fbpx
Moje sposoby na kryzysowe sytuacje

Moje sposoby na kryzysowe sytuacje

Prowadzę swój słodki biznes od 10 lat. Są lepsze i gorsze momenty jak w każdej innej dziedzinie życia. Tak jak w macierzyństwie... są chwile szczęścia i takie, kiedy masz ochotę swoje dziecko wystawić na balkon (jeśli twierdzisz, że nie miewasz takich momentów, to...

czytaj dalej
Czy warto robić reklamy?

Czy warto robić reklamy?

Dawno temu przeczytałam, że wydatki na marketing są w połowie bezużyteczne. Tylko, że nikt nie wie, która to połowa. 😉 Obecnie bez reklamy trudno dotrzeć do szerszej publiczności. Nawet jeśli mamy duży fanpage czy konto na Instagramie to i tak powinniśmy wydawać...

czytaj dalej
Szkolenie – Nataliya Golombyovska. Czy warto?

Szkolenie – Nataliya Golombyovska. Czy warto?

Kiedy robiłam podsumowanie 2019 roku i zorientowałam się, że nie byłam na żadnym szkoleniu cukierniczym, postanowiłam to zmienić i zaplanowałam sobie na początek roku aż dwa takie szkolenia. W październiku przeczytałam, że Marcin Doroś planuje zaprosić Tortik Annushka...

czytaj dalej
Cukiernik po godzinach

Cukiernik po godzinach

Kilka dni temu na grupie „Ula Stępniak – tajemnice słodkiego biznesu” pojawiło się zadanie do wykonania:„Pochwal się, co ostatnio zrobiłaś tylko dla siebie. Obejrzałaś swój ulubiony film, poszłaś z przyjaciółką na kawę?” Pod postem pojawiło się mnóstwo fantastycznych...

czytaj dalej
Relacja ze Słodkiej Konferencji

Relacja ze Słodkiej Konferencji

W poprzednim wpisie – który znajdziesz TUTAJ – przybliżyłam Ci, jak przebiegały prace nad przygotowaniem Słodkiej Konferencji. Dziś czas opowiedzieć Ci o tym szczególnym wydarzeniu. Do hotelu, w którym odbywała się konferencja, przyjechaliśmy dzień wcześniej....

czytaj dalej
O organizacji Słodkiej Konferencji słów kilka

O organizacji Słodkiej Konferencji słów kilka

Kiedy po raz pierwszy pojawił się pomysł zorganizowania Słodkiej Konferencji, nie przypuszczałam, że stanie się on rzeczywistością. Ot, pomysł jak wiele innych, które przychodzą mi do głowy. Jednak czas mijał, a ja coraz bardziej się ekscytowałam na samą myśl, jak...

czytaj dalej
Od czego zacząć w słodkim biznesie

Od czego zacząć w słodkim biznesie

Pracownia cukiernicza, kawiarnia czy może cukiernia? O jakiej formie słodkiego biznesu marzysz? Jeżeli nie wiesz, od czego zacząć, jak wystartować, jak wejść w ten słodki świat, to odpowiedzi znajdziesz w tym materiale.Czy od razu trzeba rzucać pracę na etacie i...

czytaj dalej
Wszystko co musisz wiedzieć o masach cukrowych

Wszystko co musisz wiedzieć o masach cukrowych

Korzystamy z nich na co dzień. Wykorzystujemy do modelowania słodkich miśków i obkładamy nimi torty, robimy koronki i wszystkie te cuda, którymi zachwycamy naszych klientów. Masy cukrowe. Czy wiesz, jakie mają właściwości i jak je łączyć, żeby uzyskać jak najlepszy...

czytaj dalej
Jesteś dobra

Jesteś dobra

Jesteś dobra, ale czy nie możesz być jeszcze lepsza? Natchnęło mnie po kursie fotografii kulinarnej, w którym brałam udział w zeszłym tygodniu. Każdy z nas potrafi robić zdjęcia – lepiej lub gorzej, ale potrafi. Mamy aparaty w telefonach, jakieś filtry na Instagramie, możemy kupić presety i jakoś tam sobie radzimy, prawda?

