Podczas ostatniego webinaru omawiałam temat między innymi przechowywania słodyczy i półproduktów takich jak: spody do tart, curdy, frużeliny itp. Jeszcze długo po webinarze odpowiadałam na Wasze pytania dotyczące tego jak, gdzie i w czym przechowywać słodycze i przede wszystkim: jak długo. Dlatego zebrałam wszystkie te informacje w jednym miejscu.
Poniżej umieszczam informacje dotyczące poszczególnych rodzajów słodyczy i półproduktów.
Bezy, mini beziki, lizaki bezowe – przechowujemy w zamkniętym pojemniku do 2 tygodni. Najgorsza dla tego rodzaju słodyczy jest wilgoć i przed nią musimy chronić bezowe cuda.
Biszkopty – świeże biszkopty po upieczniu i wystudzeniu zawijamy w folię i przechowujemy w lodówce, do kilku dni. Mrożenie – do 3 miesięcy, owinięte szczelnie w folię spożywczą.
Curdy – przechowujemy w lodówce, w zamkniętym słoiczku, do 2 tygodni. Mrozimy – zaraz po przygotowaniu i ostudzeniu, do 1 miesiąca.
Ciasto parzone (ptysie, eklery) – przechowujemy w szczelnym pojemniku (bez nadzienia) do 7 dni w temperaturze pokojowej. Aby nabrały chrupkości – wstawiamy na kilka minut do nagrzanego piekarnika. Mrożenie – upieczone i wystudzone do 3 miesięcy, zawinięte w folię.
Czekolady – przechowujemy w ciemnych i suchych miejscach, w temp. ok 12-18 stopni.
Ciastka/Pierniczki – przechowujemy w suchym miejscu, najlepiej w metalowej puszce, do kilku miesięcy.
Babeczki/Muffiny – przechowujemy w pudełkach do 48h. Babeczki z kremem, nadzieniem – w temperaturze ok 4 stopni. Mrożenie – bez dekoracji, w pudełku, do 3 miesięcy.
Ciasto kruche – surowe ciasto przechowujemy w lodówce do 7 dni. Możemy też je mrozić – do 3 miesięcy. Upieczone – w suchym i chłodnym miejscu (ale nie w lodówce) – do 2 tygodni.
Trufle/Pralinki – przechowujemy w lodówce, do 14 dni.
Makaroniki – korpusy makaroników przechowujemy w temperaturze pokojowej w szczelnym pudełku do 7 dni. Mrożenie – w szczelnym pojemniku, do 1 miesiąca.
Makaroniki z nadzieniem – przechowujemy w lodówce, do 5 dni. Mrożenie – w szczelnym pojemniku, do 1 miesiąca.
Serniki – przechowujemy w lodówce, do 4 dni. Mrożenie – po upieczeniu i wystudzeniu, w pojemniku, do 3 miesięcy.
Ciasta bez kremu – przechowujemy w temperaturze pokojowej, do 5 dni. Mrożenie – po upieczeniu i wystudzeniu, w pojemniku, do 3 miesięcy.
Ciasta z kremem – przechowujemy w lodówce, do 4 dni. Mrożenie – w pojemniku, do 3 miesięcy.
Konfitury/Dżemy – przechowujemy w słoiczku, w zaciemnionym, chłodnym miejscu, do 2 lat.
Ciasto drożdżowe – upieczone i wystudzone zawijamy w folię, żeby nie obeschło. Tak zabezpieczone ciasto przechowujemy do 4 dni. Ciasto drożdżowe można również mrozić. Surowe – od razu po wyrobieniu, do 3 miesięcy. Upieczone – po wystudzeniu – do 3 miesięcy. Ciasto owijamy szczelnie w folię.
Frużeliny – przechowujemy do 5 dni, w lodówce. Mrożenie – do 6 miesięcy.
Ganache – przechowujemy w szczelnym pojemniku w lodówce, do 7 dni. Mrożenie – w pojemniku, do 6 miesięcy.
Mam nadzieję, że ta ściąga pomoże Wam w odpowiednim planowaniu pracy i…miejsca w spiżarni i lodówce. 😉
Bardzo cenne, dziękuję!
Zastanawiałam się ,czy jest również opcja zawekowania np curdu, fruzeliny lub innego produktu płynnego?