Opowiem Wam historię tortu, który był tak pyszny i wyjątkowy, że o prawa do niego toczono wielkie boje. Tort, przez który ktoś zbankrutował, a ktoś inny zbił majątek. O jaki tort chodzi?
Czekoladowy tort przełożony marmoladą morelową i oblany polewą czekoladową. Król wśród tortów czekoladowych-tort Sachera czy inaczej Sacher torte.
Historia tego tortu zaczyna się w 1832 roku na dworze księcia Metternicha gdzie młody cukiernik, Franz Sacher pod nieobecność swojego szefa, przygotowuje tort, którego świat wcześniej nie widział.
Tort kradnie serca szerokiej publiczności i dociera z Wiednia do Paryża, Londynu, a następnie za Atlantyk, wszędzie odnotowując ogromny sukces.
I jak to najczęściej w takich sytuacjach bywa-do tego sukcesu przyznaje się wielu “ojców”. Szybko więc sprawa trafia przed oblicze sądu, który ma rozstrzygnąć kto może używać sformułowania “oryginalny przepis” – kawiarnia Dehmel, należąca do cesarza czy firma Sacher, założona przez Franza Sachera.
Spór toczy się przez 25 lat i doprowadza do bankructwa kawiarni Dehmel.
W międzyczasie syn Franza otwiera Hotel Sacher, w którym jedną z głównych atrakcji jest możliwość skosztowania słynnego tortu.
Dopiero w roku 1965 sąd wydaje wyrok, zgodnie z którym firma Sacher ma prawo nazywać swój przepis “oryginalnym”.
Co roku firma produkuje 360 000 tortów. Każdy z nich jest przygotowywany ręcznie przez ok. 60 cukierników zatrudnionych tylko do tego zadania.
⅓ tortów jest wysyłana w świat (można zamówić tort na stronie cukierni, jego cena to ok. 60 €), ⅓ jest sprzedawana w sieci hoteli Sacher, reszta jest dostępna w wiedeńskich cukierniach.
Oryginalna receptura jest owiana tajemnicą po dziś dzień, jednak na swojej stronie internetowej firma podaje przepis na przybliżony przepis na tort.
0 komentarzy