Jakie tylki są Ci potrzebne, aby udekorować pierniki na święta?

Pierniki

Z tego wpisu dowiesz się, jakie rodzaje tylek są najbardziej przydatne w dekorowaniu pierników na Boże Narodzenie. Wykorzystaj tę wiedzę hobbystycznie lub biznesowo, bo pierniki, jako dodatek do zamówień na torty i babeczki, w okresie około Bożego Narodzenia się doskonale.

Święta to wspaniały czas na wyrażenie swojej kreatywności poprzez dekorowanie pierników lukrem królewskim. Jednym z kreatywnych narzędzi, które przydadzą Ci się do dekoracji, są tylki cukiernicze. Tylki to metalowe końcówki, które mocuje się do worka cukierniczego, pozwalając na precyzyjne nakładanie lukru i tworzenie różnych wzorów. Są idealne do lukru i do różnych kremów.

  1. Tylka okrągła 

Okrągłe tylki to jedne z  tych najbardziej podstawowych i wszechstronnych. Są idealne do wypełniania obszarów piernika lukrem królewskim, tworzenia konturów, koronek oraz do pisania i podpisywania na piernikach. Jeśli planujesz ozdobić pierniczki koronkami, choinkami lub innymi wzorami, to okrągłe tylki to niezbędne narzędzie.

  1. Tylka-gwiazdka 

Tylki w kształcie gwiazdek to must-have podczas ozdabiania świątecznych pierników. Dzięki nim stworzysz efektowne gwiazdy, śnieżynki, aniołki i wiele innych świątecznych wzorów. Gwiazdki nadają piernikom urok i magię, która idealnie pasuje do atmosfery Bożego Narodzenia. Efektowne wzory powstają szybko i nie potrzeba do nich zbyt wielkiego przygotowania.

  1. Tylka-płatek 

Tylki w kształcie płatków to świetny wybór do tworzenia delikatnych, kwiatowych wzorów na piernikach. Świetnie nadadzą się do dekoracji ozdób choinkowych, kwiatuszków i innych detali. Za ich pomocą stworzysz piękne falbanki, wstęgi i chionki. Przygotujesz też królową świąt Bożego narodzenia – gwiazdę betlejemską. Jeśli lubisz subtelne i romantyczne dekoracje, tylki w kształcie płatków są dla Ciebie.

  1. Tylka-listek 

Tylki w kształcie listków to doskonałe narzędzie do tworzenia ozdób związanych z naturą, takich jak gałązki jemioły, listki lauru czy dekoracje w stylu boho. Dzięki nim pierniczki nabiorą świeżości i naturalnego uroku. Tą tylką również przygotujesz gwiazdę betlejemską, w zdecydowanie łatwiejszy sposób niż tylką-płatek. 

Oprócz tych podstawowych tylek, istnieje wiele innych kształtów i rozmiarów dostępnych na rynku. Wybierając tylki, pamiętaj o swoich osobistych preferencjach i rodzaju dekoracji, które planujesz wykonać. Niezależnie od tego, czy jesteś początkującym czy doświadczonym dekoratorem, właściwe tylki ułatwią Ci tworzenie pięknych i wyjątkowych świątecznych pierniczków.



Beata Młynarczak

Beata Młynarczak

Mistrzyni i edukatorka artystycznego dekorowania pierników

Od 2017 roku moje życie zawodowe kręci się pełną parą wokół lukru królewskiego, choć moja pasja do rękodzieła ma znacznie dłuższą historię. W tym czasie poznałam dziesiątki technik dekoracyjnych, a kilkanaście z nich doprowadziłam do mistrzostwa. Pchał mnie do tego wrodzony upór i to, że naprawdę zakochałam się w tej białej, lejącej masie…
Od zawsze moją pasją było także przekazywanie wiedzy innym ludziom. Moje dwie miłości udało się połączyć i tak powstał Słodki Decor – miejsce, w którym możesz rozwinąć swoją pasję do lukru pod moim czujnym i życzliwym okiem.

Zanim zaczęłam lukrować pełną parą, pracowałam w sklepie i kwiaciarni, a popołudniami i weekendami piekłam torty. Jestem żywym dowodem na to, że lukrowanie z pasją potrafi całkowicie odmienić życie i z chęcią przekazuję tę receptę moim kursantkom. Wkładając w to całe serce uczę kolejne pokolenia lukromaniaczek w Szkole Mistrzów Lukrowania Beaty Młynarczak oraz podczas kursów online.

0 komentarzy

Autorka Bloga: Ula Stępniak

Bazując przez lata tylko na jednym produkcie, zbudowałam firmę, która generuje co roku setki tysięcy złotych przychodu. Współpracuję z największymi firmami w kraju: CD Project, Chanel, Skanska, Pandora.
Od lat pracuję nad swoim rozwojem w zakresie marketingu i pomagam innym kobietom wdrożyć go w życie, aby ich słodki talent zaowocował zyskownym biznesem.

Ostatnie wpisy

Samotność w biznesie

Moi rodzice całe życie pracowali w tzw budżetówce. 25 lat u jednego pracodawcy bo pracę trzeba szanować i się cieszyć z tego, co jest. Nieważne, że szef ciśnie i bierzesz robotę do domu nie mając za to dodatkowej zapłaty. Nieważne, że beczysz z bezsilności, a pójście...

Najczęstsze błędy podczas przygotowania bezy

Beza może być za każdym razem idealna. Ten proces może być powtarzalny, niezależnie od wilgoci panującej w pomieszczeniu. Aby tak było, poznaj garść wskazówek na dobry początek oraz dowiedz się, jakie są najczęściej popełniane błędy podczas przygotowania tego deseru....

Jak dobrze dekorować słodycze?

Ryzykujesz utratę zainteresowania w tłumie konkurencji na rynku, gdzie oferta zlewa się w morzu reklam, a przesyt zdjęć, filmów i reelsów jest nieunikniony. Dzisiaj estetyka to klucz, a dodatkowa personalizacja obiecuje pełnię...