fbpx

Nie zawsze wykorzystujemy cały biszkopt. Czasami zostaje pojedynczy blat, czasami tylko ścinki z góry. Niezależnie od tego czy została garstka czy cały biszkopt, warto zachować ciasto i wykorzystać je ponownie.
Jak?

  1. Biszkopty można mrozić.
    Jeżeli masz cały biszkopt, najlepiej pokrój go na blaty. Owiń szczelnie folią spożywczą i włóż do zamrażarki tak, aby się nie odkształcił. Zamrożone ciasto możesz przechowywać do 3 miesięcy.
  2. Wykorzystaj resztki biszkoptów do cake pops lub cakesicles (przepisy znajdziesz w Candybooku)
    Biszkoptowe resztki są idealne do wykonania ciastek na patyku. Dodaj do nich ulubione liofilizowane owoce, orzechy, wiórki kokosowe i masz gotowy produkt. Szybko i efektownie.
  3. Zrób bajaderkę.
    Klasyka sama w sobie 😉
  4. Wykorzystaj do dekoracji tortu.
    Biszkopt świetnie imituje piasek lub ziemię.
    Użyj do deserów.
  5. Biszkopty sprawdzą się np. w tiramisu.
    Eksperymentuj.
  6. Kiedy zostanie Ci kilka blatów biszkoptów użyj ich, żeby sprawdzić nowe połączenie smaków. Eksperymenty na resztkach ciasta są mniej kosztowne.

A Ty jakie masz sposoby na resztki biszkoptu? Podziel się swoimi sposobami w komentarzu 🙂