Ostatnio na swoim instagramie pokazałam w jaki sposób robię logotypy na babeczki. Ilość reakcji na ten materiał przeszła moje wszelkie wyobrażenie dlatego pomyślałam, że fajnie będzie podzielić się tą “tajemną wiedzą” również na blogu.
Pracę zaczynam od przygotowania graficznego pliku. Logotyp od klienta otrzymuję w formacie jpg i za pomocą Paint przycinam go do odpowiedniej wielkości, a następnie przenoszę do programu Word. Grafikę zamieszczam jedną obok drugiej, aby jak najwięcej zmieścić na formacie A4. Robię wydruk próbny, żeby sprawdzić czy grafika nie jest zbyt blisko siebie i już 🙂
Zazwyczaj na jednej stronie mieści się 12-15 logotypów, w zależności od wielkości.
Plik drukuję na papierze cukrowym. Zdecydowanie wolę pracować na papierze cukrowym niż na opłatku przede wszystkim dlatego, że papier cukrowy się nie marszczy, nie odkształca i nie traci kolorów.
Kolejny krok to wycięcie logotypów. Jeśli logotyp jest prostokątny lub kwadratowy, to wystarczy linijka, ołówek i nożyczki. Jeśli jednak logo jest okrągłe lub ma być wpisane w okrąg, wówczas korzystam z dziurkacza ozdobnego, który docina kształt koła w jedną sekundę. Dosłownie 🙂 Nie wyobrażam już sobie pracy bez tego urządzenia.
Dziurkacz można kupić w wielu rozmiarach. Najczęściej korzystam ze średnicy 3,7 cm i 5 cm. Dziurkacz kupuję w sklepach papierniczych lub dla plastyków (np. Paper Concept).
Wycięte logotypy należy od razu przykleić na masę cukrową lub schować do szczelnej torebki, żeby nie wyschły. Jeśli zbyt długo będą leżały na blacie zrobią się kruche i łamliwe, a tego nie chcemy.
Cienko rozwałkowuję masę cukrową. Korzystam z masy do figurek, która szybciej wysycha i nie “oklapnie” pod wpływem wilgoci z kremu. Logotypy przyklejam za pomocą kleju spożywczego (CMC plus woda) i wycinam kółka.
Gotowe logotypy układam na papierze do pieczenia i zostawiam do wyschnięcia, zazwyczaj na 24 godziny.
Teraz tylko pozostaje upiec babeczki i położyć gotowe dekoracje i gotowe.
Ten sam sposób możesz wykorzystać przy pracy z wydrukami np. postaci z bajek, które później umieszczasz na torcie. Nadruk przyklej do masy cukrowej, wytnij skalpelem i przymocuj do tortu za pomocą kremu lub kleju.
Drukuje się to w normalnej drukarce? Czy jest do tego jakiś specjalny jadalny tusz?
Super przydatny wpis!