fbpx

Wybór odpowiedniego lokalu to nie taka prosta sprawa jak mogłoby się wydawać. Już na początku musisz przemyśleć kilka podstawowych kwestii – czy chcesz samą pracownię czy pracownię z miejscem na spotkania z klientami lub pracownię plus np. sprzedaż ciast przez kilka dni w tygodniu. Każda z tych działalności będzie wymagała nieco innego lokalu, powierzchni i układu pomieszczeń. Następna kwestia – czy będziesz pracowała sama czy zamierzasz zatrudnić pracowników (nawet jeżeli to będzie za rok czy dwa, musisz to uwzględnić już teraz).

Skupię się jednak na lokalu pod pracownię cukierniczą – minimalna powierzchnia (dla 1 osoby) to ok 40 metrów. Mniejsze pracownie oczywiście są i będą, ale moim zdaniem komfort pracy jest wtedy kiepski. 
Lokal powinien mieć ok. 3 metrów wysokości. Zwróć również uwagę na wentylację, podłączenie sieci wodno-kanalizacyjnej oraz elektrykę. To podstawowe kwestie – pamiętaj, że musisz mieć określoną liczbę zlewów, kranów itd. Przy piecach konwekcyjnych będziesz potrzebowała siły (zasilania trójfazowego) i czasami trzeba będzie zwiększyć moc kW. Oglądając lokal na wynajem o tych wszystkich kwestiach należy pamiętać – nie wszystkie lokale będą spełniały Twoje wymagania – musisz się z tym liczyć, niestety. 

Układ pomieszczeń – najważniejsza kwestia jest taka, że musisz mieć 2 niezależne wyjścia. Z resztą sobie poradzisz dzięki magii karton – gipsu. Jeżeli brakuje jakiegoś pomieszczenia, ale masz przestrzeń w lokalu, to dość szybko i niskim kosztem możesz sobie takie pomieszczenie stworzyć. I teraz, w zależności od tego jaki jest Twój lokalny sanepid, są różne teorie na temat tego jakie pomieszczenia powinny być w lokalu i do czego maja służyć.

Jeden urząd będzie nalegał na osobne pomieszczenie na jajka, inny zaakceptuje osobną lodówkę na jajka – spora różnica, prawda? Dlatego najlepiej przed rozpoczęciem prac remontowych pójść do swojego sanepidu i wypytać o wszystkie kwestie. U mnie są następujące pomieszczenia: korytarz, sala do spotkań z klientami/biuro, sala dekoracyjna, sala główna (ogromna wyspa na środku pracowni), miejsce na wypieki (ze zlewem), zmywalnia (zlew plus zmywarka gastronomiczna), WC, przedsionek (tu też umywalka i kran na dole – nie pamiętam jak to się nazywa), pomieszczenie socjalne (szafki pracownicze, umywalka), magazyn (produkty suche), chłodnia (6 m.kw).

Co warto zrobić? Warto już na etapie planowania skorzystać z pomocy architekta lub technologa. Często nie zdajesz sobie sprawy z tego na co zwrócić uwagę, czego nie warto ruszać, a co można tylko zmodyfikować. Wskazówki doświadczonej osoby są naprawdę bezcenne i z pewnością docenisz je później.

Zwróć uwagę czy lokal ma klimatyzację – jeśli nie to jest to coś, w co warto zainwestować. Docenisz ją nie tylko latem, ale również w bardzo wilgotne dni 😉