Jedyną stałą rzeczą w życiu jest zmiana

Prowadzenie Firmy, Rozwój | 19 Komentarze

“Jedyną stałą rzeczą w życiu jest zmiana” 

Tytuł dzisiejszego artykułu to cytat z Heraklita z Efezu. Pasował idealnie do tego, o czym dziś Wam opowiem.

Ponad 3 lata temu, będąc na wakacjach, miałam uraz kręgosłupa, który przykuł mnie na 3 dni do hotelowego łóżka. Przeczytałam wszystkie książki, które ze sobą zabrałam, obejrzałam kilka fajnych filmów i nie wiedziałam co jeszcze mogę zrobić, żeby nie umrzeć z nudów czekając na przyjazd fizjoterapeuty.

Zaczęłam więc przeglądać tortowe grupy na Facebooku i nie mogłam uwierzyć w to, co widzę… Dziewczyny szukały porad, wsparcia w wycenach, pytały o otwarcie swojego biznesu, o podatki, ZUS-y, o to jak wykonać dekoracje i o wiele, wiele więcej. W zamian dostawały po głowie teksty typu “wstydziłabym się takie coś oddać klientowi”, “oddajesz tort za bezcen”, “żenada”. Żadnego wyjaśnienia co poprawić i jak, jaka cena jest “właściwa” itd. Więc gdzie to wsparcie ja się pytam…

A ponieważ jakieś tam doświadczenie w prowadzeniu swojego biznesu miałam (wtedy 7-letnie), to postanowiłam pomóc.
Pisałam jak według mnie powinno się wyceniać torty, jak trafić do klienta, który nie będzie kręcił nosem i wykłócał się o każde 5 zł, jak wygląda odbiór sanepidu… zaangażowałam się bardzo i to nie spodobało się administratorkom grupy, które napisały do mnie, żebym sobie założyła swoją grupę, a nie panoszyła się na ich.
Dwa razy nie trzeba było powtarzać i w ten sposób w lipcu 2018 roku założyłam swoją grupę, którą nazwałam (niewiele się nad tym zastanawiając) Ula Stępniak – tajemnice słodkiego biznesu.

Nie przypuszczałam wtedy, że założenie tej grupy spowoduje niemałe zamieszanie w moim życiu i na chwilę wywróci je do góry nogami. Grupa rosła każdego dnia, gromadząc amatorki słodkich wypieków, które miały dość błądzenia jak dzieci we mgle. Szukały konkretów, sprawdzonych ścieżek i znalazły je u mnie. To właśnie dla nich powstała strona ulastepniak.pl. Strona, na której post poniedziałkowy, który ukazywał się co tydzień na grupie, zamienił się we wpisy blogowe. To właśnie dla nich stworzyłam PDF z doborem średnic do liczby porcji (do tej pory jest to najczęściej pobierany plik z mojej strony). I to właśnie dla nich napisałam ebooka “Tajemnice słodkiego biznesu”.

Myślałam wtedy, że napiszę ebooka, w którym zawrę całą swoją wiedzę o tym, jak wystartować, jak trafić do swojej grupy odbiorców, jaki sprzęt kupić… i to będzie tyle. Dziewczyny otrzymają odpowiedzi na pytania, ja będę miała poczucie dobrze odrobionego zadania, grupa będzie żyła swoim życiem, blog będzie hulał i wszyscy będą szczęśliwi.

Bardzo się jednak pomyliłam, bo okazało się, że po wydaniu ebooka dziewczyny chcą więcej. Więcej treści, więcej porad, więcej wycen.
Musiałam podjąć odważną decyzję-co dalej. Tworzyć treści dla swojej społeczności czy rzucić to w cholerę i pozostać przy stacjonarnej pracowni.
Doszłam do wniosku, że będę pracować na dwa etaty i zobaczymy jak dalej się to potoczy.

Wybrałam jeden z najtrudniejszych wariantów. Było bardzo ciężko, pracowałam dużo, mało spałam, byłam zmęczona.
Oprócz prowadzenia grupy, regularnego pisania bloga zaczęłam robić webinary i LIVE’y dostępne dla wszystkich bezpłatnie. Każdy webinar wymagał ode mnie gruntownego przygotowania treści, napisania szeregu maili, zrobienia prezentacji. To jest ta praca, której nie widać, a która zajmuje mnóstwo czasu.

Kamieniem milowym było stworzenie Słodkiej Konferencji, wydarzenia jakiego wcześniej słodka branża nie widziała. To było coś, co będę wspominała do końca życia. I to wydarzenie uświadomiło mi, że chcę dla tej społeczności, dla tej grupy osób, która marzy o własnym biznesie, która chce się rozwijać i która ma pasję, tworzyć nowe treści, pokazywać, uczyć i zarażać optymizmem.

I tak zrodził się pomysł Słodkiego Klubu. Pierwsza edycja opierała się na barkach moich i Magdaleny Sadowskiej, w drugiej udział wzięły również ekspertki z różnych dziedzin, między innymi fotografii kulinarnej, sanepidu, marketingu i psychologii.

To był strzał w 10! Klubowiczki otrzymały wsparcie w różnych dziedzinach, pięknie się rozwinęły i spełniły swoje marzenia o własnym słodkim biznesie.

Wszystkie te działania, o których właśnie przeczytaliście (a nie wymieniłam wszystkich) powstały w oparciu o tzw. markę osobistą, czyli, mówiąc wprost, wszystko firmowałam swoją twarzą, swoim nazwiskiem. Dzieliłam się swoim doświadczeniem, pomysłami na przepisy, na prowadzenie biznesu i organizację.

Po 3 latach zrozumiałam jednak, że sama nie nie jestem w stanie nauczyć wszystkiego, co powinna wiedzieć każda osoba prowadząca swój biznes. A bardzo bym chciała, żeby moja społeczność, czyli Wy, się rozwijała razem ze mną.

