Lukier królewski – techniki dekoratorskie

Pierniki | 1 komentarz

Lukier królewski to materiał, który daje nam całe mnóstwo możliwości dekoratorskich. Czasami, żeby osiągnąć zachwycający efekt, wystarczy po prostu wylać obok siebie kilka równych płaszczyzn w dopasowanych kolorach. W ten sposób uzyskujemy mozaikę barw, która tworzy jakiś konkretny kształt. Jednak jeśli już trochę zaprzyjaźniłyście się z lukrem królewskim, gorąco zachęcam Was do eksperymentów i wypróbowania kilku technik, które w dość łatwy sposób pomogą Wam stworzyć słodkie dzieła sztuki.

Poniżej znajdziecie kilka sposobów na to, jak nieco urozmaicić i podkręcić Wasze lukrowane ciacha:

 

Technika mokre w mokre

Bardzo prosta, a całkiem efektowna.

Najpierw wylewamy na ciastku/pierniczku tło, a następnie w mokrym jeszcze lukrze tworzymy wzorki z lukru w innym kolorze. Ważne jest, żeby wszystkie kolory lukru miały tą samą gęstość i żeby pracować na tle zaraz po jego wylaniu. 

Technika ta pozwala również na uzyskanie dodatkowych efektów. Wystarczy, za pomocą szpikulca lub wykałaczki narysować linie (proste lub nieco mniej;)), a kolory wymieszają się ze sobą tworząc ciekawe wzory.

 

Małe wypukłości

Technika ta polega na wykonywaniu dekoracji na wyschniętym już tle z lukru królewskiego. Dzięki odpowiedniej gęstości lukru możliwe jest uzyskanie wypukłego reliefu. Pracę wykonuje się etapami, lukrując fragmenty kompozycji, susząc i ponownie dokładając kolejne partie. W ten sposób otrzymujemy wrażenie przestrzenności. Ta technika świetnie sprawdza się podczas lukrowania piernikowych topperów. 

 

Efekt 3D

W tej technice za pomocą gęstego lukru królewskiego, można osiągnąć przestrzenne, trójwymiarowe wzory. Dzięki odpowiedniej gęstości oraz nakładaniu lukru etapami można stworzyć piękne kwiaty, rozety, rzeźbiarskie kompozycje, czy uzyskać efekt „wyjścia” kompozycji z tła ciasteczka.

Bardzo pomocne (choć nie konieczne) w uzyskaniu efektu 3D jest korzystanie z tylek cukierniczych.

 

Koronki

Jest to technika polegająca na uzyskaniu efektu delikatnej koronki. Na powierzchnię piernika wylewa się bardzo rzadki lukier, podsusza, a następnie za pomocą lukru do pisania wykonuje się dekoracje: kropeczki, dziurki i  obramowania koronki. Wzorem koronki można udekorować całą powierzchnię piernika lub tylko jego fragment.

 

Haft pędzlem (brush embroidery)

Technika, która pozwala na uzyskanie efektu kwiatowego haftu na wylukrowanym ciastku. 
Na wyschniętej powierzchni lukru wykonuje się linie z lukru do pisania (to brzegi płatków),
a następnie za pomocą płaskiego pędzelka rozciera lukier do środka. W ten sposób uzyskuje się wzór płatka. Na powierzchni roztartego lukru ponownie lukruje się linię i rozciera. I tak aż do momentu uzyskania wzoru kwiatu.

 

Transfer

To nic innego jak dekorowanie wylukrowanego ciasteczka/pierniczka wcześniej przygotowanymi
i wyschniętymi drobnymi dekoracjami.

Bardzo pomocna technika, która pozwala na skrócenie sobie czasu pracy i przygotowanie wcześniej chociaż części dekoracji.

Drobne elementy wykonujemy na sztywnej folii , następnie suszymy i tak przygotowane możemy przechowywać w szczelnym pudełku. Technika ta pozwala na stworzenie najrozmaitszych wzorów – wystarczy pod folię podłożyć szablon z nadrukowanym odpowiednim wzorem i lukrować według niego.

Gotowe elementy przyklejamy gęstym lukrem do wstępnie wylukrowanego (suchego) ciasteczka i gotowe.

 

Papier waflowy

Technika bardzo efektowna, pozwalająca na uzyskanie delikatnych, półprzezroczystych dekoracji. Dzięki papierowi waflowemu można w dość łatwy sposób stworzyć trójwymiarowe dekoracje np. kwiaty. Dzięki wykrojnikom można wyciąć z niego najrozmaitsze wzory. Na papierze waflowym można również nadrukowywać lub kaligrafować napisy.

Dekoracje z papieru waflowego przyklejamy do lukru za pomocą kleju spożywczego lub gęstego lukru królewskiego.

 

Dekoracje z masy cukrowej

Najczęściej odciskane z mat silikonowych. Pozwalają na szybką dekorację, tworzenie reliefów
i skomplikowanych wzorów (kokardki, amorki, pióra, ramki, itd.).

Dekoracje z masy cukrowej przyklejamy do powierzchni wyschniętego lukru za pomocą kleju spożywczego lub gęstego lukru.

 

Złoto i srebro jadalne

Droga, ale efektowna technika. Płatki srebra lub złota przyklejamy do powierzchni wyschniętego lukru wcześniej lekko zwilżonego wódką. Złoto i srebro jadalne nakładamy raczej punktowo i tylko na fragmentach ciasteczka.

