Formy pozyskiwania klientów
Na grupie Ula Stępniak – tajemnice słodkiego biznesu pojawiła się ankieta z możliwością dodania odpowiedzi wg Waszych sugestii.
Pytanie brzmiało:
Z jakich form promocji korzystasz?
...Wszystko co musisz wiedzieć o topperach
Skąd dokładnie i kiedy przybyły do nas toppery, tego nie pamiętają nawet najstarsi górale. Pewne jest natomiast to, że szturmem zdobyły nasze serca, brutalnie wypychając tradycyjne figurki pary młodej ze...
Jak zadbać o odbiór zamówionych tortów o umówionej godzinie?
Często na grupach pojawia się pytanie „Co robicie w sytuacji, kiedy klient nie pojawia się o umówionej godzinie po odbiór zamówienia. Czekacie, zamykacie i idziecie do domu?”
...Propozycja nie do odrzucenia, czyli jak reagować na propozycje „biznesowe”
Los podsyła nam różne możliwości i propozycje. Niektóre są naprawdę warte uwagi i zastanowienia, inne – kiepskie i nie ma co sobie nimi zawracać głowy.
...Wszystko co musisz wiedzieć o samochodzie chłodni
Samochód chłodnia nie jest warunkiem koniecznym do otwarcia słodkiego biznesu. Zakupy można zamówić z dostawą a torty rozwieźć w termoboxach. Na początku działalności można wypożyczyć odpowiedni samochód na dzień lub...
Czy tłumaczyć się klientom ze swoich cen?
Maj i sezon komunijny zbliża się wielkimi krokami. Lekkie poruszenie zaczęło się na grupach tortowych – szukamy inspiracji, wypytujemy o ceny, porównujemy swoje oferty i...
...Ułatw sobie życie
Dziwię się, kiedy w piątkowe wieczory czytam komentarze na FB „dopiero zaczynam, modlę się, żeby zdążyć”, „To do której dzisiaj siedzicie? Drugiej, trzeciej?”
...Co warto zlecić a co można zrobić samemu na początku w słodkim biznesie?
Technolodzy, architekci specjalizujący się w gastro, konsultanci ds. przystosowania lokalu do wymóg sanepidu, konsultanci do spraw rozwoju cukierni itd. itd. Ogólnie usługi zewnętrzne dla zaczynających i nie tylko. Warto, nie...
Expo Sweet – czy to impreza tylko dla starych wyjadaczy?
Emocje po Expo Sweet pomału opadają. Konkurs tortów artystycznych i konkurs otwarty wzbudziły wiele dyskusji. Przeczytałam też mnóstwo komentarzy odnośnie samej imprezy – organizatorów, wystawców. Kilka bardzo mnie zdziwiło, kilka...
Kompozycje smakowe
Jedna zasada mówi, że przy tortach artystycznych nie zarabia się na smaku tortu, tylko na dekoracjach. To dzięki nim tort zyskuje, a klienci są skłonni zapłacić za niego więcej niż...
Jak ugryźć.. tort weselny
Ile smaków proponować Parze Młodej, czy mieć katalog tortów czy za każdym razem proponować indywidualne wykonanie projektu, jak zrobić idealny biszkopt do tortów piętrowych, jak do naked… Pytania mnożą się...
Współpraca z salą weselną
W swojej 8-letniej karierze kilka razy spotkałam się z propozycją współpracy od sal weselnych. Super się cieszyłam, bo już oczyma wyobraźni widziałam, jak co tydzień jadę z minimum jednym tortem...