej będzie Ci uzyskać kolor, jakiego szukasz (kolor miseczki odbija się w lukrze i zakłóca odbiór jego właściwej barwy).

W szczelnie zamykanych pudełkach przechowujemy gotowy, bazowy lukier, a także upieczone ciasteczka i pierniczki, które czekają na dekorację.

Foremki do wycinania ciasteczek

I tutaj przechodzimy do bardzo kontrowersyjnego tematu – foremki. No bo niby niezbędne, ale czy trzeba mieć foremkę w każdym możliwym kształcie?

Na początek wystarczą zupełnie podstawowe. Pamiętaj, że bardziej skomplikowane wzory możesz wycinać ręcznie,  przy pomocy wcześniej przygotowanego szablonu.

Nie warto się jednak łudzić… niezależnie od tego, ile masz już foremek, to zawsze znajdzie się jeszcze kilka wzorów, które “musisz” mieć.

Do wycinania ciastek świetnie nadają się zarówno foremki wykonane z metalu jak i tworzywa sztucznego (materiał PLA). Te drugie wytwarzane są za pomocą drukarek 3D i pozwalają na uzyskanie skomplikowanych kształtów oraz tworzenie wyjątkowych i personalizowanych wzorów.

Wybierając foremki kieruj się ich trwałością oraz jakością wykonania.

Perforowana mata do pieczenia

Można ją zastąpić papierem do pieczenia, ale jeśli możesz sobie pozwolić na taką inwestycję, to zaopatrz się w nią już na początku. W lukrowaniu połowa sukcesu, to odpowiednie podłoże pod lukier (czyli ciastko/pierniczek). Mata perforowana pomaga w uzyskaniu równych, odpowiednio wypieczonych ciasteczek (pozbawionych dziur na spodzie i bąbli na górnej powierzchni). Powierzchnia ciastka, która styka się z matą podczas pieczenia ma specyficzną fakturę, która podnosi walory estetyczne wypieku i zdecydowanie ułatwia początkującym dekorowanie (jest prosta i pokryta fakturą – co obniża ryzyko przelania się lukru).

Wałek do ciasta

Najlepiej silikonowy lub marmurowy. Ważne żeby był dość długi i wygodny do pracy. Powinien również posiadać pierścienie, dzięki którym podczas wałkowania uzyskasz odpowiednią, a przede wszystkim jednolitą grubość ciasta. To niby mały i nieistotny gadżet, ale zdecydowanie ułatwi Ci życie.

Suszarka do żywności, dehydrator

Dzięki temu urządzeniu lukier wysycha szybciej, a jego powierzchnia jest błyszcząca. Doświadczenie nauczyło mnie również, że suszenie pierniczków w suszarce, zamiast na wolnym powietrzu, zmniejsza ryzyko powstawania plam na lukrze.

Zamiast w suszarce, pierniczki mogą być suszone w piekarniku (na najniższej temperaturze). Jednak sama się przekonasz, że nie warto zbyt długo zwlekać z zakupem tego urządzenia. 

Mini projektor

Służy do przenoszenia grafik i napisów na powierzchnię lukru. Dzięki niemu oszczędzam czas przy dużej produkcji tych samych wzorów. Nie muszę już ręcznie przenosić wzoru na każde ciasteczko, tylko wyświetlam grafikę i od razu zabieram się za lukrowanie.

Zakup projektora, to dość kosztowna inwestycja. Sama długo z nią zwlekałam, ale teraz nie wyobrażam sobie bez niego pracy. Jeśli planujesz jedynie okazjonalne lukrowanie w małych ilościach, to w ogóle nie zawracaj sobie tym urządzeniem głowy. Jeśli jednak zakładasz poważniejszą produkcję, to nie zastanawiaj się zbyt długo… podziękujesz sobie przy pierwszym zamówieniu firmowym.

Pędzle 

To narzędzia, które musisz mieć na wyposażeniu. Głównie te bardzo cieniutkie, do drobnych, precyzyjnych zdobień, ale również nieco większe – do malowania większych powierzchni. Najważniejsze, żeby pędzle były dobrej jakości i miękkie. Polecam zaopatrywanie się w sklepach
dla plastyków. Dobry pędzel do dość spory wydatek, ale jeśli odpowiednio o niego zadbasz, posłuży Ci bardzo długo.