Dlatego przyszła pora na zmiany.

I tak (tu poproszę fanfary) 🙂

Marka UlaStepniak.pl zamienia się w Biznes na Słodko.

Będzie to zupełnie nowa formuła, nowe ekspertki z różnych dziedzin i nowe treści. Będzie, dużo darmowych treści na blogu i w plikach do pobrania. Będą LIVE’y i webinary.

Mam nadzieję, że ciepło przyjmiecie ekspertki z dziedzin:
• księgowości
• dofinansowania
• marketingu
• rozwoju osobistego
• dekoracji tortów: pierniczków i figurek
• sanepidu

Ja nadal będę obecna, będą nowe ebooki z przepisami. Jestem całkiem niezła w przepisy i nie zamierzam z tego rezygnować.

Cieszę się jednak bardzo na zmiany i wiem, że to kolejny krok milowy. Że dzięki niemu będziemy mogli jeszcze lepiej i jeszcze więcej.

Liczę mocno na Wasze wsparcie i dobre słowo na początek.

Zróbcie hałas o nowym miejscu w sieci, podzielcie się tą informacją ze swoimi odbiorcami, koleżankami, udostępniajcie stronę, niech świat się dowie.
Dziękuję 🙂

19 komentarzy

  1. Katarzyna

    Super ,rewelacyjny pomysł.

  2. TortUla

    Super pomysł. Najbardziej cieszy nie ta księgowa. Trzymam kciuki. Pozdrawiam Ula

  3. Kasia Konieczny

    Powodzenia! Trzymam kciuki za Twój dalszy rozwój. Jesteś wspaniała ❤

    • Caroline Zucker

      Ula jesteś stworzona do tego biznesu ? świetny kolejny pomysł, strzał w dziesiątkę ? mimo, że już nie siedzę zawodowo w słodkiej branży, podziwiam takie osoby ????? Ula powielam Twoje przepisy i dzisiaj zajadałam babeczki prosecco ? będę w dalszym ciągu korzystać z Twoich przepisów i ebooków. Pozdrawiam cieplutko ??

    • Mariola

      Super ! Jesteś wielka 🙂 trzymam kciuki, żeby wszystko się udało tak jak sobie zaplanowałaś 🙂

  4. Ewa

    Trzymam kciuki i mocno wspieram duchowo!

  5. Klaudia

    Łał! Gratulacje! To będzie coś wielkiego! ? Dziękujemy za tak wielkie zaangażowanie! Jesteś mega zdolniacha i do tego z takim sercem na talerzu dla innych! Powodzenia, rozwijajcie się!

  6. Magda

    Bosko! Świetny pomysł! Z całego serca gratuluję i trzymam kciuki!

  7. Irmina

    bardzo fajny pomysł i korzystne rozwiązanie dla wszystkich

    pozdrawiam bardzo serdecznie 🙂

  8. Joanna

    Brawo! Idziesz jak burza i zawsze z dobrym pomysłem. Dziękuje Ci za bardzo użyteczne treści i za wspaniałe przepisy – czekam na kolejny torfowy eBook

  9. Renata

    Jestem jak najbardziej za

  10. Justyna

    Super takiego miejsca nam trzeba

  11. Ewa

    Fantastyczna zmiana! Trzymam kciuki! ❤️

  12. Simplycake

    Rewelacyjny pomysł, bardzo tego brakuje.

  13. Kasia

    Super!! ?

  14. Krzysztof

    Gratuluje. Powodzenia. 🙂

  15. Emilia

    Super !!!

  16. Aneta Owsianik

    Pomysł trafiony w 10 !!!
    Gratuluję, kibicuję i po raz kolejny powiem Dziękuję, bo dzięki Tobie zobaczyłam co w słodkościach jest moje a co kompletnie moje nie jest.
    Serce wie w którą stronę mamy iść – każda z nas więc róbmy to co w duszy schowane 🙂
    Powodzenia i Motywujący Kopniak do działania ode mnie. Już Ci się udało sięgnąć gwiazd 🙂

  17. Anna

    Wspieram! powodzenia napewno się uda kto jak nie Ty

Autorka Bloga: Ula Stępniak

Bazując przez lata tylko na jednym produkcie, zbudowałam firmę, która generuje co roku setki tysięcy złotych przychodu. Współpracuję z największymi firmami w kraju: CD Project, Chanel, Skanska, Pandora.
Od lat pracuję nad swoim rozwojem w zakresie marketingu i pomagam innym kobietom wdrożyć go w życie, aby ich słodki talent zaowocował zyskownym biznesem.

Ostatnie wpisy

Samotność w biznesie

Moi rodzice całe życie pracowali w tzw budżetówce. 25 lat u jednego pracodawcy bo pracę trzeba szanować i się cieszyć z tego, co jest. Nieważne, że szef ciśnie i bierzesz robotę do domu nie mając za to dodatkowej zapłaty. Nieważne, że beczysz z bezsilności, a pójście...

Najczęstsze błędy podczas przygotowania bezy

Beza może być za każdym razem idealna. Ten proces może być powtarzalny, niezależnie od wilgoci panującej w pomieszczeniu. Aby tak było, poznaj garść wskazówek na dobry początek oraz dowiedz się, jakie są najczęściej popełniane błędy podczas przygotowania tego deseru....

Jak dobrze dekorować słodycze?

Ryzykujesz utratę zainteresowania w tłumie konkurencji na rynku, gdzie oferta zlewa się w morzu reklam, a przesyt zdjęć, filmów i reelsów jest nieunikniony. Dzisiaj estetyka to klucz, a dodatkowa personalizacja obiecuje pełnię...