Expo Sweet – czy to impreza tylko dla starych wyjadaczy?

Wydarzenia | 1 komentarz

Emocje po Expo Sweet pomału opadają. Konkurs tortów artystycznych i konkurs otwarty wzbudziły wiele dyskusji. Przeczytałam też mnóstwo komentarzy odnośnie samej imprezy – organizatorów, wystawców. Kilka bardzo mnie zdziwiło, kilka rozbawiło. Pojawiły się głosy porównujące CFP do Expo Sweet, pojawiły się też komentarze, że jest to impreza tylko dla dużych firm, głównie dla lodziarzy, a dla „torciar” nie ma nic..

Postanowiłam wybrać się na Expo raz jeszcze sprawdzając przy okazji czy faktycznie jest to impreza dla wszystkich czy tylko dla „starych wyjadaczy”. Wcieliłam się w rolę początkującej torciary, która dopiero zaczyna swój romans z biznesem.

 

Oto, co zaobserwowałam:

 

Pokazy i warsztaty

Organizatorzy zadbali o to, żeby każdy znalazł coś dla siebie. Na stoiskach poszczególnych wystawców można było obejrzeć pokazy mistrzów cukiernictwa i sugarcraftingu. Niesamowite było to, że na co dzień osoby te są mało dostępne, a tu na wyciągnięcie ręki odpowiadały nawet na najtrudniejsze pytania, pokazywały różne techniki i sposoby wykonania danej figurki.

Warsztaty otwarte (wystarczyło zapisać się na listę). Osobiście zainteresował mnie temat „Czy słodkie musi być niezdrowe”. Były tez warsztaty poświęcone zatrudnieniu pracowników spoza Unii Europejskiej, o tym, jak zorganizować swój biznes, warsztat o nowych recepturach i połączeniach smaków.

 

Ogromna ilość wystawców

W jednym miejscu było dosłownie wszystko! Od posypek, czekolad, półproduktów poprzez masy cukrowe, barwniki, papilotki aż po blachy, miksery, piece. Dowiedziałam się, na co zwrócić uwagę przy zakupie miksera i kiedy są promocje na piece konwekcyjne 😉 Podczas rozmowy z producentem mojej ulubionej czekolady dowiedziałam się jakie nowości wkrótce się pojawiają, dostałam katalog z przepisami na monoporcje i mogłam spróbować ciasteczek z czekoladą ruby.

 

Inspiracje

Po wyjściu z targów czacha mi dymiła od nowych pomysłów. Spróbowałam kilku świetnych połączeń smaków. Jadłam lody, ale przecież te połączenia będą równie wspaniałe w tortach. Zafascynował mnie smak mandarynki z pistacją i wanilii i czerwonym pieprzem. Obejrzałam wspaniałe torty artystyczne z konkursu otwartego i z mistrzostw Polski. Widziałam kilka fajnych pomysłów na wykorzystanie mas cukrowych i papieru waflowego. Już nie mogę się doczekać, kiedy będę miała okazję je przetestować.

 

Nowości

Targi często są okazją dla producentów do zaprezentowania nowości. I tak dowiedziałam się, że niedługo na rynek wejdzie nowa masa cukrowa do figurek, o fajnym produkcje do koronek i literek, mogłam zobaczyć jak prezentują się gotowe półprodukty i wyrobić swoje dane na ten temat. 😉

 

Zakupy

Oczywiście nie wszystkie firmy miały możliwość zakupu na miejscu swoich produktów, ale część hurtowni miała dość fajnie zaopatrzone stoiska. Nie nastawiałam się na super zakupy, ale i tak wyszłam z targów z nową porcją barwników, foremką do czekolady i super koszulką.

 

Odkrycia

Za każdym razem na Expo odkrywam nowe, fajne firmy. Producenci, hurtownie, ale tez całkiem małe firmy z wąską gamą produktów. Jeżeli w ofercie masz babeczki czy donuty z posypką, to odkrycie producenta, który takie posypki oferuje w atrakcyjnych cenach, jest na wagę złota.