czytaj dalej
I wszystko jasne

I wszystko jasne

Ostatnie tygodnie były dla mnie bardzo pracowite.Próbowałam ogarnąć swoją pracownię, robiłam ostatnie szlify do tortowego ebooka i organizowałam jedno z najważniejszych wydarzeń w moim życiu, Słodką Konferencję. I przyznam Wam szczerze, że z tą organizacją konferencji...

czytaj dalej
Przygoda z targami ślubnymi

Przygoda z targami ślubnymi

Targi ślubne odbywają się co roku. W większych miastach Polski są różne edycje – targi ślubne, alternatywne, boho, targi odbywające się w hotelach i pałacykach. Te, które przyciągają ogromne ilości osób są zazwyczaj biletowane a koszt wystawienia się na nich to duża...

czytaj dalej
Piekarnik domowy vs. piec konwekcyjny

Piekarnik domowy vs. piec konwekcyjny

W domowych kuchniach zaczynamy swoją przygodę ze słodkim biznesem. To tutaj rodzą się w wielkich bólach pierwsze torty na urodziny dziecka, na rocznicę ślubu rodziców czy urocze babeczki na kiermasz szkolny. Po jakimś czasie hobby przekształca się w biznes i wynajmujemy lokal, urządzamy swoją wymarzoną pracownię i stajemy przed dylematem – piekarnik domowy czy piec konwekcyjny?

czytaj dalej
Uchylam rąbka tajemnicy

Uchylam rąbka tajemnicy

Ostatnie tygodnie to dla mnie okres bardzo wytężonej pracy. Kończymy pomalutku sezon ślubny, ale za to z przytupem zaczęliśmy jesień od mega dużych i ważnych realizacji firmowych. Dzieje się więc sporo i próbuję nad tym wszystkim zapanować. Z drugiej strony kończę...

czytaj dalej
Wsporniki

Wsporniki

Po wpisaniu w Googlach hasła „wsporniki do tortu” zobaczymy ich szeroką gamę. Grube, cienkie, długie i krótsze, wykonane z bambusa i z plastiku. Czym się kierować przy wyborze wsporników? Oto moje wspornikowe ABC 😉

czytaj dalej
Obsługa klienta

Obsługa klienta

Uwielbiam swoich klientów. Ogromną frajdę sprawia mi kontakt z nimi, później patrzę na ich reakcję przy odbiorze zamówienia. Jest super. Ale jak w każdym biznesie zdarzają się klienci specyficzni. I to im chcę poświęcić najwięcej uwagi.

czytaj dalej
Kryzys i chwile zwątpienia

Kryzys i chwile zwątpienia

Nie znasz dnia ani godziny. Może Cię dopaść już na początku kariery, a może po kilku latach. Dużo zależy od tego, w jaki sposób dbasz o siebie. Czy masz czas wolny? Czy odpoczywasz odpowiednio dużo? Czy masz równowagę między życiem zawodowym a osobistym? Czy dajesz sobie prawo do decydowania, co Ty chcesz robić i kiedy?

czytaj dalej
Ciężki wybór

Ciężki wybór

Kiedy zaczynałam działać w słodkim biznesie, szkoleń nie było wcale albo były tak kosmicznie drogie, że nie mogłam sobie na nie pozwolić. W tej chwili mamy sytuację odwrotną, czyli ilość szkoleń jest zatrważająca, ceny są przystępne i nie wiemy, na co się zdecydować.

