Wycena tortów weselnych

Od Kuchni | 3 Komentarze

Jeden z ważniejszych tematów z biznesowego punktu widzenia. Jeżeli za nisko wycenimy tort to możemy się narazić na straty. Z drugiej strony jeżeli podamy zbyt wysoką cenę, to odstraszymy klienta. Na co więc zwrócić uwagę i co jest najbardziej istotne przy wycenach dużych tortów (nie tylko tych weselnych)?

Dostosuj cenę do miejsca w którym mieszkasz (wiadomo, że w zależności od lokalizacji ceny są bardzo różne) oraz do swoich umiejętności
Nie dowiemy się czego oczekuje od nas klient bez rozmowy z nim. Musimy wyciągnąć z niego jak największą ilość informacji, żeby dopasować ofertę do jego potrzeb. Pytam więc:

  • gdzie odbędzie się przyjęcie (znam większość sal weselnych)
  • na jaką liczbę osób jest planowane
  • jaki będzie motyw przewodni
  • czy jest jakaś wymarzona wizja tortu 
  • czy są preferencje smakowe

Dzięki tej wiedzy wiem co mogę zaproponować, jaki tort będzie pasował do klimatu sali. Wiem też co jest dla pary ważne. Przedstawiam swoją wizję tortu, omawiam jego wygląd i smak.
I przechodzimy do wyceny. 
Przyjęłam cenę za porcję. Ustaliłam cenę za:

  • naked/seminaked
  • krem
  • masę cukrową

I trzymam się tego sztywno. Jeśli więc naked to 15zł za porcję, a mamy tort na 100 porcji, to cena wyjściowa będzie wynosiła 1500zł. Do tego dojdzie koszt kwiatów albo owoców, ew. topera. I już. 
Trochę inaczej wygląda wycena tortów gdzie mamy kilka różnych elementów np. tort w masie, ozdoby z papieru, koronkę itd. Wtedy patrzę na tort jako całość i wyceniam projekt. Wiem mniej więcej ile czasu zajmie mi zrobienie ozdób i jestem w stanie określić cenę „dodatków”. Np. tort dla 100 osób w masie, z koronką na 2 piętrach, 1 piętro złote plus kwiaty z papieru to koszt od 3000zł.

Klientowi, który zaakceptował cenę proponuję spotkanie degustacyjne, na którym prezentuję 3 wybrane przez niego wersje smakowe. Takie spotkanie w 99% kończy się podpisaniem umowy.
NIGDY nie wyceniam tortów na kilogramy i nie odmawiam degustacji. Jeżeli tort ma być malutki (poniżej 50 porcji), degustacja jest płatna 50 zł.

Więcej szczegółów o wycenie, prowadzeniu słodkiego biznesu znajdziesz w ebooku:

Ula Stępniak

3 komentarze

  1. Agnieszka

    Cieszę się bardzo że odkryłam Twój blog…. Jest super. I nasuwa mi się pytanie , dlaczego nie ustalasz ceny za kilogram tortu? I skąd wiesz Ile porcji wyjdzie z tortu, skoro z reguły na każdej sali weselnej kroją inne porcje, czyli czasem cieńsze czasem grubsze… Proszę o odpowiedź w wolnej chwili???

  2. Ula Stępniak

    Dziękuję za miłe słowa, Agnieszka 🙂
    Nie ustalam ceny za kilogram, ponieważ każdy smak tortu ma inną wagę, co nie oznacza, że jeśli tort waży 3kg, to wystarczy go dla 30 osób.
    Prosty przykład – tort czekoladowy z prażynką, wiórkami czekolady i malinami. Fi 16 cm, waga 2900g. Teoretycznie powinien wystarczyć dla ok 25 osób. Ale z fi 16 wykroimy od 10 do 15 porcji.
    Dlatego mam swoje średnice, które od lat się sprawdzają i wiem jakie średnice zrobić, żeby tort wystarczył dla 100, 200 czy 300 osób 🙂

    • aldona

      Hej Ula, twój blog jest super, ale powiedz mi czy znajdę gdzieś przelicznik składników na biszkopt w zależności od fi? chodzi mi o fi 16 i fi 22

Autorka Bloga: Ula Stępniak

Bazując przez lata tylko na jednym produkcie, zbudowałam firmę, która generuje co roku setki tysięcy złotych przychodu. Współpracuję z największymi firmami w kraju: CD Project, Chanel, Skanska, Pandora.
Od lat pracuję nad swoim rozwojem w zakresie marketingu i pomagam innym kobietom wdrożyć go w życie, aby ich słodki talent zaowocował zyskownym biznesem.

Ostatnie wpisy

Samotność w biznesie

Moi rodzice całe życie pracowali w tzw budżetówce. 25 lat u jednego pracodawcy bo pracę trzeba szanować i się cieszyć z tego, co jest. Nieważne, że szef ciśnie i bierzesz robotę do domu nie mając za to dodatkowej zapłaty. Nieważne, że beczysz z bezsilności, a pójście...

Najczęstsze błędy podczas przygotowania bezy

Beza może być za każdym razem idealna. Ten proces może być powtarzalny, niezależnie od wilgoci panującej w pomieszczeniu. Aby tak było, poznaj garść wskazówek na dobry początek oraz dowiedz się, jakie są najczęściej popełniane błędy podczas przygotowania tego deseru....

Jak dobrze dekorować słodycze?

Ryzykujesz utratę zainteresowania w tłumie konkurencji na rynku, gdzie oferta zlewa się w morzu reklam, a przesyt zdjęć, filmów i reelsów jest nieunikniony. Dzisiaj estetyka to klucz, a dodatkowa personalizacja obiecuje pełnię...