 

Ludzie

Ahhhh ile ja osób spotkałam! Jak fajnie było porozmawiać na żywo. Zazwyczaj tylko przez fb albo na Instagramie a tutaj można wymienić się poglądami, połazić razem po stoiskach, pójść na kawę. Pośmiać się i wyściskać 😉

Ja te targi uwielbiam i uważam, że są atrakcyjne zarówno dla piekarni, kawiarni, cukierni, jak i lodziarni. Ilość wystawców, warsztatów i konkursów jest oszałamiająca.

I teraz słów kilka na temat samego konkursu tortów artystycznych.. Konkurs ten od zawsze wzbudza duże emocje. Nic dziwnego – prace uczestników oceniane są przez tysiące osób, które biorą udział w targach. Każda z tych osób wydaje swoją opinię zwracając uwagę głównie na duży tort dekorowany. Tymczasem jury ocenia kilka elementów i dopiero po podliczeniu wszystkich punktów z kryteriów głównych wydawany jest werdykt.

 

Jury ocenia trzy kategorie:

  • ­tort okolicznościowy – tu jury pod uwagę bierze między innymi wygląd, estetykę, dobór barw, ilość zastosowanych technik czy oryginalność formy
  • tort degustacyjny – Każdy z uczestników przygotowuje tort degustacyjny dla wszystkich jurorów oraz części publiczności. Za tę kategorię można otrzymać w sumie 100 punktów więcej niż za sam tort okolicznościowy! Oceniane jest między innymi: kreatywność, kompozycja smakowa czy złożoność kompozycji.
  • element dekoracyjny – Uczestnicy konkursu otrzymują ekspozytor, którego dekorację muszą przygotować podczas trwania konkursu. Element dekoracyjny musi nawiązywać do tortu dekoracyjnego. Jury ocenia stopień trudności wykonania, ilość zastosowanych technik, ale też czystość i organizację pracy. Za element dekoracyjny można otrzymać tyle samo punktów, co za tort okolicznościowy.

Oceniając prace uczestników konkursu, zapominamy o tym, że jury ocenia nie tylko tort dekoracyjny. Poddajemy ocenie pracę, nie zwracając uwagi na to, ile technik zostało w niej wykorzystanych, jaki był stopień trudności wykonania, czy temat został dobrze zaprezentowany. Mam nadzieję, że dzięki temu artykułowi będziecie już wiedzieli, jak to działa i na co zwrócić uwagę.

Ula Stępniak
Ula Stępniak
Ula Stępniak
Ula Stępniak
Ula Stępniak
Ula Stępniak
Ula Stępniak

Już 25.02 premiera ebooka

Tajemnice Słodkiego Biznesu,

czyli jak odnieść sukces

Ula Stępniak

1 komentarz

  1. Aneta

    Cudo! W tym roku nie było mi dane być na targach ale dzięki Tobie i temu jak opisałas mogłam choć w części w tym uczestniczyć.
    Dziękuję

Autorka Bloga: Ula Stępniak

Bazując przez lata tylko na jednym produkcie, zbudowałam firmę, która generuje co roku setki tysięcy złotych przychodu. Współpracuję z największymi firmami w kraju: CD Project, Chanel, Skanska, Pandora.
Od lat pracuję nad swoim rozwojem w zakresie marketingu i pomagam innym kobietom wdrożyć go w życie, aby ich słodki talent zaowocował zyskownym biznesem.

Ostatnie wpisy

Samotność w biznesie

Moi rodzice całe życie pracowali w tzw budżetówce. 25 lat u jednego pracodawcy bo pracę trzeba szanować i się cieszyć z tego, co jest. Nieważne, że szef ciśnie i bierzesz robotę do domu nie mając za to dodatkowej zapłaty. Nieważne, że beczysz z bezsilności, a pójście...

Najczęstsze błędy podczas przygotowania bezy

Beza może być za każdym razem idealna. Ten proces może być powtarzalny, niezależnie od wilgoci panującej w pomieszczeniu. Aby tak było, poznaj garść wskazówek na dobry początek oraz dowiedz się, jakie są najczęściej popełniane błędy podczas przygotowania tego deseru....

Jak dobrze dekorować słodycze?

Ryzykujesz utratę zainteresowania w tłumie konkurencji na rynku, gdzie oferta zlewa się w morzu reklam, a przesyt zdjęć, filmów i reelsów jest nieunikniony. Dzisiaj estetyka to klucz, a dodatkowa personalizacja obiecuje pełnię...