Jeden z ważniejszych tematów z biznesowego punktu widzenia. Jeżeli za nisko wycenimy tort, to możemy się narazić na straty. Z drugiej strony, jeżeli podamy zbyt wysoką cenę, to odstraszymy klienta.
Na co więc zwrócić uwagę i co jest najbardziej istotne przy wycenach dużych tortów (nie tylko tych weselnych)?
Dostosuj cenę do miejsca w którym mieszkasz (wiadomo, że w zależności od lokalizacji ceny są bardzo różne) oraz do swoich umiejętności. Nie dowiemy się czego oczekuje od nas klient bez rozmowy z nim.
Musimy “wyciągnąć” z niego jak największą ilość informacji, żeby dopasować ofertę do jego potrzeb.
Pytam więc:
- gdzie odbędzie się przyjęcie (znam większość sal weselnych)
- na jaką liczbę osób jest planowane
- jaki będzie motyw przewodni
- czy jest jakaś wymarzona wizja tortu
- czy są preferencje smakowe
Dzięki tej wiedzy wiem, co mogę zaproponować, jaki tort będzie pasował do klimatu sali. Jeżeli sala jest w stylu glamour, a para młoda marzy o torcie boho, to rozmawiamy o tym jak pogodzić te dwa światy, żeby do siebie pasowały.
Wiem co jest dla pary ważne.
Przedstawiam swoją wizję tortu, omawiam jego wygląd i smak. Jeżeli para daje mi “wolną rękę” w dekoracji, to omawiam najważniejsze elementy czyli to: z ilu pięter będzie się składał tort, czy będzie pokryty kremem, masą cukrową itp. I jakie dekoracje przewiduję – kwiaty, koronka, toper… Tak, żeby para młoda wiedziała czego może się spodziewać.
I przechodzimy do wyceny. Przyjęłam cenę za porcję.
Ustaliłam cenę za:
- naked/seminaked
- krem
- masę cukrową
I trzymam się tego sztywno. Jeśli więc, naked to 15zł/porcję, a mamy tort na 100 porcji, to cena wyjściowa będzie wynosiła 1500zł. Do tego dojdzie koszt kwiatów lub owoców, ewentualnie topera. I już.
Trochę inaczej wygląda wycena tortów, gdzie mamy kilka różnych elementów np. tort w masie, ozdoby z papieru waflowego, koronkę itd.
Wtedy patrzę na tort jako całość i wyceniam projekt. Wiem, mniej więcej ile czasu zajmie mi zrobienie ozdób i jestem w stanie określić cenę „dodatków”. Np. tort dla 100 osób w masie, z koronką na 2 piętrach, 1 piętro złote plus kwiaty z papieru to koszt od 3000 zł. Klientowi, który zaakceptował cenę proponuję spotkanie degustacyjne, na którym prezentuję 3 wybrane przez niego wersje smakowe.
Takie spotkanie w 99% kończy się podpisaniem umowy 😉
NIGDY nie wyceniam tortów na kilogramy i nie odmawiam degustacji.
To moje ABC wyceny tortów weselnych.
Więcej o wycenach i o tym, jak sobie z nimi radzić będziemy omawiały w Słodkim Klubie, którego sprzedaż rusza już dziś! Zapisać do Klubu można się tylko przez 2 tygodnie, potem ten dostęp będzie zamknięty, a kolejna edycja rusza za pół roku.
Zapraszam na stronę www.slodkiklub.pl po więcej szczegółów.
0 komentarzy