Słodki słownik [WPIS AKTUALIZOWANY]

Marketing, Od Kuchni, Prowadzenie Firmy | 2 Komentarze

Słodka branża ma swój slang i czasami żalicie mi się, że nie do końca rozumiecie, co do Was piszę (mówię) ja lub inne dziewczyny w naszych grupach. I właśnie z tego powodu chcę Was zaprosić do wspólnego tworzenia słownika. Pierwsze pojęcia już wyjaśniłam. Teraz czekam, aż napiszecie w komentarzach, co jeszcze może być nie do końca zrozumiałe, szczególnie dla początkującej torciary:

  1. Candy bar – stół ze słodyczami często pełniący jedną z głównych atrakcji przyjęcia. Zarówno słodycze, jak i sam stół są udekorowane. Całość jest spójna i tworzy piękny widok.
  2. Food cost – jest to realny koszt wszystkich produktów, które są niezbędne do przygotowania określonego deseru/ tortu. W przypadku słodyczy na wynos do food costu należy wliczyć również cenę podkładu, opakowania. 
  3. Naked cake – “goły” tort, widoczne są w nim wszystkie warstwy tortu: biszkopt, krem. Tort, mimo że wydaje się być prosty w wykonaniu, jest wyzwaniem.
  4. Sable – cienkie, kruche ciastko. Często używane jako spód pod monoporcje.
  5. Tynk – krem na bazie masła, którym “wykańczamy” tort. Pełni rolę ochronną (dzięki niemu biszkopt i krem się nie wysusza) oraz dekoracyjną. Krem ten jest dość tłusty, dlatego, aby go zabarwić należy użyć barwników na bazie oleju.

Wpis będę aktualizowała, dlatego czekam na Wasze sugestie!

Ula Stępniak

Ula Stępniak

Od 10 lat prowadzi pracownię cukierniczą Słodki Muffin w Warszawie. 

Autorka wielu tortów, m.in. dla Sir Paula Mc’Cartneya, kreatorka smaku i przedsiębiorczyni.

Na jej webinary zapisuje się co miesiąc ponad 1000 osób, a Facebookowe wyzwanie zgromadziło ponad 1000 uczestników zainteresowanych jej wiedzą o wycenie tortów. 

Jest autorką 6 ebooków, a także ponad 100 artykułów na blogu. Jej twórczość to połączenie najlepszych przepisów, wiedzy cukierniczej i praktycznych porad na temat prowadzenia słodkiego biznesu.

Pasję do robienia tortów łączy z byciem mamą dwójki słodkich łobuziaków oraz kibicowaniem meczom piłki siatkowej.

2 komentarze

  1. Ania

    Cześć, ja bym chciała dowiedzieć się, co to jest namelaka, cremoux i jakie są pomiędzy nimi różnice. Podobnie z compote – czym różni się od „zwykłego” dżemu, frużeliny lub konfitury?

  2. Jj

    Dla mnie niezrozumiale jest pojęcie namelak

Autorka Bloga: Ula Stępniak

Bazując przez lata tylko na jednym produkcie, zbudowałam firmę, która generuje co roku setki tysięcy złotych przychodu. Współpracuję z największymi firmami w kraju: CD Project, Chanel, Skanska, Pandora.
Od lat pracuję nad swoim rozwojem w zakresie marketingu i pomagam innym kobietom wdrożyć go w życie, aby ich słodki talent zaowocował zyskownym biznesem.

Ostatnie wpisy

Samotność w biznesie

Moi rodzice całe życie pracowali w tzw budżetówce. 25 lat u jednego pracodawcy bo pracę trzeba szanować i się cieszyć z tego, co jest. Nieważne, że szef ciśnie i bierzesz robotę do domu nie mając za to dodatkowej zapłaty. Nieważne, że beczysz z bezsilności, a pójście...

Najczęstsze błędy podczas przygotowania bezy

Beza może być za każdym razem idealna. Ten proces może być powtarzalny, niezależnie od wilgoci panującej w pomieszczeniu. Aby tak było, poznaj garść wskazówek na dobry początek oraz dowiedz się, jakie są najczęściej popełniane błędy podczas przygotowania tego deseru....

Jak dobrze dekorować słodycze?

Ryzykujesz utratę zainteresowania w tłumie konkurencji na rynku, gdzie oferta zlewa się w morzu reklam, a przesyt zdjęć, filmów i reelsów jest nieunikniony. Dzisiaj estetyka to klucz, a dodatkowa personalizacja obiecuje pełnię...