 

Szablony

To szybki sposób na uzyskanie dość precyzyjnej dekoracji. Wystarczy przyłożyć szablon do suchej, wylukrowanej powierzchni piernika i za pomocą szpatułki nałożyć warstwę gęstego lukru. W ten sposób można stworzyć na ciasteczku skomplikowane ornamenty oraz napisy.

 

Maty, faktury

Szybki i bardzo efektowny sposób dekoracji. Polega na tym, że w nieco gęstszym i lekko podsuszonym lukrze odciskamy wzór z maty silikonowej lub innego materiału o interesującej fakturze. Ciastko suszymy wraz z matą, następnie zdejmujemy matę i podziwiamy piękną fakturę na naszym ciastku.

 

Malowanie na mokro

Ta technika polega na malowaniu dekoracji na wyschniętym lukrze. Wzory maluje się za pomocą pędzelków i barwników spożywczych rozpuszczonych w wódce.

Można w ten sposób uzyskać bardzo delikatny, akwarelowy efekt dekoracji.

 

Malowanie na sucho

Podobnie jak w przypadku wcześniejszej techniki, malujemy na wyschniętym lukrze. Tym razem jednak suchymi barwnikami (najlepiej pyłkami). Efekt kolorystyczny uzyskuje się przez stopniowe wcieranie pyłku za pomocą suchego pędzla w powierzchnię lukru.

Ta technika pomaga również w podkreśleniu wrażenia przestrzeni w technice małych wypukłości.

 

Aerograf

To bardzo pomocne urządzenie, dzięki któremu w szybki sposób można uzyskać ciekawe efekty.
W połączeniu z szablonami pozwala na stworzenie efektownej dekoracji malarskiej. Jest niezastąpiony w przypadku efektu ombre lub efektu cieniowania brzegów ciastka.

 

Clean brush

Technika wymagająca nieco więcej wprawy.

Powierzchnię wyschniętego lukru spryskuje się kilkoma różnokolorowymi warstwami barwnika spożywczego (aerograf), następnie za pomocą suchego pędzla (najlepiej płaskiego) maluje się po barwnej powierzchni uzyskując wzory np. kwiatowe.

 

Posypki, owoce liofilizowane, jadalne kwiaty

Najprostszy, najszybszy sposób na ciekawą dekorację lukrowanych ciasteczek i pierniczków. Wystarczy wypełnić tło ciasteczka, a następnie na powierzchnię mokrego lukru wysypać kolorową posypkę, czy pachnące owoce. Następnie ciasteczko suszymy jak zawsze.

Możliwości wykorzystania lukru królewskiego do dekoracji są ogromne. Istnieje kilka podstawowych technik dekorowania nim ciasteczek i pierniczków. Warto je znać, przetestować, a dla większego efektu mieszać i łączyć je ze sobą. Warto również obserwować trendy i techniki, które pojawiają się w słodkim świecie.

Miłej zabawy i słodkiego dnia!

Ela Dzikowska

Ela Dzikowska

Dekoratorka pierniczków i ciastek

 

Cześć, mam na imię Ela.

Moja historia również pokazuje, że los jest przewrotny.

Z wykształcenia jestem Konserwatorką Dzieł Sztuki, z miłości dekoratorką pierniczków i ciasteczek.

Wszystko zaczęło się 5 lat temu. Początkowo była to tylko ciekawość, jednak bardzo szybko wpadłam w lukier po same uszy i „pierniczenie” stało się moją pasją. Zdobienie pierniczków lukrem królewskim to w tym momencie całe moje życie i zajmuję się tym nieustannie. Przygotowuję pierniczki dla klientów indywidualnych i firmowych, kocham tworzyć piernikowe toppery, które później są dekoracją na tortach.

Nie spodziewałam się, że właśnie tak będzie wyglądała moja działalność twórcza… jednak jestem z tego powodu szczęśliwa!

1 komentarz

  1. Dszsz

    Mam pytanie czym robi się te czarne linie obwódki na lukrze?

Autorka Bloga: Ula Stępniak

Bazując przez lata tylko na jednym produkcie, zbudowałam firmę, która generuje co roku setki tysięcy złotych przychodu. Współpracuję z największymi firmami w kraju: CD Project, Chanel, Skanska, Pandora.
Od lat pracuję nad swoim rozwojem w zakresie marketingu i pomagam innym kobietom wdrożyć go w życie, aby ich słodki talent zaowocował zyskownym biznesem.

Ostatnie wpisy

Samotność w biznesie

Moi rodzice całe życie pracowali w tzw budżetówce. 25 lat u jednego pracodawcy bo pracę trzeba szanować i się cieszyć z tego, co jest. Nieważne, że szef ciśnie i bierzesz robotę do domu nie mając za to dodatkowej zapłaty. Nieważne, że beczysz z bezsilności, a pójście...

Najczęstsze błędy podczas przygotowania bezy

Beza może być za każdym razem idealna. Ten proces może być powtarzalny, niezależnie od wilgoci panującej w pomieszczeniu. Aby tak było, poznaj garść wskazówek na dobry początek oraz dowiedz się, jakie są najczęściej popełniane błędy podczas przygotowania tego deseru....

Jak dobrze dekorować słodycze?

Ryzykujesz utratę zainteresowania w tłumie konkurencji na rynku, gdzie oferta zlewa się w morzu reklam, a przesyt zdjęć, filmów i reelsów jest nieunikniony. Dzisiaj estetyka to klucz, a dodatkowa personalizacja obiecuje pełnię...