Historia pewnego tortu

Torty

Opowiem Wam historię tortu, który był tak pyszny i wyjątkowy, że o prawa do niego toczono wielkie boje. Tort, przez który ktoś zbankrutował, a ktoś inny zbił majątek. O jaki tort chodzi?

Czekoladowy tort przełożony marmoladą morelową i oblany polewą czekoladową. Król wśród tortów czekoladowych-tort Sachera czy inaczej Sacher torte.

Historia tego tortu zaczyna się w 1832 roku na dworze księcia Metternicha gdzie młody cukiernik, Franz Sacher pod nieobecność swojego szefa, przygotowuje tort, którego świat wcześniej nie widział.

Tort kradnie serca szerokiej publiczności i dociera z Wiednia do Paryża, Londynu, a następnie za Atlantyk, wszędzie odnotowując ogromny sukces.

I jak to najczęściej w takich sytuacjach bywa-do tego sukcesu przyznaje się wielu ojców. Szybko więc sprawa trafia przed oblicze sądu, który ma rozstrzygnąć kto może używać sformułowania “oryginalny przepis” – kawiarnia Dehmel, należąca do cesarza czy firma Sacher, założona przez Franza Sachera.

Spór toczy się przez 25 lat i doprowadza do bankructwa kawiarni Dehmel.

W międzyczasie syn Franza otwiera Hotel Sacher, w którym jedną z głównych atrakcji jest możliwość skosztowania słynnego tortu.

Dopiero w roku 1965 sąd wydaje wyrok, zgodnie z którym firma Sacher ma prawo nazywać swój przepis oryginalnym.

Co roku firma produkuje 360 000 tortów. Każdy z nich jest przygotowywany ręcznie przez ok. 60 cukierników zatrudnionych tylko do tego zadania.

⅓ tortów jest wysyłana w świat (można zamówić tort na stronie cukierni, jego cena to ok. 60 €), ⅓ jest sprzedawana w sieci hoteli Sacher, reszta jest dostępna w wiedeńskich cukierniach.

Oryginalna receptura jest owiana tajemnicą po dziś dzień, jednak na swojej stronie internetowej firma podaje przepis na przybliżony przepis na tort.

Ula Stępniak

0 komentarzy

Autorka Bloga: Ula Stępniak

Bazując przez lata tylko na jednym produkcie, zbudowałam firmę, która generuje co roku setki tysięcy złotych przychodu. Współpracuję z największymi firmami w kraju: CD Project, Chanel, Skanska, Pandora.
Od lat pracuję nad swoim rozwojem w zakresie marketingu i pomagam innym kobietom wdrożyć go w życie, aby ich słodki talent zaowocował zyskownym biznesem.

Ostatnie wpisy

Samotność w biznesie

Moi rodzice całe życie pracowali w tzw budżetówce. 25 lat u jednego pracodawcy bo pracę trzeba szanować i się cieszyć z tego, co jest. Nieważne, że szef ciśnie i bierzesz robotę do domu nie mając za to dodatkowej zapłaty. Nieważne, że beczysz z bezsilności, a pójście...

Najczęstsze błędy podczas przygotowania bezy

Beza może być za każdym razem idealna. Ten proces może być powtarzalny, niezależnie od wilgoci panującej w pomieszczeniu. Aby tak było, poznaj garść wskazówek na dobry początek oraz dowiedz się, jakie są najczęściej popełniane błędy podczas przygotowania tego deseru....

Jak dobrze dekorować słodycze?

Ryzykujesz utratę zainteresowania w tłumie konkurencji na rynku, gdzie oferta zlewa się w morzu reklam, a przesyt zdjęć, filmów i reelsów jest nieunikniony. Dzisiaj estetyka to klucz, a dodatkowa personalizacja obiecuje pełnię...