Wszystko co musisz wiedzieć o samochodzie chłodni

Od Kuchni, Prowadzenie Firmy

Samochód chłodnia nie jest warunkiem koniecznym do otwarcia słodkiego biznesu. Zakupy można zamówić z dostawą a torty rozwieźć w termoboxach. Na początku działalności można wypożyczyć odpowiedni samochód na dzień lub dwa.

Koszt takiego wypożyczenia jest różny, w zależności od wielkości samochodu i ilości pokonanych kilometrów. Mój rekord za wynajęcie samochodu na 2 dni to prawie 1000 zł! Z czasem więc dochodzisz do wniosku, że wypożyczenie co tydzień auta to strata czasu i pieniędzy i rozglądasz się za własnym.

Na rynku oczywiście można kupić taki samochód już dostosowany do naszych potrzeb. Zwykle samochody używane odkupimy od wypożyczalni, sklepów spożywczych, kwiaciarni, producentów żywności.

Zwróć uwagę czy jest to chłodnia czy mroźnia. Chłodnia ma inny zakres temperatur niż mroźnia. Ważna jest też pojemność samochodu. Czy ma dodatkowe schowki, półki, zakamarki czy jest po prostu dużą przestrzenią. Na takiej gołej podłodze ciężko Ci będzie zmieścić naczynia na candy, słodycze i „przydasie”. Półki są bardzo ważne.

Możesz też kupić nowy samochód i dostosować go do swoich potrzeb. Ja mam Dacia Doker i jest ok (chociaż są momenty, że muszę wypożyczać większe auto).

Specjaliści dobrali odpowiednią moc agregatu, a moje wymagania odnośnie dostosowania samochodu były następujące:

chropowata podłoga – zależało mi na tym, żeby podłoga nie była gładka bo na takiej wszystko się ślizga podczas jazdy, pudełka się przesuwają i bywa niebezpiecznie. Wolę taką powierzchnięje, która będzie cięższa do umycia ale na której nie będą się przesuwać pudełka podczas jazdy.

dodatkowe półki – pod sufitem umieściłam dużą półkę prawie na połowie powierzchni całego sufitu. Bardzo się przydaje na patery czy mniejsze rzeczy na candy bary.

schowki – po bokach mam małe schowki. Są naprawdę niewielkie i nie wpływają na ogólną powierzchnię całego samochodu a czasami się przydają np. na nożyczki czy posypki.

Resztą zajęła się specjalistyczna firma, która dobrała odpowiednią moc agregatu, drukarkę do notowania zakresu temperatur (jest wymagana przez sanepid).

Pamiętaj, że samochód chłodnia musi być odebrany przez sanepid. Urzędnicy zwracają uwagę na zmywalne powierzchnie i czy zastosowane materiały mają odpowiednie atesty.

0 komentarzy

Autorka Bloga: Ula Stępniak

Bazując przez lata tylko na jednym produkcie, zbudowałam firmę, która generuje co roku setki tysięcy złotych przychodu. Współpracuję z największymi firmami w kraju: CD Project, Chanel, Skanska, Pandora.
Od lat pracuję nad swoim rozwojem w zakresie marketingu i pomagam innym kobietom wdrożyć go w życie, aby ich słodki talent zaowocował zyskownym biznesem.

Ostatnie wpisy

Samotność w biznesie

Moi rodzice całe życie pracowali w tzw budżetówce. 25 lat u jednego pracodawcy bo pracę trzeba szanować i się cieszyć z tego, co jest. Nieważne, że szef ciśnie i bierzesz robotę do domu nie mając za to dodatkowej zapłaty. Nieważne, że beczysz z bezsilności, a pójście...

Najczęstsze błędy podczas przygotowania bezy

Beza może być za każdym razem idealna. Ten proces może być powtarzalny, niezależnie od wilgoci panującej w pomieszczeniu. Aby tak było, poznaj garść wskazówek na dobry początek oraz dowiedz się, jakie są najczęściej popełniane błędy podczas przygotowania tego deseru....

Jak dobrze dekorować słodycze?

Ryzykujesz utratę zainteresowania w tłumie konkurencji na rynku, gdzie oferta zlewa się w morzu reklam, a przesyt zdjęć, filmów i reelsów jest nieunikniony. Dzisiaj estetyka to klucz, a dodatkowa personalizacja obiecuje pełnię...