Skalpel 

Chociaż mam setki najróżniejszych foremek (i ciągle przybywa nowych), to i tak bardzo często zdarza mi się tworzyć specjalne, personalizowane grafiki, na podstawie których przygotowuję szablony, z których później wycinam ciasteczka. Przetestowałam wiele narzędzi, ale żadne nie sprawdza się tak, jak skalpel. To narzędzie, które pozwala na precyzję oraz uzyskanie równej i ostrej krawędzi ciasteczka. 

Polecam zakup skalpela z wymiennymi ostrzami.

Maty silikonowe do tekstur

Jeśli tortujesz, to z pewnością masz ich całą kolekcję.

W momencie, gdy opanujesz już podstawy dekorowania, możesz pobawić się w odciskanie w lukrze wzorów z mat. Daje to ciekawy efekt, w krótkim czasie i przy niewielkim nakładzie pracy.

Maty silikonowe możesz wykorzystać również do odciskania wzorów na cieście, przed pieczeniem ciasteczek.

Mam nadzieję, że moja lista narzędzi pozwoli Ci uniknąć niepotrzebnych wydatków. Większość z wymienionych przeze mnie sprzętów prawdopodobnie masz już w swojej kuchni lub pracowni.

Pozostało tylko upiec pierniczki, przygotować lukier i dobrze się bawić.

Słodkiego dnia!

Ela Dzikowska

Ela Dzikowska

Dekoratorka pierniczków i ciastek

 

Cześć, mam na imię Ela.

Moja historia również pokazuje, że los jest przewrotny.

Z wykształcenia jestem Konserwatorką Dzieł Sztuki, z miłości dekoratorką pierniczków i ciasteczek.

Wszystko zaczęło się 5 lat temu. Początkowo była to tylko ciekawość, jednak bardzo szybko wpadłam w lukier po same uszy i „pierniczenie” stało się moją pasją. Zdobienie pierniczków lukrem królewskim to w tym momencie całe moje życie i zajmuję się tym nieustannie. Przygotowuję pierniczki dla klientów indywidualnych i firmowych, kocham tworzyć piernikowe toppery, które później są dekoracją na tortach.

Nie spodziewałam się, że właśnie tak będzie wyglądała moja działalność twórcza… jednak jestem z tego powodu szczęśliwa!

0 komentarzy

Autorka Bloga: Ula Stępniak

Bazując przez lata tylko na jednym produkcie, zbudowałam firmę, która generuje co roku setki tysięcy złotych przychodu. Współpracuję z największymi firmami w kraju: CD Project, Chanel, Skanska, Pandora.
Od lat pracuję nad swoim rozwojem w zakresie marketingu i pomagam innym kobietom wdrożyć go w życie, aby ich słodki talent zaowocował zyskownym biznesem.

Ostatnie wpisy

Samotność w biznesie

Moi rodzice całe życie pracowali w tzw budżetówce. 25 lat u jednego pracodawcy bo pracę trzeba szanować i się cieszyć z tego, co jest. Nieważne, że szef ciśnie i bierzesz robotę do domu nie mając za to dodatkowej zapłaty. Nieważne, że beczysz z bezsilności, a pójście...

Najczęstsze błędy podczas przygotowania bezy

Beza może być za każdym razem idealna. Ten proces może być powtarzalny, niezależnie od wilgoci panującej w pomieszczeniu. Aby tak było, poznaj garść wskazówek na dobry początek oraz dowiedz się, jakie są najczęściej popełniane błędy podczas przygotowania tego deseru....

Jak dobrze dekorować słodycze?

Ryzykujesz utratę zainteresowania w tłumie konkurencji na rynku, gdzie oferta zlewa się w morzu reklam, a przesyt zdjęć, filmów i reelsów jest nieunikniony. Dzisiaj estetyka to klucz, a dodatkowa personalizacja obiecuje pełnię...