Jak zrobić domek z piernika krok po kroku?

Pierniki | 2 Komentarze

Już niedługo Boże Narodzenie, a więc to najlepszy moment, żeby stworzyć własną piernikową chatkę. Wykonanie tej efektownej dekoracji nie jest tak trudne jak się wydaje i mam nadzieję, że poniższy instruktaż pomoże Ci stworzyć całe świąteczne osiedle dla piernikowych ludków!

Co będzie potrzebne:

  • ciasto na pierniki (z małą ilością sody),
  • lukier do obwódek (gęstość pasty do zębów),
  • lukier do wypełniania (ok. 6 sek.),
  • lukier do sklejenia domku (bardzo gęsty),
  • lukier do dekoracji dachu (gęstość do małych wypukłości),
  • barwnik w żelu (użyłam Fractal Azure),
  • izomalt,
  • srebrny barwnik w proszku,
  • wódka,
  • cukrowa posypka,
  • szablon do wycięcia domku (lub gotowe foremki),
  • skalpel (do wycięcia kształtu według szablonu),
  • mata silikonowa, 
  • rękawy cukiernicze.

Fot. 1

Ula Stępniak

Krok 1

Schłodzone ciasto na pierniki rozwałkuj na grubość ok. 5 mm. Następnie wytnij kształt ścianek i dach.  Elementy chatki możesz wycinać bezpośrednio na macie do pieczenia (zmniejsza to ryzyko odkształcenia się elementów). Na tym etapie wytnij również otwory na okna i drzwi.

Pierniczki wstaw do nagrzanego piekarnika (175 st. C) i piecz ok. 16 min (czas zależy od wielkości elementów).

Fot. 2

Ula Stępniak

Krok 2

Upieczone pierniczki przestudź na kratce. Wystudzone elementy przełóż na matę silikonową. Następnie rozpuść izomalt (według instrukcji na opakowaniu) i jeszcze gorący wlewaj ostrożnie łyżeczką w miejsce otworów na okna. Dla dodatkowego efektu możesz spryskać szybki brokatem lub podczas rozpuszczania zabarwić izomalt na dowolny kolor. 

Pozostaw do ostygnięcia. Kiedy izomalt stwardnieje, delikatnie odklej od maty elementy domku.

Fot. 3 

Ula Stępniak

Krok 3 

Teraz zajmiemy się lukrowaniem elementów.

Przygotuj lukier do obwódek (możesz zabarwić go na dowolny kolor). Do wykonania obwódek użyj lukru o gęstości pasty do zębów.

Wykonaj z lukru ranty (obwódki) wokół pierniczków, nie zapomnij również o zaznaczeniu okien
i drzwi. 

Fot. 4

Ula Stępniak

Krok 4

Kiedy obwódka lekko przeschnie, wypełnij powierzchnię pierniczków lukrem do tła (6 sek.). Wylukrowane elementy wysusz w suszarce do żywności (ok. 3 godziny w temp. 40 st.C).

Krok 5

Na wysuszonej powierzchni tła możesz wykonać dowolne dekoracje.

  • Srebrne zachlapania: barwnik w proszku rozmieszaj z niewielką ilością wódki i przy pomocy pędzla zachlap powierzchnię lukru (fot. 5).
  • Linie, kropki, gwiazdki: drobne elementy dekoracji wykonaj za pomocą lukru do obwódek (fot.7).
  • Okna:  lukrem do obwódek wykonaj na izomalcie linie imitujące framugi i podziały okna (fot.6).
  • Wieniec nad drzwiami: za pomocą okrągłej foremki (lub tylki) zaznacz kształt koła. Następnie według wzoru wylukruj kształt wieńca (lukrem do małych wypukłości lub lukrem do obwódek) i udekoruj go cukrową posypką. (fot. 8 i 9).

Krok 6

Składanie domku.

Fot.10

Ula Stępniak

Przygotuj gęsty lukier (lukier bazowy z odrobiną wody). Za pomocą rękawa cukierniczego nałóż pasek lukru wzdłuż pionowych krawędzi przedniej ścianki domku . 

Fot.11

Ula Stępniak

Trzymając przód domku w pionie przyłóż do niego boczną ściankę (w miejscu nałożenia lukru). Ścianki podeprzyj jakimś ciężkim przedmiotem (tak, żeby się nie przesuwały i utrzymały na swoim miejscu do czasu wyschnięcia lukru). 

Miejsce połączenia ścianek wzmocnij od wewnątrz dodatkową porcją lukru. 

