Posprzedażowa obsługa Klienta

Prowadzenie Firmy

O obsługę sprzedażową dbamy jak szalone – szkolimy się, czytamy, samodzielnie ulepszamy procesy. Czy jednak po złożeniu zamówienia nadal dbasz o doświadczenie zakupowe swoich Klientów?

Obsługa klienta jest bardzo ważnym elementem każdego biznesu. Jeśli będziesz odbierała telefony, oddzwaniała, odpisywała na wiadomości szybko i konkretnie, to  zwiększasz prawdopodobieństwo, że klient złoży zamówienie właśnie u Ciebie. 

I o ile o proces zakupowo-doradczy bardzo dbamy i rzetelnie wywiązujemy się ze swoich obowiązków, to kompletnie zapominamy o obsłudze posprzedażowej. A ta, moi mili, jest równie ważna.

Zastanówmy się najpierw dlaczego tak niechętnie kontaktujemy się z klientami po procesie zakupu. Często słyszę, że: 

  • „boję się zapytać czy smakowało bo co będzie jeśli nie..”,
  • „głupio mi jest poprosić o opinię”,
  • „nie wiem co napisać, o co zapytać”.

Widzę to tak: 

Po pierwsze: Jak nie zapytasz klienta o wrażenia, to nigdy nie będziesz wiedziała, jakie błędy możesz poprawić. Ba, nawet nie będziesz wiedziała, że jakieś błędy robisz. Rodzina i najbliżsi są z Ciebie dumni i nie chcą sprawić Ci przykrości mówiąc, że coś im nie pasowało w torcie. Albo nawet nie wiedzą, że można inaczej…

Dzięki temu, że pytałam klientów czy im smakowało i czy wszystko było ok, dowiedziałam się między innymi, że patera na babeczki się nie sprawdziła, krem szybko popłynął, a tort był za duży. Mogłam poprawić swoje błędy. Zainwestowałam w inną paterę, zmieniłam krem babeczkowy i policzyłam wielkość średnic w tortach. 

Pytaj swoich klientów o wrażenia! Nawet jeśli usłyszysz, że coś poszło nie do końca tak jak chciałaś, to po chwili zastanowienia i przeboleniu uczucia porażki, będziesz mogła wziąć byka za rogi i naprawić błąd. Natomiast, tkwiąc w przekonaniu, że wszystko jest ok, możesz nawet nie zorientować się, że klienci na coś narzekają i coś im nie odpowiada* 

Od razu małe wyjaśnienie: wiem, że nie dogodzisz wszystkim. Każdy ma inny gust, inny smak. Jeśli jednak 10 klientów powie Ci, że krem waniliowy jest za słodki, to warto to przemyśleć.

Po drugie: Jeśli nie poprosisz o opinię, to raczej klient się sam nie zreflektuje żeby ją dodać. Nawet więcej: Ci klienci, których o opinię poprosisz o tym zapomną, albo nie będą mieli na to ochoty. Na 10 klientów opinię zostawi 2. Warto więc się przypomnieć i w miły sposób dać znać, że Ci zależy na rekomendacji. 

Po trzecie: Jeśli nie wiesz o co mogłabyś zapytać klienta, to spróbuj „wejść w jego buty”. Wyobraź sobie, że kupiłaś tort na urodziny swojej pociechy a dwa dni później otrzymujesz maila: „Dzień dobry, chciałam zapytać o Pani wrażenia z ostatniej naszej współpracy. Czy tort spodobał się solenizantce i czy smakował? Będę wdzięczna za każdą wskazówkę, która pozwoli mi się dalej rozwijać. Miłego dnia, Ula” 

Noooo, ja bym się ucieszyła z takiej wiadomości. Bo widzę, że dziewczynie zależy i że wkłada w swoją pracę całe serce. Na pewno bym jej odpisała. 

Kolejnym ważnym aspektem obsługi posprzedażowej jest troska i dbanie o klienta. Ostatnio opowiadałam na swoim Instagramie, w jaki sposób dbam o swoich stałych klientów. 

Zrobienie kilku sztuk babeczek do tortu czy odłożenie małego boxa ze słodyczami z candy baru dla Pary Młodej to żadne duże wyzwanie, a sprawia ogromną radość. Tak jak krówka, którą dostajesz wraz z zamówioną kiecką. Mała rzecz, a cieszy.

Ula Stępniak
Ula Stępniak

Ula Stępniak

Od 10 lat prowadzi pracownię cukierniczą Słodki Muffin w Warszawie. 

Autorka wielu tortów, m.in. dla Sir Paula Mc’Cartneya, kreatorka smaku i przedsiębiorczyni.

Na jej webinary zapisuje się co miesiąc ponad 1000 osób, a Facebookowe wyzwanie zgromadziło ponad 1000 uczestników zainteresowanych jej wiedzą o wycenie tortów. 

Jest autorką 6 ebooków, a także ponad 100 artykułów na blogu. Jej twórczość to połączenie najlepszych przepisów, wiedzy cukierniczej i praktycznych porad na temat prowadzenia słodkiego biznesu.

Pasję do robienia tortów łączy z byciem mamą dwójki słodkich łobuziaków oraz kibicowaniem meczom piłki siatkowej.

0 komentarzy

Autorka Bloga: Ula Stępniak

Bazując przez lata tylko na jednym produkcie, zbudowałam firmę, która generuje co roku setki tysięcy złotych przychodu. Współpracuję z największymi firmami w kraju: CD Project, Chanel, Skanska, Pandora.
Od lat pracuję nad swoim rozwojem w zakresie marketingu i pomagam innym kobietom wdrożyć go w życie, aby ich słodki talent zaowocował zyskownym biznesem.

Ostatnie wpisy

Samotność w biznesie

Moi rodzice całe życie pracowali w tzw budżetówce. 25 lat u jednego pracodawcy bo pracę trzeba szanować i się cieszyć z tego, co jest. Nieważne, że szef ciśnie i bierzesz robotę do domu nie mając za to dodatkowej zapłaty. Nieważne, że beczysz z bezsilności, a pójście...

Najczęstsze błędy podczas przygotowania bezy

Beza może być za każdym razem idealna. Ten proces może być powtarzalny, niezależnie od wilgoci panującej w pomieszczeniu. Aby tak było, poznaj garść wskazówek na dobry początek oraz dowiedz się, jakie są najczęściej popełniane błędy podczas przygotowania tego deseru....

Jak dobrze dekorować słodycze?

Ryzykujesz utratę zainteresowania w tłumie konkurencji na rynku, gdzie oferta zlewa się w morzu reklam, a przesyt zdjęć, filmów i reelsów jest nieunikniony. Dzisiaj estetyka to klucz, a dodatkowa personalizacja obiecuje pełnię...