czytaj dalej
Konkurencja

Konkurencja

Dobra konkurencja jest jak trampolina dla nas i naszego biznesu. Chcemy być coraz lepsze, podnosimy swoje kwalifikacje, rozszerzamy ofertę, próbujemy nowych technik, wprowadzamy nowe smaki. Taka zdrowa konkurencja ma same plusy, bo nie tylko nasi klienci na tym zyskują, ale też my. Bez konkurencji nasz biznes nie rozwijałby się w równym tempie, a my miałybyśmy wrażenie, że ciągle jesteśmy w tym samym miejscu.

czytaj dalej
O webinarze słów kilka

O webinarze słów kilka

Dzień po webinarze dostałam od Was mnóstwo wiadomości. Część z nich była mega optymistyczna. Pisałyście, że w końcu wiecie co i jak, że odwiedziłyście sanepid i zabieracie się do działania, że w końcu macie plan i wiecie co robić krok po kroku, od czego zacząć i na co zwrócić uwagę. I super mnie to ucieszyło, ale jest pewne „ale”.

czytaj dalej
Niedoceniona?

Niedoceniona?

Joasia Banaszewska wrzuciła ostatnio na Instastories bardzo fajną pogadankę. Mówiła o tym, jak bardzo niektóre zawody są niedoceniane, jak to osoby obserwujące z zewnątrz nas i naszą pracę lekceważą nasze umiejętności i doświadczenie. Wydaje się im, że nasza praca to takie „nic”. No bo przecież jakich nadzwyczajnych umiejętności wymaga zrobienie tortu czy zrobienie kilku deserków na słodki stół?

czytaj dalej
Samorozwój – Twoja najlepsza inwestycja

Samorozwój – Twoja najlepsza inwestycja

Uwielbiam dawać prezenty. I te bez okazji i te na szczególne okazje szczególne. Planuję, co kupię, później wymyślam fajne dekoracje, żeby prezent wyglądał atrakcyjnie. Kolorowy papier, ozdobne wstążki, kwiaty. Im bardziej oryginalnie, tym lepiej.

czytaj dalej
Słodkie eksperymenty

Słodkie eksperymenty

Na Pinterest czy innym Instagramie wszystko jest takie piękne, wymuskane i idealne. Kolory nasycone, babeczki równe jak od linijki, ten krem tak pięknie nałożony, że aż chce się polizać ekran.

czytaj dalej
Opinie klientów

Opinie klientów

Opinie klientów są bardzo ważne. To na ich podstawie inni klienci podejmą decyzję, czy napisać do Ciebie czy też nie, zadzwonić czy szukać dalej?

czytaj dalej
Mój słodki biznes

Mój słodki biznes

Był taki czas w moim życiu, że miałam wszystko. Prawie. Miałam świetnie płatną pracę, służbowy samochód, laptop i telefon z górnej półki. Miałam kierownicze stanowisko i uznanie koleżanek, miałam firmowe torebki i 50 flakoników perfum.

czytaj dalej
Słodka reklamacja część II

Słodka reklamacja część II

W poprzednim tygodniu opisałam słodką reklamację. Post wzbudził spore zainteresowanie i pojawiło się mnóstwo pytań, więc powstała część II z odpowiedziami na Wasze wątpliwości.

czytaj dalej
Słodka reklamacja

Słodka reklamacja

Raz na jakiś czas zdarzają się sytuacje, kiedy klient dzwoni zdenerwowany, że „tort się rozpadł” albo „popękał” albo „ja nie wiem co się stało, ale co ja teraz dziecku powiem”.

czytaj dalej
Wszystko co musisz wiedzieć o topperach

Wszystko co musisz wiedzieć o topperach

Skąd dokładnie i kiedy przybyły do nas toppery, tego nie pamiętają nawet najstarsi górale. Pewne jest natomiast to, że szturmem zdobyły nasze serca, brutalnie wypychając tradycyjne figurki pary młodej ze szczytu tortu. Ich miejsce dumnie zajął topper – personalizowane inicjały pary młodej, napis love czy imiona stały się już normą i nikogo nie dziwią (a jeszcze 4 lata temu dziwiły).

czytaj dalej