Fot. 12, Fot.13

Poczekaj, aż lukier wyschnie i powtórz czynność z pozostałymi ściankami. 

Najpierw przyklej boczną ściankę, a na koniec doklej tylną elewację.Pozostaw ścianki do całkowitego wyschnięcia.

Fot. 14, Fot.15

Krok 7 

Teraz przyklej dach domku. Zacznij od jednej części dachu. Nałóż paski gęstego lukru wzdłuż trzech krawędzi, które będą się łączyć ze ściankami. Zamontuj połówkę dachu w odpowiednim miejscu i wzmocnij dodatkowo lukrem łączenie od środka. Poczekaj aż lukier wyschnie.  

Fot. 16



Ula Stępniak

Krok 8

Następnie powtórz czynność z drugą połówką dachu. Dodatkowo wzmocnij lukrem miejsce styku dwóch części dachu.

Domek pozostaw do wyschnięcia. 

Fot.17, Fot. 18

Krok 9

Teraz możemy zająć się wykończeniem dekoracji naszego domku.

Za pomocą lukru wykonaj imitację zasp śniegu na górnej krawędzi dachu i wzdłuż jego bocznych krawędzi (gęstość lukru: lukier do małych wypukłości). Mokry jeszcze lukier udekoruj cukrową posypką, brokatem lub słodyczami. Pozostaw do wyschnięcia.

Gotowy domek ustaw na podkładzie pod tort (możesz go zamocować do podstawy za pomocą lukru). Podkład możesz dodatkowo ozdobić lukrem, cukrem lub sztucznym śniegiem (jeśli domek nie będzie przeznaczany do zjedzenia), a w środku domku możesz zamontować światełka.

A teraz do dzieła! Życzę Ci wspaniałej i słodkiej zabawy!

Ela Dzikowska

Ela Dzikowska

Dekoratorka pierniczków i ciastek

 

Cześć, mam na imię Ela.

Moja historia również pokazuje, że los jest przewrotny.

Z wykształcenia jestem Konserwatorką Dzieł Sztuki, z miłości dekoratorką pierniczków i ciasteczek.

Wszystko zaczęło się 5 lat temu. Początkowo była to tylko ciekawość, jednak bardzo szybko wpadłam w lukier po same uszy i „pierniczenie” stało się moją pasją. Zdobienie pierniczków lukrem królewskim to w tym momencie całe moje życie i zajmuję się tym nieustannie. Przygotowuję pierniczki dla klientów indywidualnych i firmowych, kocham tworzyć piernikowe toppery, które później są dekoracją na tortach.

Nie spodziewałam się, że właśnie tak będzie wyglądała moja działalność twórcza… jednak jestem z tego powodu szczęśliwa!

2 komentarze

  1. Magdalena

    Ten domek to istne cudo!!!
    Tylko szkoda, że nie ma przepisów na użyte lukry.

    • Ewa

      Pani Elu taki domek wykonam w tym roku dobrze ze znalazłam panią i porady sa super dziekuje ze jesteś i nam pomagasz.

Autorka Bloga: Ula Stępniak

Bazując przez lata tylko na jednym produkcie, zbudowałam firmę, która generuje co roku setki tysięcy złotych przychodu. Współpracuję z największymi firmami w kraju: CD Project, Chanel, Skanska, Pandora.
Od lat pracuję nad swoim rozwojem w zakresie marketingu i pomagam innym kobietom wdrożyć go w życie, aby ich słodki talent zaowocował zyskownym biznesem.

Ostatnie wpisy

Samotność w biznesie

Moi rodzice całe życie pracowali w tzw budżetówce. 25 lat u jednego pracodawcy bo pracę trzeba szanować i się cieszyć z tego, co jest. Nieważne, że szef ciśnie i bierzesz robotę do domu nie mając za to dodatkowej zapłaty. Nieważne, że beczysz z bezsilności, a pójście...

Najczęstsze błędy podczas przygotowania bezy

Beza może być za każdym razem idealna. Ten proces może być powtarzalny, niezależnie od wilgoci panującej w pomieszczeniu. Aby tak było, poznaj garść wskazówek na dobry początek oraz dowiedz się, jakie są najczęściej popełniane błędy podczas przygotowania tego deseru....

Jak dobrze dekorować słodycze?

Ryzykujesz utratę zainteresowania w tłumie konkurencji na rynku, gdzie oferta zlewa się w morzu reklam, a przesyt zdjęć, filmów i reelsów jest nieunikniony. Dzisiaj estetyka to klucz, a dodatkowa personalizacja obiecuje pełnię...